Waarom de Aldi meer kost dan
Besparen

Waarom de Aldi meer kost dan je lief is

Na mijn artikelen over waarom de Action en Lidl meer kosten dan je lief is, is het nu de beurt aan die andere Duitse discounter. Aldi wordt meestal in 1 adem genoemd met Lidl als het gaat om budgetsupermarkten. Hoewel ze beide Duits zijn van origine en ooit (bijna) hetzelfde concept hadden, vind ik niet dat ze tegenwoordig nog inwisselbaar zijn voor elkaar. Vanuit mijn huis kan is het wat betreft afstand eigenlijk om het even of ik naar Lidl of Aldi ga, toch kies ik 99% van de tijd voor Lidl. Zeker sinds Aldi ook A-merken is gaan verkopen.

Kwaliteit

Hoewel Aldi een aantal producten heeft die de Lidl variant zonder moeite verslaat in kwaliteit, is de tendens in mijn ogen dat Lidl lekkerder en beter is. Ik hoor vrij regelmatig dat Lidl groenten vlug verrot zijn, maar waar ik die ervaring juist niet heb van Lidl heb ik die wel bij Aldi. Soms zelfs al bruine randjes aan bladgroenten. Maar ook bij mijn smaaktesten kwam Aldi zelden goed uit de bus, zeker met de thee-test was het treurig gesteld. Nu is mijn ervaring dat als iets echt heel erg tegenvalt in smaak dat ik het dan toch niet opeet en het dus eigenlijk duurkoop is.

A-merken

Hetgene wat mij het meest tegenviel tijdens mijn laatste bezoeken aan Aldi waren de prijzen van de A-merken. Ik besloot een onderzoek te doen en door de winkel heen verschillende prijzen (en inhoudsmaten) op te schrijven. In de meeste gevallen is de inhoud van een verpakking net anders dan de inhoud bij bijvoorbeeld Albert Heijn. Hierdoor lijkt het goedkoper, maar in werkelijkheid ben je evenveel of meer kwijt. Als het al voordeliger is zijn het luttele centen. Dat terwijl de meeste van deze producten bij andere supermarkten regelmatig in de aanbieding zijn, waarmee je 25% tot 75% kunt besparen. Een andere winkel die zelden (hoge) korting geeft op A-merken is Jumbo. Maar waar Jumbo te kort doet in korting is hij weer erg ruim in assortiment. Je hebt er voor veel producten keuze uit verschillende inhoudsmaten (voor grotere en kleinere huishoudens) en ook verschillende budgetmerken. Iets waar Aldi flink tekort schiet.

Aanbiedingen

Natuurlijk heeft ook Aldi goede aanbiedingen, zonder goede acties zouden ze allang uit het straatbeeld zijn verdwenen. Ze zijn echter, zeker tegenover acties van andere supermarkten erg beperkt en erg karig. Ik bedoel met de hamsterweken krijgen we toch minstens 50% korting. Hoewel er best ook wel eens heel goede aanbiedingen zijn met verse producten is het toch allemaal erg summier.

Randassortiment

Aldi heeft ook elke week aanbiedingen met producten die je normaal niet in de supermarkt zou vinden. Van jurken tot boormachines en van badkamerkastjes tot mezenbollen. Als er iets in de aanbieding komt dat je graag wil hebben is het slim om op de dag van de aanbieding voor openingstijd al voor de deur te staan. Het zijn vaak wel echt heel erg goede deals en voor veel dingen als elektronica staat Aldi ook al heel lange tijd bekend om zijn hoge kwaliteit. Toch is het verstandig om je niet enkel te laten verleiden door de prijs, maar meer te bedenken of je het toch al zou willen kopen. Dan is het pas echt een besparing.

Fijne producten van Aldi

Net als dat er best wel eens goede aanbiedingen te vinden zijn, zijn er ook bij Aldi prima producten te vinden voor een goede prijs. Sowieso staan ze bekend om hun Schultenbrau bier, dat lange tijd van veel hogere kwaliteit was tegenover andere huismerken. Anno 2019 zijn er veel goede huismerk bieren, maar Schultenbrau blijft onderscheidend. Onlangs is er ook een 0,0% versie van gelanceerd en dit vind ik weer een heel geslaagd product. Ook wijn is een product waar Aldi een heel mooie prijs voor een prima kwaliteit verkoopt. Laatste favoriet van mijn kant zijn de kant-en-klare salades. Precies dezelfde salades verkopen Lidl en Jumbo ook, voor haast dezelfde prijs. Maar bij Aldi zijn deze van veel betere kwaliteit en het mooie is dat je ze voor de prijs die Aldi er voor vraagt niet zelf kan maken!

