Bespaartips

Op deze manier kun je besparen op gas of stroom in de keuken

De energieprijzen stijgen de pan uit, dus is het soms slim om een beetje minder verspillend te leven. Mijn generatie is zelf over het algemeen in weelde opgegroeid. En over het algemeen zijn onze ouders boomers, die armoede ook alleen van de verhalen van hun ouders kende. Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen, maar zo’n algemene armoede als in de grote depressie of de hongerwinter hebben we in Nederland niet meer gezien. Gelukkig en hopelijk blijft dat zo. We kunnen dus best wel wat doen om minder (energie) te verspillen en met deze prijzen is dat ook echt geen overbodige luxe.

Gebruik een thermoskan

Voor elk kop thee je waterkoker aanzetten kost veel geld. Gebruik in plaats daarvan een thermoskan om je volle kan thee warm te houden. Door te kiezen voor één theesmaak en de thee te laten trekken in de kan kun je ook daar nog op besparen. Zeker als je wat duurdere thee gebruikt is dat een goede optie. Bijkomend voordeel is dat je misschien wel (makkelijk) meer drinkt dan je normaal zou doen en volgens mij drinken de meeste mensen nog steeds te weinig!

Gaar je eten op restwarmte

Als je dingen kookt in water kun je ze makkelijk laten doorgaren op restwarmte, in plaats van de pan op het vuur te houden tot je eten gaar is en het er dan af te halen. Je zal even opnieuw moeten leren wat kooktijden zijn, maar ik ben in 2020 van gas naar halogeen over moeten stappen door de verhuizing en dat vroeg ook om aanpassingen. Dat duurde een maand, toen had ik de meeste ‘nieuwe’ manieren van koken wel onder de knie. En met halogeen of een andere ouderwetse soort kookplaat is koken op restwarmte alleen maar makkelijker want ik breng een pan aan de kook en dan zet ik de knop uit, maar dan blijft de plaat nog zo lang heet (zeker met een hete pan erop) dat het gewoon de normale kooktijd behoudt. Bij gas of moderne inductie kookplaten zal dat wel anders werken, maar dat moet je dus een beetje uitvinden.

Hooikist of ecostoof

Vroeger werden veel maaltijden in de ochtend aan de kook gebracht en vervolgens in bed of de hooikist gezet. Dat zorgt voor een soort van slow cooker-effect, maar dan zonder stroom. Zelf zou ik mijn pan met eten niet graag in bed zetten, maar ik heb wel een ecostoof. Gekregen van bestie Iris voor kerst. Dat is een soort hele grote theemuts waar ik mijn pan in kan zetten om mijn eten te laten garen. Ik heb het al een paar keer gebruikt; voor stoof en voor bouillon. Beide waren erg geslaagd en dus is het een echte aanrader. Eerder gebruikte ik een slaapzak, die ik in een wasmand drapeerde, maar Iris maakte deze zelf van een oud dekbed en leuk beddengoed uit de kringloop. Heel duurzaam dus op meerdere manieren en I love it!

Verwarm je oven niet voor

Als je brood gaat bakken is je oven voorverwarmen echt een must. Maar voor heel veel gerechten is het eigenlijk volledig overbodig dat je je oven voor te verwarmen. Als je een lasagne of ovenschotel maakt is het prima om de oven pas aan te zetten als je gerecht er in gaat. De kooktijd is door dit te doen iets langer dan normaal, maar de tijd dat je oven aan staat is een stuk korter. Eventueel zou je ook weer de restwarmte techniek kunnen gebruiken als iets niet knapperig hoeft te zijn, maar gewoon door en door gaar.

Niet alleen verwarmen

We hebben het de hele tijd over verwarmen, maar ook koelen kost veel energie. Wist je bijvoorbeeld dat als je in een korte tijd vaak in de koelkast moet zijn, dat je hem beter even open kan houden? Een klein beetje opwarmen en dan koelen is veel minder erg, dan steeds een warmte vlaag krijgen. Ook voor de producten die in de koelkast staan trouwens. Al is het over het algemeen een goede gewoonte om de koelkast dicht te doen, als je even vlug op een recept moet kijken wat je verder moet pakken kun je hem beter open laten. De vriezer is een andere koelende energieslurper, die alleen maar meer energie slurpt als er ijs begint te vormen in het apparaat. Maak het daarom regelmatig schoon. Daarbij is het goed om te weten dat een volle vriezer minder energie kost dan een lege. Goede reden dus om flink in te slaan als je favoriete vriezer producten een keer in de aanbieding zijn!

Er zullen vast nog veel meer manieren zijn om energie te besparen, deze tips vind ik zelf vooral heel moeiteloos en dus voor iedereen geschikt. Het helpt natuurlijk ook dat de energieprijzen nu enorm hoog zijn, waardoor meer mensen willen besparen. Maar als je een gewoonte maakt van zuiniger omgaan met energie, dan wordt het gewoonte. Ook als de prijzen ooit hopelijk weer schappelijker worden en dat is nodig voor het welzijn van onze aarde.