moestuin

Moestuin update februari 2022

Eindelijk zijn er weer wat groentes die kunnen worden gezaaid voor in de moestuin! In januari was ik al langzaam begonnen met wat tuinbonen, maar dit weekend ben ik helemaal los gegaan.  Het mooie weer vroeg daar ook echt wel om, dus ben ik de tuin gaan klaar maken voor de zomer.

Asperge en rabarber

Al sinds vorig jaar twijfel ik om (groene) asperges te zetten, ik vind ze heerlijk, maar veel te duur. Met een eigen plantje zou ik er dus veel vaker van kunnen genieten zonder dat ik er failliet van ga. Zaaien is echter niet zo heel handig en kluwen vinden is niet heel eenvoudig. En nu vond ik ze bij Boerenbond, dus ik heb ze meteen gekocht! Een week eerder had ik al een klein rabarber plantje gekregen op de zadenruil van Moestuin Advies. Een groente waarvan ik eigenlijk niet eens weet of ik het lust, maar ik vind het wel leuk om te groeien en als ik het niet lust dan is het ook zo weer op de composthoop gegooid, haha.

Kruidenvrouwtje

Ik heb dit weekend ook vast alle kruiden die ik wilde zaaien voorgezaaid. Daar heb ik namelijk echt heel veel zin in om veel van te oogsten. Vorig jaar was ik een beetje te laat met kruiden en heb ik niet veel kunnen oogsten. Ik ben dus erg benieuwd hoe het dit jaar zal gaan! Ik heb nu negen varianten voorgezaaid en als deze zijn gekiemd doe ik er weer een aantal, want ik heb ook maar een beperkte ruimte op de vensterbank!

Paprika, peper en aubergine

Ik werd gewaarschuwd dat je paprika, peper en aubergine niet zonder groeilamp kan laten groeien. Ik ben natuurlijk nog maar net begonnen, maar voor nu lijken de plantjes die zijn gekiemd niet te lang of te worden. Dat komt wellicht ook omdat mijn plantjes niet te warm zijn opgegroeid, maar wel vol in de zon staan de hele dag. Ze moeten nu nog een klein stukje groeien, dan kunnen ze worden overgezet naar hun eigen potjes! Ik heb een aantal verschillende soorten paprika en peper gezaaid. Mijn eerste soort aubergine was flink mislukt, dus heb ik een tweede soort gekocht. En op deze wacht ik nog om te kiemen. Als het goed is komt zeer binnenkort toch nog een groeilamp binnen en dan kan ik ze misschien wel een beetje extra licht geven.

Kolen en salades

Natuurlijk heb ik ook vast wat kolen en salades voorgezaaid. Het zou natuurlijk best wel eens een beetje te vroeg kunnen zijn, maar ik hoop dat ik toch wel wat leuke kooltjes kan laten groeien, De salades zullen in de moestuinbak komen als ze een beetje gegroeid zijn. En als ik mijn moestuinbak heb aangevuld met Makkelijke Moestuinmix, want dat is hard nodig. De bak is in twee jaar tijd een beetje leger geworden en moet dus worden aangevuld.

Erwten en peulen

Tuinbonen en de peulen van de Moestuintjes van AH staan inmiddels al even buiten, maar de ‘gewone’ erwten en sugar snaps heb ik nu voorgezaaid. Ik doe dit, net als de tuinbonen, in twee etappes zodat ik met geluk vroeg kan oogsten en anders nog een poging kan doen voor een mooie oogst. Heel veel bonen zullen nog moeten wachten om gezaaid te worden tot mei/ juni maar ik ben heel blij dat ik vast wat heb kunnen zaaien want ik kan echt niet wachten!

Vandaag (maandag) wordt het ook nog mooi weer en omdat het carnaval is heb ik besloten dat ik nog een vrije dag verdien. Daarom ga ik vandaag lekker verder in de tuin en compost over mijn moestuin werken. De planning zoals ik hem in gedachte had voor ik ging (voor)zaaien is nu denk ik al naar de haaien en ik denk dat mijn manier van planten heel anders gaat zijn dan ik dacht. Maar dat geeft helemaal niks, het wordt vast een succesvol moestuinjaar. Ik voel het gewoon!