kleding mooi houden
doe het zelf

Zelf wasmiddel maken, waarom ik geen fan ben

Het is inmiddels al een paar jaar geleden dat ik zelf wasmiddel heb gemaakt, ik zal maar meteen vertellen waarom; ik was geen fan. De afgelopen tijd wordt het echter steeds vaker weer genoemd dat je ook zelf wasmiddel kan maken. Maar ik ben er zelf geen fan van, om niet zomaar 

Marseillezeep of Sunlight zeep 

Ik heb destijds voor mijn DIY wasmiddel gekozen om Marseille zeep te gebruiken, dit is namelijk volledig vegan en voor mensen die zelf wasmiddel maken vanwege duurzaamheid leek dit me erg belangrijk. Marseillezeep wordt gemaakt van olijfolie en is daarom plantaardig. Sunlight zeep bevat rundervet en palmolie als ingrediënt. Er is ook witte Marseillezeep en hoewel deze wel volledig plantaardig is, wordt hiervoor ook palmolie gebruikt en dat is ook weer minder duurzaam. 

Het recept en de kosten

Voor het recept gebruikte ik in 2019 een recept van een Belgische blog die inmiddels offline is. Daarom heb ik het recept even op een eigen pagina gezet; dus wil je zelf wasmiddel maken, gebruik dan dit recept. Het maakt voor de prijs nogal uit of je kiest voor Marseillezeep of Sunlight zeep en hoeveel wasmiddel je gebruikt, volgens het recept dat ik gebruikte was het 200 ml per wasbeurt, dus dat hou ik aan. En dan kom je op deze prijzen. 

Soort zeep Prijs per 80 gram Prijs per wasbeurt
Marseillezeep 1,32 euro 0,0528 euro
Sunlight zeep 0,344 euro 0,0138 euro
Huishoudsoda 0,0436 euro 0,0017 euro

Hierbij wordt geen rekening gehouden met de kosten van het water en de warmtebron, met de prijzen van tegenwoordig is dat ook niet verkeerd om over na te denken. Ga je op vakantie naar Frankrijk in de zomer? Dan is het een optie om daar je Marseille zeep te kopen, het is daar namelijk meer dan de helft goedkoper dan in Nederland! 

Waarom was ik niet tevreden? 

Ik heb geen kinderen, dus mijn was is op zich meestal niet zo vies met vlekken. Maar ik vind het wel belangrijk dat mijn was er schoon uitziet, schoon ruikt en dat mijn wasmiddel goed is voor de stoffen van mijn kleding. Wat ik tijdens mijn eerste testperiode al schreef: “Ook viel me op dat het doekje dat met het zelfgemaakte wasmiddel is gewassen veel minder zacht aanvoelt na de wasbeurt.“ Toen ik later het wasmiddel nog een paar keer mijn ‘echte’ was gebruikte viel me ook op dat er over de was een soort viezig gloedje kwam te liggen. En ook schoon rook mijn was niet en met ‘schoon’ bedoel ik niet per se ‘morgenfris’. Het was meer dat mijn eigen geurtjes er niet uit waren en het gewoon rook alsof het nog vies was. Essentiële oliën hadden misschien deze geur kunnen onderdrukken, maar onderdrukken vind ik niet goed als mijn was uiteindelijk dus gewoon niet schoon is. Daarbij zijn deze niet goedkoop en haalt dat dus naar mijn idee weer weg bij het goedkope aspect van het zelf wasmiddel maken. Wil je de complete test nog eens bekijken, dat kan dan hier.

Duurzaamheid en besparen

Als het gaat over duurzaamheid én besparen, heb ik door mijn eigen ervaring voor beide punten mijn bedenkingen. Het wasmiddel zelf kan dan wel duurzamer en/of goedkoper zijn, als je kleding en zelfs je wasmachine eronder lijdt (ik kan me voorstellen dat je meer last krijgt van vetluis) ga je het doel van besparen nogal vlug voorbij. Over andere goedkope wasmiddelopties geef ik op mijn sociale media regelmatig tips. En wil je een duurzamere keuze maken? Kijk dan eens naar wasmiddeldoekjes, bijvoorbeeld van het merk Brauzz, Cosmeau of Britters. Misschien niet het goedkoopste, maar wel goed voor je kleding, wasmachine én het milieu!  

Zelf wasmiddel maken is niet voor iedereen, ik heb zowel super enthousiaste verhalen als negatieve ervaringen gehoord. Ik denk dus dat het geheel aan je eigen ervaring ligt. Probeer het dus vooral als je het leuk vind om te proberen en niet per se om te besparen, want als het je niet bevalt is het weggegooid geld.