toiletpapier
Besparen

Zo bereken je de beste prijs voor toiletpapier én waarom!

Toiletpapier; (bijna) iedereen gebruikt het. Het niet kunnen kopen toen het nodig was, was de reden dat ik begon met besparen. En de prijzen zijn uit de pan gerezen. Lange tijd was mijn persoonlijke bodemprijs 16 cent voor een rol van 200 vellen en twee of drie lagen en adviseerde ik anderen om niet meer dan 20 cent te betalen voor hetzelfde. Maar inmiddels kunnen we alleen nog maar dromen van die prijzen. Daarom ga ik uitleggen hoe je goed vergelijkt welk toiletpapier het goedkoopst is. 

Rol, laag en vel

In een verpakking toiletpapier zitten een aantal rollen. Je begint dus gewoon uit te rekenen wat je precies betaalt per rol. Dit doe je door de prijs van de verpakking te delen door het aantal rollen. Bij vier rollen voor 1 euro kom je uit op een bedrag van 25 cent per rol. Dan reken je uit wat een velletje kost, je moet dus alleen nog toiletpapier kopen dat deze informatie op zijn verpakking heeft staan, soms is het wat zoeken, maar meestal weet ik het wel te vinden. Alleen het merk met de puppy is er erg geheimzinnig over. Maar goed, de berekening: als je rol van 25 cent 200 vellen heeft, betaal je €0,00125 per vel. Daar zou je het bij kunnen laten als je altijd hetzelfde aantal lagen wil hebben, maar als je de prijs van toiletpapier wil vergelijken met twee, drie of vier lagen dan moet je ook nog even de prijs per laag uitrekenen. Bij drie lagen komt de prijs per laag in dit voorbeeld uit op €0,00042. 

Zoveel keus, zoveel prijzen

De verschillen zijn echt de reden dat dit zo lachwekkend ingewikkeld moet om een goede vergelijking te maken. Sinds ik hier begin dit jaar echt dieper op ben ingegaan ben ik zoveel verschillende opties tegengekomen, dat het echt te lastig is. Terwijl je er twee jaar geleden gewoon prima van uit kon gaan dat je twee rollen van verschillende merken met dezelfde aantal lagen gewoon op rol prijs kon vergelijken. En belangrijk; blijf vergelijken en schrijf je bodemprijs op. Want alleen deze week zijn er al twee aanbiedingen, eentje bij Jumbo en eentje bij Albert Heijn. Identieke producten, maar bij Jumbo betaal je twee euro meer. En straks, als het aanbiedingsseizoen in september weer begint, betaal je misschien nog wel minder. 

Vergelijken op gewicht 

Als ik artikelen als deze deel krijg ik vaak de reactie ‘dan kun je beter op gewicht vergelijken’. Vaak zijn dit mannen en meestal heb ik het gevoel dat dit met grote ironie bedoeld is. Maar in principe hebben ze wel gelijk, want ondanks dat op een rol evenveel vellen en evenveel lagen kunnen zitten kan de kwaliteit van het papier heel anders zijn waardoor het alsnog heel dun is. Helaas staat er op de meeste verpakkingen geen gewicht, dus zou je zelf moeten gaan wegen. Verpakking en de kartonnen rolletjes in het midden kunnen echter ook weer verschillende gewichten hebben. Waardoor je er niet alleen ontzettend raar uitziet als je met toiletpapier op de groenteafdeling staat of je zelf meegebrachte weegschaal uit je tas trekt. Je krijgt ook nog eens informatie die niet klopt. Daarom hou ik het bij lagen en vellen in mijn advies. 

Op dit moment de goedkoopste 

Op dit moment is de goedkoopste optie voor toiletpapier, voor zover ik weet, die van Kruidvat. Voor de verpakking van 24 rollen, met 200 vellen en drie lagen betaal je 8,19 euro. Wat neerkomt op €0,00057 per vel/per laag. En dat is zelfs goedkoper dan de toiletpapier van de Action. Je bent nog voordeliger uit als je gebruik maakt van een drie voor 8 euro actie bij Kruidvat of Trekpleister, omdat je dan evenveel rollen krijgt maar 19 cent minder betaald. 

Ik maak op dit moment zelf nog gebruik van toiletpapier dat ik voor 16 cent per rol heb weten te kopen, maar er komt een moment dat dit ook op raakt. Ik hoop dus dat als in september het aanbiedingsseizoen losbarst dat er weer wat leuke deals voorbij komen en anders ga ik gewoon aan de Kruidvat rollen.