jouw situatie mijn tips
Actualiteiten

Mijn tips versus jouw persoonlijke situatie

Mijn blogs schrijf ik altijd vanuit mijn eigen perspectief. Het enige perspectief dat ik zelf ken. Ik heb ervaring in een eenpersoonshuishouden, als iemand met een latrelatie en met een huishouden met twee volwassenen. Ik weet hoe het is om met weinig ruimte voor een voorraad te leven, met veel ruimte en zelfs haast zonder ruimte. Ondanks dat ik dus best veel verschillende ervaringen heb, is het lastiger om mij in te leven in een leven dat ik zelf niet heb ervaren. Dit is niet omdat ik het niet wil, maar ik heb geen idee wat ik kwijt zou zijn als ik een peuter in huis zou hebben of twee pubers. Toch willen mensen graag dat ik daar wel tips en advies op geef. Vaak doe ik daarin wel echt mijn best. Ik denk echter dat ik beter eens kan uitleggen hoe je mijn tips, vanuit mijn perspectief kan ombuigen naar jouw eigen situatie. Want het is inspiratie en zijn tips, je zult ze zelf moeten omvormen zodat het past in jouw huishouden.

Gebruik de tips die bij jouw situatie passen

Er zullen dus best wel eens tips of artikelen langskomen waar jij je absoluut niet in kan vinden. Een fervent thuiskok zal gruwelen dat ik mij positief uitlaat over pakjes en zakjes. En iemand die vlakbij de grens met Duitsland woont heeft niks aan ‘redenen waarom je niet naar Duitsland moet gaan om te besparen’. Maar beide personen kunnen er best wel wat aan hebben dat ik altijd benadruk dat je moet blijven rekenen als je een aanbieding ziet. Dat je je prijzen moet kennen. En dat je nooit iets moet kopen wat je toch niet gaat gebruiken. Pik eruit wat de tips zijn die ik geef en laat de rest gewoon gaan. Besparen is geen one size fits all formule, besparen is maatwerk. Maar dat maatwerk kan alleen jij zelf doen.

Vragen om wat extra hulp of tips

Het leukste vind ik ook altijd als mensen aan mij vragen of iets een goede deal is. Ik kan daar wel mijn mening over geven, maar dat hoeft niet altijd waar te zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik het heel leuk vind om mensen te helpen. Tips geven over waar er nog wat te winnen is, vaak is dat: (nog) beter op aanbiedingen letten en (nog) minder verspillen.

Gebruik getallen en bedragen als inspiratie

Ik rondkom van 25 euro per persoon per week hoeft niet te betekenen dat dit een geschikt bedrag is voor jouw gezin. Wat een geschikt budget is voor een huishouden is van heel veel dingen afhankelijk. Natuurlijk het aantal personen in een huishouden, die allen geld kosten hoe groot of klein ze ook zijn. Eventuele huisdieren, die afhankelijk van het soort en ras ook meer of minder kosten. En natuurlijk de supermarkt gewoontes die je had, voor je besloot dat je het geld dat je elke week naar Appie of Jumbo bracht beter zou dienen voor je vroege pensioen, een bezoekje aan Disneyland Parijs of een Louis Vuitton tas. Hey, ik ben er wel om te zorgen dat je geld overhoudt voor de leuke dingen in je leven, niet om te oordelen over de dingen die jouw leven leuk maken. En je budget moet de juiste balans zijn van wat je kan missen en wat je wil missen. Niet te vergelijken met mijn budget, het budget van de buurvrouw en niet met het budget van de Koningin.

We zijn in Nederland met 17 miljoen mensen. 100 tot 150 duizend van deze mensen bezoeken maandelijks dit blog. 100 tot 150 duizend mensen die geen van allen in dezelfde situatie zitten. Er zijn mensen bij die in een dorp wonen waar geen supermarkt is, mensen die in het centrum van Amsterdam wonen met keuze te over, mensen met een speciaal dieet, singles en gezinnen met drie kinderen en vijf honden. Hoewel ik altijd probeer om genuanceerd te schrijven, kan ik nooit met al deze situaties rekening houden. En aangezien ik in principe altijd uit mijn eigen ervaringen schrijf, is dat gewoon oké.