Ik denk dat als Aldi de enige/ dichtstbijzijnde budgetsupermarkt dat je er prima gebruik kan maken van de voordelen. Je zult alleen extra goed op moeten letten en veel meer moeten rekenen voor je producten in je mandje gooit. Zeker als het om A-merken gaat!

33 gedachten over “Waarom de Aldi meer kost dan je lief is”

 1. De laatste tijd hoor je steeds zo’n reclame op de radio dat Aldi en Lidl helemaal niet goedkoper zijn dan de A-merk supermarkten. Hier ben ik het nog steeds niet mee eens, althans als het gaat om Lidl. De Aldi zit zover uit de richting dat ik daar niet vaak kom. Maar zelfs als je bukt om onder in de schappen de B-merken te kopen, moet ik nog steeds aan de kassa meer betalen. De vergelijking vind ik ook geen eerlijke trouwens. Lidl heeft nl geen B-merken, ze zijn alleen Duits dus voor ons niet bekend. In Duitsland zijn het gewoon de A-merken. Ik blijf dus lekker naar Lidl gaan.

 2. Bij de Aldi haal ik altijd hetzelfde. Favoriete brood voor partner, soepgroente, smeerboter, koffiecreamer en voor mezelf gemberontbijtkoek.
  Zelden neem ik meer mee, alleen goede groenteaanbieding, maar mijn ervaring is ook dat groente en fruit vd Aldi minder is dan vd Lidl

 3. Het is de reclame die ontstaan is uit de Kassa boodschappentest. Daar is inderdaad een andere supermarkt goedkoper uit de bus gekomen. Ik vind die Kassa boodschappentest alleen heel gammel.
  Overigens zijn het bij Lidl wél b-merken/ huismerken, ook in Duitsland. Die benaming zegt namelijk enkel iets over de verkrijgbaarheid en naamsbekendheid, niet over de kwaliteit. Die is van de meeste producten echt net zo goed als A-merken.

 4. Lidl Duitsland is nóg goedkoper dan lidl Nederland..
  Pepsi cola bv, in Duitsland, €0,44 voor 1.5 liter. Hallo Duitsland, doei Nederland!

 5. Ik snap niet dat Lidl al voor de 8e keer is uitgeroepen met het beste groenten en fruit. Ik ben al vaak terug gegaan met rot fruit en groenten. En als er een aanbieding is net als afgelopen week zijn de aardbeien al om 14.15u uitverkocht.

 6. Wat mij verbaast is het prijs verschil tussen nederland en duitsland ,mijn dochter woont daar ,,ze neent b.v. roomboter mee die kost in nederland +/_ €.2.00 in duitsland €1.39 andersom is het met de griekse yoghurt daar betaaal je daar €1.99 voor en volgens mij in nederland €1.59 zo gaat onze kaas wer haar kant op .

 7. Ik snap dat niet, want ik heb er echt nog nooit klachten over gehad. Alles blijft makkelijk 7+ dagen goed. En dat bij zo’n 5 verschillende vestigingen in 4 plaatsen. Ook zelden uitverkochte aanbiedingen trouwens.

 8. Wat fijn is dat de Lidl nu ook verspakketten heeft, en heel wat goedkoper dan Appie. En de koffiecapsules van de Lidl vind ik de beste van allemaal, vooral de Gold heerlijk.

 9. Ik persoonlijk vind de a merken van aldi niet het zelfde dan dat je het elders zou kopen. Ik denk aan henz ketchup met chili. Die in de aldi is niet zo pittig.

 10. Veel keuze in biologische producten.
  Soms worden bepaalde producten vergeleken met budget artikelen van andere supermarkten.
  Heel oneerlijk, omdat deze vergelijkingen volkomen mank gaan.
  Er wordt vergeleken met producten van een andere samenstelling.
  Het heeft dan wel dezelfde naam, maar een inferieure kwaliteit.

