Recept

Recept: Heerlijk verfrissende citroen-gember limonade voor tijdens de hittegolf

Op een warme julidag, een paar weken geleden, trokken mijn vriend en ik er op uit om voor het eerst te gaan woon winkelen. Door corona was het daar nog niet van gekomen. Na enkele keukenboeren, de Kwantum én Media Markt waren we toe aan een hapje en drankje. Maar ja, veel is nog dicht natuurlijk. Gelukkig konden we bij de Bistro van Ikea wel een hotdog en een drankje halen. Mijn vriend koos een limonade met gember en we besloten er samen van te drinken, want meestal is hij niet zo dorstig. Dit drankje ging er echter goed in, het smaakte naar een soort minder bittere bitter lemon. Maar ook niet te zoet. Eenmaal thuis bedacht ik dat ik dit ook wel eens zelf zou kunnen maken. Dus ging ik aan de slag. Het kostte een paar pogingen, maar uiteindelijk heb ik een perfect recept!

Ingrediënten:

 • 50 gram gember in plakjes
 • 75 gram suiker
 • 200 ml water
 • 4 citroenen
 • 1 liter gekoeld water

Stap 1 – Snij de gember in dunne plakjes. Ik heb het met een keukenmachine gedaan, zodat alle sap er helemaal uittrekt. Werkt voor mijn gevoel beter dan stukjes. Doe dit in een pan met de suiker en het water.

Stap 2 – Zet de pan op middelhoog vuur en laat tot koken komen. Doe dan een deksel op de pan en laat het doorkoken tot het suikerwater wat dikker is geworden. Kijk uit dat het niet droog kookt, je houdt ongeveer 50 ml suiker/ gembersiroop over.

Stap 3 – Terwijl je siroop afkoelt pers je je citroenen. Je zult ongeveer 150 ml sap krijgen, lukt dat al met 3 citroenen dan kun je stoppen. Als je de citroenen even over het aanrecht rolt voor je ze opensnijdt gaat het persen net wat makkelijker.

Stap 4 – Mix je citroensap met de afgekoelde siroop. Zorg wel dat je alle gember uit de siroop haalt en de pitjes uit het citroensap en gebruik een zeefje om zeker te zijn dat er geen ongewenste stukjes in je limonade zitten.

Stap 5 – Voeg nog eens 1 liter gekoeld water toe. Meng de limonade voor je het drinkt nog aan met ongeveer 4 delen gekoeld water. Ook heel lekker om daarvoor (zelfgemaakt) sprankelend water te gebruiken. Je kunt de limonade nog een week bewaren in de koelkast. Maar ik kan je beloven dat het niet zo lang duurt voor hij op is!

Het is niet de limonade van Ikea geworden, bij lange na niet. Wel een heel lekker eigengemaakt drankje. Heerlijk verkoelend tijdens de afgelopen warme zomerdagen. Het is met €2,00 niet het meest goedkope recept dat ik ooit gedeeld heb. Maar ik denk wel eentje die zijn geld dubbel en dwars waard is!

9 gedachten over “Recept: Heerlijk verfrissende citroen-gember limonade voor tijdens de hittegolf”

 1. Klinkt als een heerlijke combinatie! Ik ga het eens proberen, misschien met iets minder suiker (of gewoon meer aanlengen) want ik vind drankjes al snel zoet. Ik drink deze dagen liters ongezoete ijsthee die ik zelf maak. Ik kies een smaakje uit mijn losse thee-collectie, zet het lekker sterk, laat het afkoelen en doe er dan nog wat citroensap bij. Dan in de koelkast om het echt goed te koelen en serveren met ijsblokjes. Erg goedkoop en verfrissend. Er kan natuurlijk ook honing of suiker bij voor de liefhebber.

 2. Ik heb de suiker al flink verminderd op andere recepten die ik tegen kwam, kun je nagaan! Net als jij vind ik drankjes snel te zoet, maar helemaal geen balans met de citroen leek me ook niks. Je maakt het natuurlijk ook echt om aan te lengen met koud water dus dat kan altijd gewoon naar smaak.

 3. Hello Ik wou graag weten met welk merk keuken machine u gembersap trekt Nu verkoopt men in vele modieuse zaken een gembersap op basis v gembersap water en suiker Prijs 25 € Dacht maak dat zelf maar vond in de commerce nergens een centrifugeuse die gember aankan Te draderig
  Help

 4. Waarom moet je volgens het recept de siroop koken met gekoeld water? Je brengt het toch aan de kook?

 5. Lezen is moeilijk. Je gebruikt de 200 ml water voor het koken van de suiker, het gekoelde water voor later in het recept. Daarom staan die twee ook apart aangegeven.

 6. Ik doe het zo
  Ge legt u Citroën een nacht in de vriezer maar eerst afwasen dan als ze goed bevroren zijn snijd ge ze in chijfjes en in bevroren toestand snijden ze gelijk boter en de gember ook in stukjes doe ge ze in mijn beker met een klein beetje zout en dan met wat honing naar smaak en ook soms ook een appelsien en ik bewaar mijn bevroren citroen en appelsien gesneden in de vriezer en dan is dat vlug klaar en minder werk en ge hep altijd u fijne drank bij de hand profiteert er van

 7. De gember zachtjes koken zonder suiker
  de laatste 5 minuten citroen schijfjes toevoegen.
  Afkoelen. Aanlengen met water tot jou gewenste smaak
  Eventueel paar blaadjes munt en suiker naar smaak toevoegen.
  Bewaren in de koelkast of ijsblokjes toevoegen

Reacties zijn gesloten.