boodschappenroutine
Bespaartips

Mijn boodschappenroutine – zo blijf ik binnen budget

Vorige maand schreef ik al een artikel over hoeveel tijd ik elke week kwijt ben aan boodschappen doen. Ik ging in dat artikel alleen niet dieper in op hoe ik die tijd dan besteed, daarom doe ik dat in dit artikel!

Welke momenten doe ik boodschappen?

Ik doe twee keer per week boodschappen. Mijn eerste boodschappen moment is meestal op maandag of dinsdag. Dan doe ik de boodschappen voor de ‘doordeweekse’ dagen. Ik koop dan meestal ook meteen de aanbiedingen omdat ik niet altijd terugkom bij dezelfde winkel. Mijn tweede boodschappen moment is meestal op vrijdag of op zaterdag. Dan koop ik de boodschappen voor het weekend, dit is over het algemeen de wat minder gezonde winkelwagen. Er wordt makkelijk gekookt, gesnackt en wat mij betreft ook een glaasje wijn gedronken. Maar ik koop ook bijvoorbeeld nog wat kort houdbare aanbiedingen voor het begin van de komende week, denk aan groenten en fruit. Over het algemeen zijn mijn doordeweekse boodschappen duurder dan mijn weekend boodschappen, ik denk zo ongeveer 60% tegen 40%. Ik zorg dat ik mijn boodschappen op een relatief rustig moment doe, dat is meestal rond een uur of 4/ half 5. Net nadat alle moeders die hun kinderen hebben opgehaald van school boodschappen hebben gedaan en net voor alle mensen die uit hun werk boodschappen gaan doen er zijn. Ik heb tot nu toe geluk gehad dat dit in mijn dagindeling past.

Wat is mijn budget?

In een normale week is mijn budget maximaal €50,00. Op momenten dat er (dure) aanbiedingen zijn of dat we een feestje of iets anders speciaals hebben kan het wel wat meer worden, maar hoger dan €70,00 kom ik eigenlijk niet. Soms lijkt het me wel handig om in een goede bonus week maar boodschappen te bestellen, maar ik haal de minimale bestelwaarde echt maar zelden. De meeste weken blijf ik zelfs ruim onder het maximumbudget, dit komt ook juist omdat ik altijd zorg dat ik de juiste aanbiedingen koop. Ik doe dat wel alleen als de prijs echt heel goed is, maar daarover heb ik eerder geschreven. Met het budget van €50,00 voor 2 personen hoeven wij trouwens niets te laten, dit is (voor mijn doen) dan ook zeker geen beperkt budget.

Welke dingen staan standaard op mijn lijstje?

Mijn standaard boodschappenlijstje is niet zo heel lang, maar iets wat ik standaard in huis heb zijn enkele diepvriesgroenten. Broccoli, boontjes en boerenkool liggen standaard in mijn vriezer, deze koop ik dus (bijna) elke week. Wat betreft verse groenten belanden bijna elke week komkommer, cherrytomaat, courgette en een vorm van sla in mijn mandje. Heel eerlijk gezegd eet ik te weinig fruit, maar als ik dan zo’n tijd heb dat ik wel weer op de gezonde toer ga zijn dat vooral appels en bananen. Van vlees(vervangers) belanden standaard kipfilet, vega rul stukjes en vegan spekjes van AH in de vriezer,cdeze producten komen (haast) nooit in de aanbieding dus koop ik ze als ze (bijna) op zijn. Mijn vaste boodschappen zijn eigenlijk nog steeds niet perse wekelijks, maar wel ‘als ze nodig zijn’.

De meeste van mijn boodschappen zijn wisselend. Gebaseerd op aanbiedingen en ‘weggooien is zonde’-stickers, maar ook dingen als mijn agenda, het weer en waar ik zin in heb. Deze vormen dus mijn maaltijden en natuurlijk de aankopen voor mijn voorraad. Voor dagen dat mijn vriend en ik apart eten heb ik eigenlijk altijd een voorraadje 1 persoons-opwarm-maaltijden in de vriezer liggen. Zelf gekookt uiteraard, dus dit maak ik eens in de paar weken.

Vervoer naar de supermarkt

Ik doe mijn boodschappen met de auto. Ja ik zou het ook liever op de fiets doen, zeker als het lekker weer is. Helaas zit dat er op dit moment niet voor mij in. Ik probeer mijn planning zo te doen dat ik boodschappen combineer met andere momenten dat ik toch weg moet. Zeker als ik naar een andere winkel ga dan normaal. Daarom gaat mijn vriend bijvoorbeeld op Aldi en Jan Linders acties af, deze liggen voor hem op de route naar zijn werk. Toen ik zelf vlakbij de Plus werkte ging ik daarheen in plaats van naar Albert Heijn. Op deze manier besparen we niet alleen benzine, maar ook tijd!

Waar kan (en wil) ik nog wat op besparen

De laatste tijd is er veel geld opgegaan aan ongezond eten; vooral snoep en snacks. Dat is ook te merken aan mijn kleding, trouwens. De komende tijd zal ik daar dus een beetje op moeten gaan besparen, maar wel door het te laten liggen haha. Verder koop ik vooral verse producten, iets waar ik niet meer dan het mogelijke op wil besparen. Ik zorg dat ik koop wat in het seizoen en in de aanbieding is en koop wat betreft fruit alleen het eenvoudige. Op huishoudelijke- en verzorgingsproducten kan en wil ik zeker nog wel meer besparen. Laatst was er een superdeal met vaatwastabletten voor €0,041 cent per tablet en deze heb ik dus meteen voor meer dan een jaar ingekocht. Mijn vorige goedkoopste optie (Sun vaatwaspoeder €0,044 per afwas) is inmiddels ruim €0,011 duurder geworden, dus dat maakt de deal nog beter!

Uitzonderingen

Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat ik (om welke reden dan ook) niet helemaal volgens mijn eigen regels leef. Dan heb ik iets nodig, terwijl het niet in de aanbieding is of dan is er ineens een reden waarom ik 4 keer naar de winkel moet in een week. Soms koop ik ook voorraad met het idee dat dit genoeg is voor een aantal weken of maanden en dan gaat het ineens toch veel vlugger op dan voor lief neem. Al is de volle prijs betalen voor iets waar ik eerder een flinke korting op heb gekregen wel heel erg jammer.

Hetgene wat vooral verbeterd is in mijn manier van boodschappen doen is dat ik (meestal) niet meer als een kip zonder kop door de winkel jaag. Een lijstje, een plan en een budget zorgen ervoor dat er beter op aanbiedingen wordt gelet, veel minder onnodige dingen worden gekocht en ook dat er uiteindelijk minder in de vuilnisbak belandt.

1 gedachte over “Mijn boodschappenroutine – zo blijf ik binnen budget”

  1. De site voordeelmuis.nl is 1 van mijn favoriete sites om te kijken bij welke winkel een bepaald produkt in de reklame is.

Reacties zijn gesloten.