energie

Op deze punten kun je veel €€ besparen op je energierekening

Energiekosten stijgen de pan uit en mensen zitten met hun handen in het haar. We zijn namelijk echt enorm afhankelijk van onze energie en dat de kosten ervan stijgen maakt het leven een stuk lastiger. Los van dat zijn we wel echt heel erg op de vanzelfsprekendheid van elektriciteit uit de muur gaan vertrouwen. De hoge kosten ervan kunnen ons wel helpen een beetje bewuster te zijn van wat voor een luxe het is en het minder te verspillen. Want verspillen is toch altijd super zonde, daarom lijkt het mij een goed idee om het eens te hebben over hoe je kunt besparen door energieverspilling tegen te gaan. Ik richt me hierbij vooral op elektriciteit, gas komt later nog wel een keer!

Schakelaars op je elektrische apparaten

Veel elektrische apparaten laten we in het stopcontact zitten, maar ondanks dat deze dan uitstaan gebruiken ze wel stroom. Zeker bijvoorbeeld opladers van telefoons, één oplader kan je al €13,00 aan lekstroom per jaar kosten en de meeste mensen hebben niet maar één oplader in huis. Je hoeft niet tussen al je stekkers een schakelaar te zetten, maar voor apparaten die je maar op een bepaald moment van de dag gebruikt is het wel een verstandige keus. Er zijn ook apparaatjes die je tussen je stekker en stopcontact kan steken om te meten wat je apparaat aan energie verbruikt en daarmee kan je dus ook energielekken ontdekken. Bij apparaten die dan veel energie lekken kun je dan een extra schakelaar ertussen zetten, zo kun je dan eenvoudig tientallen euro’s per jaar besparen.

Lampen alleen aan als je in een ruimte bent

Het is natuurlijk heel gezellig om op verschillende plekken in huis verlichting aan te hebben, maar op plekken waar je niet (de hele tijd) bent is het natuurlijk best een beetje onzin. Denk dan aan de keuken of de gang, daar kan je prima de verlichting aan doen als je even in de ruimte bent. Net als je doet op het toilet bijvoorbeeld, ik denk niet dat iemand daar de lamp aan laat ‘voor het geval dat’. Sowieso is verlichting, door de grote hoeveelheid lampen in huis én het feit dat ze vaak lange tijd aan zijn onze grootste kostenpost op de elektriciteit. Daar is dus echt heel veel te winnen. Dat betekent niet dat je in het donker moet gaan zitten, maar bewust gebruik maken van je verlichting kan dus een groot verschil maken. Daarnaast kan het ook echt helpen om alle lampen in je huis te checken en alle oudere lampen vervangen is te vervangen voor ledlampen. Dit bespaart je nu per lamp (op dit moment) namelijk al €2,50 per jaar als je de lamp in kwestie slechts 4 uur per dag aan hebt. En ik denk dat dat in de winter nog best wel eens wat meer kan zijn en als energie nog duurder wordt scheelt het alleen maar meer.

Besef wat een apparaat aan stroom kost en of het je waard is

Elk apparaat kost je geld aan stroom, van een aantal cent tot een aantal euro per dag. Nu de kosten van onze energierekening stijgen is het misschien een goed moment om na te denken of bepaalde apparaten je die energiekosten ook waard zijn. Zo kost een cyclus van je droger op dit moment ergens tussen de €0,85 en €2,20 per keer, afhankelijk van het energielabel en dus energiegebruik van je droger. Een (extra) vriezer kost zo’n €150,00 per jaar aan energie. Helpt je vriezer je ook om zoveel te besparen? Dan is het het wellicht waard om een extra vriezer aan te houden, zo niet, dan is het misschien een goede manier om geld te besparen door nog maar één vriezer te gebruiken. Of misschien wel geen, maar dat is voor mij echt helemaal geen optie, haha. Gas is op dit moment natuurlijk heel erg duur, maar is de overstap naar electrisch koken het wel echt waard? Want ook stroom is niet gratis, dan maakt het heel groot verschil of je overstapt op inductie (wat het goedkoopst is) of naar een ouderwetse elektrische kookplaat die je makkelijk zo’n €50,00 extra kan kosten dan met een vergelijkbaar gasfornuis. Maar dat kan natuurlijk ook veranderen als gasprijzen alleen maar stijgen.

Als laatste wil ik nog als tip geven om vooral oudere apparaten die verwarmen of koelen regelmatig te checken op hun verbruik. Na tien tot vijftien jaar kan het zo zijn dat vernieuwen van je apparaten je al zoveel verbruik scheelt dat je de investering in no time terug is verdient. En zoals ik in de inleiding al schreef; we zijn zo gewend aan de vanzelfsprekendheid van onze toegang tot elektriciteit dat een beetje bewust gebruik daar al veel verschil kan maken. Denk daar dus aan als je de volgende keer een stekker in het stopcontact steekt.