Wekelijkse betaling
Geld verdienen

Omgaan met wekelijkse salarisbetaling

Als je elke maand op de 25ste je salaris gestort krijgt is het vrij duidelijk: alle rekeningen worden (bijna) direct afgeschreven of betaald en met wat over is zul je moeten zien rond te komen tot je de 25ste daar op weer opnieuw salaris gestort krijgt. Het kan echter ook zo zijn dat je wekelijks of anders onregelmatig betaald krijgt. Voor je salaris an sich maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit, maar het plannen van betalingen kan daardoor wél een beetje lastiger zijn. Ik heb mijn salaris bijna altijd wekelijks betaald gekregen en daar aan gewend geraakt, daarom deel ik graag mijn tips hoe ik voorkom dat ik bij het betalen van mijn rekeningen geen 3 weken geld tekort kom.

Alles verdelen over potjes

Om te beginnen is het goed om te weten wat je wekelijks weg moet zetten om aan het einde van de maand rond te komen. Geld dat op je rekening staat is verleidelijk, daarom reserveer ik het deel dat ik pas later nodig heb graag. Ik zet (ongeveer) 25% van elke rekening die ik verwacht te krijgen weg naar mijn potjes. Als ik verwacht dat er een tijd aan komt dat ik zuiniger moet zijn maak ik hier een hoger bedrag van. Zo spaar ik in 4 weken tijd eigenlijk het bedrag bij elkaar dat naar bijvoorbeeld de huur, elektriciteit en zorgverzekering gaat. Rekeningen die minder vaak worden betaald verdeel ik eerst zodat ik het maandbedrag weet zodat ik ook daarvoor genoeg per week kan sparen. Je ziet dan het bedrag in je potjes langzaam groeien, tot je natuurlijk de rekening daadwerkelijk betaald moet worden…

Zorg dat je een late betaling op kan vangen

Vaak krijg je een wekelijkse uitbetaling als je werkt via een uitzendbureau. Mijn ervaring (en verhalen van anderen) is dat deze uitbetaling dan níét altijd even lekker gaat, bijvoorbeeld omdat een manager de ingediende uren niet op tijd goedkeurde. Daarom heb ik geleerd om te zorgen dat ik niet afhankelijk ben van die ene betaling, los van mijn gewone spaargeld uiteraard. Ik heb daarom het liefst minstens een week extra budget achter de hand. Ook wel lekker zodat mijn potje na het betalen van een rekening niet hélemaal leeg is trouwens!

Nadeel; automatische incasso

Omdat ik alles in potjes heb zitten betaal ik alles handmatig, ik vind het zelf erg fijn om zo ook zelf in de hand te hebben dat ik weet dat alles betaald is. Wellicht vind jij het prettiger om je rekeningen met automatische incasso te betalen. In dat geval kun je alles wat je hebt opgespaard naar je betaalrekening overzetten op de eerste van de maand. In dat geval gaat het verder natuurlijk gewoon net zo als bij een maandelijkse betaling.

Met wekelijkse uitbetaling moet je vooral ook zorgen dat je ook elke week even aandacht besteed aan je inkomen, iets wat sowieso slim is als je grip wil houden op je financiën.

 

2 gedachten over “Omgaan met wekelijkse salarisbetaling”

  1. Ik heb een kasboekje en daar schrijf ik alles in wat ik uitgeef dat werk voor mij heel fijn. Daarbij zit een los vel waar ik alle vaste lasten die elke maand terug komen erin. Dus als mijn loon er is schrijf ik bovenin het kasboekje wat dat is en trek alle vasten lasten daar vanaf en zie ik wat ik over houd om te besteden.

  2. 2e rekening openen en daar wekelijks je geld op laten storten door je werkgever. (Dan hoef je maar 1 x je rekening wijziging door te geven)
    Je stort dan 1x per maand een bedrag over naar je rekening waar je alles mee betaald en vanaf geincasseerd wordt.
    Vonden zelf deze periode het makkelijkste omdat je (de meeste mensen) vakantiegeld hebt gekregen.
    Wij hebben dit zelf ook meegemaakt en zo opgelost.
    Werkt prima.

Reacties zijn gesloten.