Recept

Recept: Merengue van leftover eiwit

Ingrediënten 50 stuks (€0,80*)

  • 4 eiwitten
  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • Azijn

* Prijs gebaseerd op aankopen bij Albert Heijn, april 2021

Stap 1 –  Maak alles wat in contact gaat komen met het eiwit goed vetvrij met azijn. De kom, je gardes van je mixer, de bakjes waarin je je eiwit split. Alles maak je helemaal vetvrij. Zorg er bij het splitten van je ei ook goed op dat er geen enkel spoortje eigeel in je wit beland. Ervaring heeft mij geleerd om daarom ook telkens in een leeg bakje te splitten en pas als dat goed gaat om de verschillende eiwitten bij elkaar te doen.

Stap 2 – Verwarm je oven voor op 90 graden.

Stap 3 – Klop met een mixer de eiwitten op, net zo lang tot het een schuim wordt. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Je zult zien dat het nog mooier wit wordt. Mix nog een minuut of 8 door tot het schuim stevig is. Als je pieken krijgt in je beslag is het goed. Goed schuim kun je ondersteboven boven je hoofd houden.

Stap 4 – Na de suiker kun je eventueel ook een smaakje toevoegen. Denk aan oploskoffie voor mokka schuimpjes of cacao poeder voor chocolade, ik koos voor het eerste.

Stap 5 – Met behulp van een spuitzak kun je dan mooie toefjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Idealiter zouden het rond de 50 toefjes zijn, maar ik heb ze wat te groot gemaakt en ik heb dus geen 50 schuimpjes.

Stap 6 – Zet de bakplaat in de oven en laat ongeveer anderhalf uur staan. Je merengue is klaar als je het met redelijk gemak kan loshalen van het bakpapier, anders moet je het gewoon nog wat langer laten staan. Zeker met een oudere oven (zoals de mijne) kan dit nodig zijn. Laat na het bakken de merengue in de oven staan om af te koelen, maar steek een pollepel tussen de deur om hem op een kiertje open te houden.

Bewaar de merengue goed luchtdicht en vochtvrij, en/of met wat ongekookte, droge rijst op de bodem van het bakje, dan kun je er een aantal dagen van genieten.