De feestdagen zijn voorbij, het nieuwe jaar is weer begonnen. Het is tijd om weer een beetje normaal te gaan doen en op het budget te gaan letten. Sinds mijn vriend hier in huis is getrokken heb ik een extra (grote) vriezer die zich razendsnel heeft gevuld met voorraad. Het wordt eigenlijk wel een beetje te gek, dus tijd om schoon schip te maken. Januari is daar het perfecte moment voor. Ik heb wel gemerkt dat uit de vriezer leven nog een beetje meer planning vraagt dan een gewone week, dus daar ga ik maar gewoon aan beginnen!
Inventaris van koelkast en vriezer
De eerste en meest belangrijke stap voor dat ik daadwerkelijk ga plannen; kijken wat er nog allemaal in mijn vriezer én ook koelkast ligt! Want ook in de koelkast liggen natuurlijk een paar dingen die op moeten. Met deze dingen plan ik maaltijden om binnen een week te eten, zodat dit al meteen op gaat. Door de maand heen zal ik deze koelkast inventaris elke week moeten blijven doen, zodat er niets in de vuilnisbak eindigt. Van het eten uit de vriezer maak ik een lijstje en dit combineer ik met spullen uit mijn koelkast en voorraad. Wat ik niet in huis heb zet ik op mijn boodschappenlijstje. Ik maak alleen een lijst met (mogelijke) maaltijden met producten uit mijn vriezer, wanneer ik wat eet en wat ik (verder) vers koop bepaal ik naar aanleiding van de folders en last minute plannen.
Onze plannen voor de komende maand
Om een goede eetplanning te kunnen maken is het handig om te weten wat er allemaal op het programma staat voor komende maand. Er zullen (minimaal) 6 dagen zijn dat ik alleen eet, sowieso 1 dag dat we beide niet thuis eten en nog 4 dagen waarvoor ik nu nog niet kan plannen. Op 8 januari komt er een Hello Fresh box binnen voor 4 dagen. Met deze plannen op de kalender weet ik dat ik sowieso nog maar voor 16 dagen hoef te zorgen voor eten voor 2. Na deze maand zal de vriezer dus wel voor een heel eind leeg zijn gegeten.
Mealplan voor de komende 31 dagen
Binnen 7 dagen
Gerecht | Uit koelkast | Uit vriezer | Uit voorraad | Kopen |
---|---|---|---|---|
Platbrood pizza | Courgette Paprika Kaas |
Platbrood | Tomatensaus | Mozzarella |
Groenten lasagne | Courgette Kaas |
Spinazie | – | – |
Taco’s | Paprika Kaas |
Gehakt | Mais Taco schelpen Kruiden |
Crème fraîche Komkommer |
Hartige taart | Hamblokjes Eieren Kaas |
Broccoli Hartige taartdeeg |
– | Room |
Hello Fresh
Gerecht | Uit HF box |
---|---|
Kapsalon met kipgyros | Aardappelen Tomaten Sla Kipgyros |
Winterse risotto met aardpeer | Prei Risotto rijst Aardpeer Hazelnoten Citroen Peterselie Kaas |
Makkelijke Mexicaanse taco’s | Paprika Ui Groene peper Tomaat Kip gehakt Kruiden Tomatenpuree Kidneybonen Taco schelpen Kaas Zure room |
Naanpizza met buffelmozzarella | Aubergine Paprika Mozzarella Tomaten passata Naanbrood Tomaat Rucola |
Alleen eten uit de vriezer
Gerecht | Uit vriezer | Uit voorraad | Kopen |
---|---|---|---|
Zuurkool met spek | Zuurkool Spek |
Aardppelpuree | – |
Kipvleugels | Kipvleugels | – | – |
Kipsalon | Kipfilet | Kaas | Aardappeltjes Sla |
Spaghetti | Gehakt Champignons |
Tomatensaus Spaghetti |
– |
AVG | Bloemkool Aardappelkroketjes |
– | Vlees (vervanger) |
Samen eten uit de vriezer
Gerecht | Uit vriezer | Uit voorraad | Kopen |
---|---|---|---|
Ovenschotel | Vega gehakt Groenten |
Aardappelpuree | Kaas |
Ovenschotel | Vega gehakt Groenten |
Aardappelpuree | Kaas |
Boerenkool salade | Boerenkool | Linzen | Aardappels |
Boerenkool salade | Boerenkool | Linzen | Aardappels |
Kip met aardappels uit de oven | Kipfilet Citroen |
– | Aardappels Cherrytomaatjes |
Bobotie | Gehakt Sperziebonen |
Rijst | Crème fraîche Groene appel |
Burrito’s | Kipfilet | Wereldgerechten | Crème fraîche Paprika Kaas |
Deze planning is zoals je wel ziet alleen voor de avondmaaltijd, voor lunch heb ik vaak restjes of een wrap met ei en veel groenten. Van de 20 dagen zijn 8 dagen vegetarisch, als mijn ingevroren gehakt op is wil ik voortaan (waar mogelijk en dat is in meeste gevallen zo) overstappen naar vega gehakt. Naast deze volledig geplande maaltijden heb ik nog in de vriezer; 2x kippenpoten voor 2 personen, kipfilet voor 2 personen en 2x speklappen voor 1 persoon. Hier kan ik in de overige dagen wellicht nog iets mee, maar deze dagen kunnen ook ingevuld worden met samen eten met iemand anders, als we zin hebben in iets specifieks of gewoon en avondje soep met brood. Door niet alles vol te plannen is het makkelijker om het vol te houden, zeker met een planning van zo ver vooruit als een maand. Dan kan er altijd iets gebeuren. Op zondag beslis ik wat ik de week erna daadwerkelijk ga eten. Deze weekmenu’s zal ik delen op mijn Instagram en Facebook!