Gierige Gerda boekenclub

Het perfecte boek voor elke plantenouder zonder groene vingers – Plantastic van Mandy Bollegraf

Eigenlijk heb ik nooit zulke groene vingers gehad. Ik wilde als tiener altijd wel planten op mijn slaapkamer, maar ik liet ze dan toch doodgaan. Ook in mijn appartement overleefde geen enkele plant het. Ja, eentje. Een plant die ik van mijn zus had gekregen nog voor de verhuizing. Die had dan ook een ere plaatsje in een pot met de tekst ‘I will survive’ erop.

Na de verhuizing, in de coronatijd, ontwikkelde ik een nieuwe passie voor planten. Ik begon mijn moestuin en kocht voor binnen een ‘Kneusjesbox’ om zo het huis een beetje van groen te voorzien. Mijn plantenfamilie groeit, maar die groene vingers heb ik eigenlijk nog steeds niet. Tijd dus om die te kweken. Toen ontdekte ik dat crazy plant lady Mandy Bollegraf een boek heeft geschreven om je te helpen met het kweken van groene vingers besloot ik meteen dat ik Plantastic wilde lezen.

Don’t judge a book by it’s cover

Misschien mag je een boek niet op zijn kaft beoordelen, maar deze kaft sprak me meteen heel erg aan. Een prachtig mid century modern kastje, een pannenkoekenplant, een avocado, het erwtenplantje; dit zijn de planten waar ik van hou! De schrijfster van het boek is Mandy Bollegraf. Bij sommigen wellicht bekend van haar Instagram en blog; PicnicsinJune.com. Maar voor de duidelijkheid; Haar urban jungle is een uit de hand gelopen hobby en ze is dus geen expert op gebied van planten. ‘Ervaringsdeskundige’ is een betere titel. Mooi, want ik ben een n00b en zou dus niks aan ingewikkelde planten taal hebben. Dat de meeste een Latijnse naam hebben is al moeilijk genoeg. Maar, zo lees ik al op de eerste pagina’s van het boek, de Latijnse naam van de plant is belangrijk. Doordat er zoveel bijnamen worden gegeven aan planten, en niet iedereen altijd op 1 lijn zit betreft die bijnamen, zorgen de Latijnse namen dat we altijd zeker weten waar we het over hebben.

Inhoud van het boek

Een mooie cover is leuk, maar de inhoud van het boek is veel belangrijker. En ik moet zeggen dat ik er erg van onder de indruk ben. Zonder ingewikkeld te worden, zonder langdradig te worden en vooral zonder saai te worden vertelt Mandy over alle basics die een planten moeder of vader moet weten. Van de verzorging en plaatsing van planten, ze hebben allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing. Wat te doen als je plant problemen heeft, van ziektes tot last van beestjes. Ook legt ze duidelijk uit hoe je je plant kan stekken of op een andere manier zelf kan kweken. Dat is natuurlijk erg interessant voor de geldbewuste plantenliefhebber! Op een aantal planten wordt extra ingezoomd met een uitgebreid portret. Iets wat niet goed is voor mij want nu staan er nog veel meer plantjes op mijn verlanglijstje.

Vormgeving

Het boek ziet er prachtig uit. De foto’s zijn prachtig en maken me echt hebberig voor elke plant die ik zie staan. Ook de lettertypen en illustraties zijn geweldig en maken het één geheel. Hoofdstukken zijn duidelijk verdeeld en als je later nog iets op wil zoeken is dat makkelijk, ook dankzij het handige register achter in het boek.

Kneusjesbox

Toen ik de Kneusjesbox van Plantje.nl ontving en laaiend enthousiast mijn nieuwe baby’s met mijn volgers deelde op Instagram vroeg ik naar tips voor onderhoud. Ik kreeg vooral veel apps aanbevolen. Helaas zijn geen van deze me positief bevallen en maak ik geen gebruik meer van apps om mijn planten in de gaten te houden. Dit boek geeft me echter wel de juiste handvatten, samen met Google, om echt wat te leren.

Ik ga Plantastic dus zeker geen plek geven in mijn boekenkast, niet omdat ik het geen tof boek vind, juist omdat ik dit handboek voorlopig regelmatig nodig ga hebben en ga gebruiken!

Plantastic van Mandy Bollegraf uitgegeven door Blossom Books is o.a. te koop bij Bol.com voor €21,99.

Ik heb het boek ontvangen om over te schrijven. Dit artikel bevat affiliatie links.