Persoonlijk

Mijn grootste financiële fouten

Je moet denk ik wel heel goed zoeken wil je iemand vinden die nog nooit financiële fouten heeft gemaakt. Ook ik ben daar niet vreemd van, zeker voor dat geld mijn professionele leven werd, heb ik veel gedaan wat ik nu anders zou doen. Gelukkig heb ik een tweede kans gekregen en heb ik van deze fouten zelfs deels mijn carrière kunnen maken. Maar het lijkt me weleens leuk om terug te blikken op deze fouten die ik ben begaan in mijn verleden.

Niet praten over financiën

In mijn eerste relatie maakte ik de grote fout om alle financiële tegenslagen voor mij te houden en zelf en alleen op te lossen. Ik was degene die alle financiën regelde. Mijn toenmalige partner kreeg erg veel stress van (onverwachte) rekeningen, dus zorgde ik dat die betaald werden. Of als onze gezamenlijke inleg een keer niet genoeg was en dus loste ik dit soort problemen in mijn eentje op. Iets wat me niet alleen heel veel (extra) geld heeft gekost, maar ook heel veel slapeloze nachten en stress. Vooral dat laatste is natuurlijk erg onnodig en jammer. In mijn tweede relatie ging dat heel anders, gelukkig. Goede communicatie is in een relatie altijd belangrijk, maar ik denk dat bij veel relaties het gesprek over geld een beetje achterwege blijft. Terwijl dat wat mij betreft net zo belangrijk is als over gevoelens praten, vooral omdat er ook zoveel gevoelens en emoties komen kijken bij geld.

Geen ‘nee’ zeggen als ik geen geld had voor iets

Als er leuke dingen worden gepland is het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, soms puur door sociale druk maar meestal toch omdat de activiteit wel echt heel leuk is. In sommige gevallen is het best om te draaien; als je vriendinnen vragen of je mee op stap gaat kun je een spelletjesavond (of een filmavond) voorstellen. Etentjes kunnen net zo goed thuis worden gehouden. En soms moet je gewoon zeggen ‘volgende keer weer’. Wees gewoon eerlijk dat je eigenlijk het geld niet hebt om op stap te gaan. Echte vrienden zullen daar begrip voor hebben en vooral een leuke avond met elkaar willen hebben. Dat doe ik tegenwoordig dus wel, maar ik vond het in het verleden heel erg moeilijk. Daardoor heb ik in het verleden soms weleens een etentje verkozen boven het betalen van een rekening. Iets wat ik nu niet meer zal laten gebeuren.

Rekeningen niet op tijd betalen

Ik moet toch eens even wat toegeven; ik heb namelijk best wel eens een rekening niet betaald waardoor hij bij een incassobureau terechtkwam. Zeker in mijn financieel meest benarde periode, de periode waarin ik begon met besparen. Maar als een rekening van 50 euro al problematisch is om te betalen, hoe denk je dan dat je die aanmaningskosten en uiteindelijk incassokosten moet betalen? Ik had in die tijd last van verlammende angst waardoor ik niet altijd belde om een betalingsafspraak te maken. Maar het is altijd mogelijk en hoe eerder je belt; des te makkelijker is het om een regeling te treffen die makkelijk haalbaar is. Nog beter is het natuurlijk om gewoon (op tijd) te betalen, maar helaas is dat niet altijd haalbaar voor iedereen en gelukkig is daar begrip voor. Zolang ze maar op de hoogte zijn! Dus kun je niet betalen? Bel!

Geen buffer opbouwen en niet sparen

Dat ik niet echt ‘spaarde’ vind ik eigenlijk niet eens zo erg. Maar ik vind het wel erg dat ik niet een geldbedrag achter de hand had om een aantal maanden mee vooruit te kunnen. Ik heb sinds mijn eerste baan waarmee ik begon in november 2009 nooit steady werk gehad. Tot eind 2016 deed ik wel (ongeveer) hetzelfde super gave werk, maar steeds op project basis en na zo’n project was het weer even afwachten wanneer ik weer aan de slag kon. Nu heb ik financiële doelen voor mezelf en ben ik flink bezig met het opbouwen van verschillende buffers en noodpotjes, zodat ik mijn eigen broek op kan houden. Het enige wat ik nog niet helemaal goed geregeld heb is mijn pensioen.

Veel geld uitgeven aan hebbedingetjes

Waar ik in mijn verleden echt wel het meest spijt van heb is dat ik veel geld heb verspild aan hebbedingetjes. Kleine, goedkope prullaria of kleding ‘die je gewoon moet hebben’ maar wat uiteindelijk ongebruikt in de kast bleef hangen. Zeker toen ik nog veel bezig was met creatief bezig zijn is er veel geld gegaan naar hobby spullen die ik uiteindelijk nooit heb gebruikt. Uiteindelijk zijn veel van deze spullen regelrecht naar de kringloop gegaan of liggen nog te verstoffen. Want één van mijn zwaktes waren (zijn) opschrijfboekjes en veel liggen op zolder in een doos wachtend om ooit gebruikt te worden. Ook bij de kringloop moet ik mezelf nu goed inhouden om niks te kopen, puur omdat het goedkoop is. Maar gelukkig lukt dat een stuk beter dan vroeger! Alleen moestuinzaden zijn nog een  kleine verslaving, maar als het goed is verdien ik dat ook terug.

Fouten maken in het leven is erg belangrijk, je leert meer van de fouten dan van de dingen die je goed doet. Je moet ook zeker je eigen fouten maken. Maar blijf zeker niet hangen in je fout. Leer ervan en ga verder, op een betere voet. Spijt hebben en boos blijven op jezelf kost alleen maar meer energie die je veel beter kan gebruiken.