 11. Hallo. Bij de Aldi zijn toch echt wel goede producten te halen die beter zijn dan de ah, Jumbo. Neem bv de soepen, stukken beter dan Unox. De lasagne, zuivel, vleeswaren, schoonmaak middelen, etc, etc. Niet alles bij de Aldi is goed, maar je moet weten wat je er wel en niet moet halen. Verder dat eeuwige gezeur over wat nu de goedkoopste is word ik ziek van. Aldi blijft sowieso goedkoop.

 12. @angely, jij bent blijkbaar nog nooit in een Duitse supermarkt geweest, alle Lidl merken zie je daar NIET in de reguliere supermarkten. Zo komen vreemde ‘waarheden’ op inet… Mensen die hun eigen waarheid verzinnen.

 13. Als je de codes leert lezen op de groente en fruit verpakkingen bij de Aldi kun je de meest verse meenemen en is het dus langer houdbaar. Bijvoorbeeld code 44-2 betekent dat het in week 44 de tweede dag van de week, dinsdag geleverd is. Nee, ik weet ook niet wanneer het week 44 is. Maar als er in de ene doos week 44 ligt en de andere week 43 weet je zeker dat de laatste sowieso van vorige week is. Of als je op zaterdag komt en er ligt van een soort alleen dag 1 (maandag) dan is het dus sowieso al vijf dagen terug in de winkel geleverd.

 14. Het is bij allebei wel wat hoor ik was was een zaterdag bij de lidl de groenten zag er niet uit de schappen waren leeg ik liep er niet lekker

 15. Jumbo is geen goedkope winkel zeker niet met fruit en de groente Ik vind zelf dat de jumbo weinig aanbiedingen heeft de bonus van Ah zijn 10 x beter en veel producten zijn toch wel goedkoper bij Aldi en Lidl vleeswaren en kaas bv dus blijf zeker de prijzen in de gaten houden vooral bij jumbo

 16. Ik vind de eiersalade van de Aldi erg lekker, en de vegetarische (of vegan zelfs volgens mij) schnitzels zijn echt heerlijk! Ze hebben ook wel regelmatig de courgettes voor 3 voor 1 euro in de aanbieding. Dat is wel een mooie korting.

 17. Lidl is helemaal niet goed koop in Nederland, ze verhogen sluipend hun prijzen geregeld. De mensen zien het pas als ze hun kassabon nakijken, dat er toch weer a 3 cent t/m bijna 10 cent verhoogte artikelen tussen zitten, en veel artikelen verdwijnen gewoon ( zijn dan uit het het arsutument genomen). Dus kom niet met de goedkoopste winkel want dat zijn ze beslist niet.

 18. Wat betreft groente en fruit, vind ik de Nettorama als beste uit de bus komen en ook goed betaalbaar. Ook is de Nettorama het goedkoopst wat betreft de A merken evenals de Dirk. Bij de Aldi haal ik wel bepaalde producten omdat het gewoon goed of lekker is. Bij de Aldi hebben ze bevoorbeeld echt heerlijk pompoen brood.

 19. Vroeger ging je naar de Aldi omdat deze het goedkoopste was.
  Tegenwoordig is dat zeker niet meer het geval. Meestal is de Dirk de goedkoopste.
  Klein voorbeeldje
  Hotdog broodjes
  Aldi 1,15
  Jumbo 1,19
  Hoogvliet 1,19
  Dirk 1,02

 20. Helaas is Nettorama niet zo’n heel bekende supermarkt. Ik kom er regelmatig langs eentje maar ben er nog nooit geweest, misschien toch eens een bezoekje wagen?

 21. Prijsstijgingen zie je (helaas) bij alle supermarkten. Zeker met de BTW-verhoging van afgelopen januari. Hier heb ik ook al regelmatig aandacht aan besteed! (Even zoeken naar BTW in het zoekbalkje als je interesse hebt.)

 22. Ja, die courgettes vind ik dus altijd nogal een dingetje omdat ze niet goed blijven. Nu heb ik onlangs ontdekt dat courgettes wel heel goed in te vriezen zijn, maar ik betaal over het algemeen toch liever wat meer voor een goede, flinke en stevige courgette. (Oh jee dat klinkt allemaal wel heel fout…)

 23. Jumbo is niet vergelijkbaar met AH, ze hebben inderdaad heel weinig goede aanbiedingen. Toch kun je juist daar goed besparen. Je moet het alleen net wat anders aanpakken. Ik zal daar eens een artikel aan besteden!

