Recept voedselverspilling

Recept – Aardappelsalade tegen voedselverspilling

Soms is bloggen niet te plannen. Zo was ik afgelopen dagen bezig met plannen om een artikel te schrijven over koken met je voorraad. Ik had alvast gevraagd wat mijn Instagram volgers altijd in hun kast hebben staan en was al een beetje aan het bedenken wat ik daarmee kon doen. Toen werd het ineens een prachtige dag met meer dan 20 graden, terwijl er boerenkool met worst op het programma hadden staan. Geen zin in, maar ja wat moeten we dan wel eten? Ik besloot alles uit de koelkast te trekken wat open was en/of waar nog geen plan mee was. Dat bleken de ideale ingrediënten te zijn voor een aardappelsalade.

Ingrediënten:

500 gram (voorgekookte) aardappeltjes
1 groene paprika*
½ komkommer*
½ ui
mayonaise**
crème fraîche***
zout
peper

* Voor deze salade kun je (bijna) alle restjes groenten gebruiken die je hebt, Paprika in alle kleuren, komkommer, wortel, mais, ui, lente/bosui, prei, champignons, etc. Maar net wat je over hebt en rauw of afgekoeld kan eten.

** Voor mayonaise kun je alle soorten mayo of frietsaus gebruiken. Extra lekker is mayonaise met een smaakje, zoals knoflook- of truffelmayo. Geen smaakje aan je mayonaise dan kun je ook altijd nog zelf wat knoflook, kerriepoeder of italiaanse kruiden toevoegen.

*** Ik had toevallig nog crème fraîche staan, maar je kunt ook (naturel) yoghurt of kwark gebruiken voor dit recept. Sla dan de water toevoegen stap over.

Stap 1 – Mijn aardappeltjes kwamen uit de vriezer en ik besloot ze daarom nog even extra te koken, vanwege bacteriën en zo. Als je ze vers gebruikt is dat niet nodig. Maar als je gewone aardappels gebruikt is het wel belangrijk dat je ze eerst kookt anders is het niet te nassen.

Stap 2 – Snij alle groenten in stukjes. Het eet het fijnste als alles ongeveer eenzelfde formaat heeft dus ik kies er altijd voor om dingen ongeveer 1 bij 1 cm te snijden. Alleen de ui snipper ik kleiner, want een flinke hap ui is wel heel heftig. Bak of kook ook de groentes die je wil gebruiken die niet rauw in de salade kunnen.

Stap 3 – Meng ongeveer 100 ml crème fraîche met 50 ml water en 2 eetlepels mayonaise. Roer tot het 1 geheel is met elkaar. Gebruik je kwark of yoghurt dan neem je 150 ml en geen water. Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel andere kruiden.

Stap 4 – Als alles wat ooit warm is is afgekoeld kun je alles bij elkaar in een bak mikken en mengen.

Andere variaties

Zoals ik al zei kun je allerlei soorten groente gebruiken voor dit recept. Maar je kunt het ook aanvullen met spekjes, tonijn uit blik, (gerookt) kipfilet of vegetarische variaties daarop. Ook kikkererwten, linzen of maïs kunnen de salade een extra dimensie geven. Bij tonijn is zoete appel ook een lekkere toevoeging zijn, maar ook andere soorten fruit kunnen lekker zijn. Maar dan moet je wel van zoetigheid in je salade houden.

Kosten van dit recept

Naast dat ik gebruik heb gemaakt van restjes, heb ik ook producten gebruikt die ik met korting-vanwege-houdbaarheid heb gekocht. Vandaar dat ik op een bedrag van €1,80 voor 2 personen ben gekomen. Ik at er dus rundersaucijzen bij, die ik ook kocht met korting kocht. Mijn complete maaltijd kostte daardoor dus maar €2,64 voor 2 personen.

Het avondeten zelf was eigenlijk net zo’n verrassing als het idee voor dit artikel. Maar dat vind ik juist heel leuk! Zoals nu gaat het vaker, ik denk er alleen nooit aan om er dan een artikel aan te wijden. Maar bij deze dus wel. Wil je dit vaker zien? De ene keer zal een gerecht creatiever zijn dan de andere keer, maar juist als je zelf die creativiteit niet hebt kunnen zulke recepten je wellicht helpen om voedselverspilling tegen te gaan.

1 gedachte over “Recept – Aardappelsalade tegen voedselverspilling”

  1. Prima recept. Kan ook met pasta of rijst.
    Ik kook regelmatig met restjes,kijk dus uit naar wat je allemaal maakt.

Reacties zijn gesloten.