Baby meisje in boerenkiel
Actualiteiten

Zo vier je carnaval als je er eigenlijk geen geld voor hebt

Ik heb regelmatig carnaval gevierd terwijl ik er financieel niet heel sterk voor stond. Omdat ik het wel heel belangrijk vond, carnaval is voor mij in principe duurder dan kerst, spaarde ik er het hele jaar voor. Maar dat betekende niet dat ik ‘zomaar’ met geld ging strooien. Dit waren de dingen die ik deed om niet al mijn geld erdoorheen te jagen in vier dagen.  

Ik maakte mijn kostuum zelf

Niet alleen omdat het goedkoop is, maar ook omdat zelf je kostuum maken zoveel leuker is dan een kant-en-klare outfit te kopen. Als je zelf kunt naaien kun je op de markt stof vinden voor 50 cent per meter en hoeft een kostuum helemaal niks te kosten, maar je kunt ook de kringloop of je eigen kledingkast in duiken om kleding te vinden die je kunt upcyclen. 

Ik had een budget

Zoals ik al vertelde spaarde ik het hele jaar voor carnaval, hoeveel dat was durf ik niet meer te zeggen, maar dat was dus wel wat ik uit mocht geven die dagen. Ook als je niet van tevoren spaart is het slim om jezelf een budget te geven, hou daarbij rekening met drank, eten en eventueel ook met vervoer. Ga je met de fiets dan zal dit niet zo duur zijn, maar als je met een taxi moet is het wel rekening houden met de kosten. 

Doe niet mee met rondjes, koop je eigen drankjes 

Nou moet ik zeggen dat geld niet de enige reden was dat ik niet meedeed met een pot of rondjes. Vaak vond ik dat er veel te snel gedronken werd, dan had ik mijn biertje nog maar half op en kwam er al een nieuwe. Dat is niet alleen duur, ik vond het ook belangrijk dat ik zelf in de gaten hield hoeveel ik dronk en wanneer ik even rustig aan moest doen of een cola moest drinken. Ik was natuurlijk wel al boven de 18 toen ik alcohol dronk. Nix18.

Ga niet elke dag op stap

Elke dag carnaval vieren kan natuurlijk ook in de papieren lopen. Daarom ging ik twee dagen; de eerste dag was in de kroeg en de tweede dag bij een van mijn vrienden thuis. Maar daarover later meer. De andere dagen was ik wel altijd vrij, want ik zorgde altijd dat ik maandag én dinsdag van carnaval niet hoefde te werken, maar was ik niet altijd op straat te vinden. Vaak ging ik die dagen lekker in bed liggen met veel lekker eten en water, want ik moest natuurlijk even bijkomen van die lange nachten. 

Breng je eigen drankjes mee of vier carnaval bij iemand thuis 

Het zal lang niet overal mogelijk zijn, maar als het mogelijk is om zelf drank mee te nemen is dat wellicht best een goede optie. Natuurlijk zal dat niet werken in de kroeg, maar als je naar een optocht gaat kijken kan dat wel. Ook hoorde ik dat heel veel mensen die geen bier lusten dan van die kleine flesjes aanmaaklimonade meenemen, zo wordt het een beetje zoeter en bier is natuurlijk goedkoper dan mixdrankjes. En het is ook een goedkopere optie als je niet drinkt, want dan kun je water drinken in plaats van frisdrank! Zoals ik dus al zei vierde ik lang carnaval op maandag bij vrienden thuis. Dat was altijd super gezellig, omdat we echt een mega vriendengroep hadden en iedereen welkom was, en omdat we altijd turfden wat we dronken was je nooit meer kwijt dan je zelf had gedronken. 

Als Brabander ben ik echt wel heel erg fan van carnaval, ondanks dat het alweer wat jaren geleden is dat ik het heb gevierd. Dit jaar ga ik voor het eerst weer, maar wel met een nieuwe groep mensen. Ik ben dus benieuwd!