 24. Niet te moeilijk doen over prijzen en kwaliteit. Goed kijken en niet te veel in het mandje of karretje. Non food artikelen. Altijd een zooi in die bakken. Komt door die asos die alles uit de verpakking trekken en het in een verkeerde bak terug mieteren.

 25. Sedert Aldi bij ons is verbouwd met oa verse broodjes afdeling en niet meer zo op een markt lijkt gaan we vaker naar Aldi dan naar Lidl.Bij Aldi is het vaak rustiger.Uiteraard kopen we de A merken in de Sale bij AH.
  Uiteraard voor drank wijn en sommige andere boodschappen gaan we naar de Aldi in Bunde.
  Dat is vaak véél goedkoper als in Nederland.
  Waar alles zwaar belast is met accijns en BTW.Als je dan voor drie maand inkopen doet kan je heel wat besparen.

 26. ik haal bij aldi de spinata romana, echt Italiaans, ook de Italiaanse ham is super,de spaanse Serano ook geweldig en dan de kaas, oud gouda vind ik lekkerder dan old amsterdam, rozijnen noten roggebrood en idd, de wijnen vooral de Chileense is super voor 4€

 27. Inderdaad is selectief zijn het beste. Ik vind vlees van de Lidl goed, maar er zijn winkels zoals Aldi waar ik me er nooit vlees koop. Groenten bij de Lidl het beste. Jumbo is zeker niet goedkoop maar zegt zelf van wel. Zuivel van de Aldi is ook goed, ik koop er altijd kwark en yoghurt. Maar waarom er in de broden bij Lidl en Aldi suiker is verwerkt snap ik echt niet. Dus zoals u ziet kom ik bij allemaal behalve Jumbo.

 28. In ons huishouden doe ik de wekelijkse boodschappen. Ik haal mijn boodschappen hoofdzakelijk in twee winkels, Jan Linders en Lidl. Mijn ervaring is dat winkels als AH, Plus, Jumbo en Linders elkaar in prijs voor de A-merken, echt niet veel ontlopen. Wat ook goed is om te onthouden, aanbiedingen zijn er NIET om jou goedkoper uit te laten zijn. Aanbiedingen hebben maar één doel, omzet verhoging van de winkel. Jij als klant, moet meer geld achterlaten dan je eigenlijk van plan was. Dus wanneer je van aanbiedingen gebruik maakt, ben jij per definitie altijd de verliezende partij, ook al lijkt dat in eerste instantie niet zo. De winstmarges op artikelen zijn gigantisch, door hun winst per artikel een ietsje lager te laten zijn, bij b.v. de “3 voor de prijs van 2” acties, is een klant geneigd om meer aan te schaffen. De klant komt eigenlijk voor één pak koffiemelk van € 1,29, maar door die “3 voor 2” actie, koopt de klant twee pakken voor € 2,58 met als beloning één pak “gratis”. Zo’n pakje koffiemelk kost inkoop € 0,30, dus door 30 cent te investeren, verdubbeld de winkel op dat moment zo ongeveer zijn omzet. Normaal had je één pakje gekocht, waar de winkel dan € 0,99 winst op maakte. Nu heeft de winkel twee pakjes verkocht met een winst van € 1,98 minus de € 0,30 van het derde “gratis” pakje, is nog altijd € 1,68 winst. Dus, wat is het resultaat van de actie : Jij hebt meer geld achter gelaten, en de winkel heeft een hogere omzet.
  Nu weet ik ook wel dat mijn berekening heel globaal is, maar wanneer je het precies gaat uitrekenen met inkoopprijs, verkoop factor 2,7 plus de btw, kom je op het zelfde resultaat uit.

  Verder koop ik alleen boodschappen die op m’n lijstje staan. (zeer belangrijk) en ga ik slechts 1x per week naar de winkel, nooit tussendoor nog even dit of dat halen, want dan blijft er vaak toch meer aan je vingers kleven dan je lief is.

 29. Ga liever naar 1 supermarkt en dan hetzelfde filiaal. De tijd dat je kwijt bent om alles te vinden in een vreemde super is veel kostbaarder dan de kortingen.

Reacties zijn gesloten.