Recept

Recept: Mexicaanse quinoa – alle ingrediënten uit de vriezer

Ik ben nu een kleine 10 dagen uit de vriezer aan het eten en ik begin al langzaam te zien dat er ruimte komt. Gister zag ik zelfs, jawel, een klein stukje van de bodem van een la! Een gerecht wat ik altijd graag uit de vriezer maak is Mexicaanse quinoa salade. Ik eet het trouwens niet altijd met avocado, maar soms ook met yoghurt of crème fraîche. Het is maar net wat er over is/ op moet en dat is het lekkere van dit gerecht. Als ik nog mais in mijn vriezer heb liggen wil ik dat er ook nog wel eens bij doen, maar dat was toen ik dit recept maakte niet het geval.

Ingrediënten:

  • 1 rode paprika
  • 1 avocado
  • 200 gram verse spinazie
  • 1/4 peper
  • 75 gram quinoa
  • Mexicaanse kruiden
  • 1 el olijfolie
  • 4 taco schelpen
  • 10 gram peterselie

Dit is voor ons een goede hoeveelheid, maar als je (veel) meer eet dan wij; van meer paprika en meer spinazie wordt het niet vies!

Stap 1 – Verwarm olijfolie in een pan en bak daarin de quinoa tot het een beetje gaat poffen, dan voeg je de Mexicaanse kruiden, toe en daarna de paprika en spinazie en bak dit geheel aan.

Stap 2 – Leg de taco schelpen in een op 175 graden voorverwarmde oven. Het hóéft niet, maar met een heel klein beetje zonnebloemolie en een snufje djinten maak je de taco schelpen wel een klein beetje lekkerder.

Stap 3 – Voeg steeds een scheutje water toe aan de quinoa, een beetje zoals je ook zou doen met risotto. Alleen mag je nu wel gewoon roeren. Het is vooral zodat het niet droog kookt of aanbakt en het langzaam gaart. Dit is normaal niet hoe je quinoa zou bereiden, maar ik vind dat in dit gerecht wel een prettige manier.

Stap 4 – Prak de avocado met een beetje limoensap zodat dit niet verkleurd. Zelf haal ik mijn avocado altijd uit de diepvries en dan heb ik er al limoen- of citroensap ingemengd voor ik het ingevroren heb. Zo verkleurd het niet in de vriezer, maar ook niet tijdens het ontdooien!

Stap 5 – Verdeel de quinoa over de 2 borden, breek de taco schelpen in stukjes en prik ze er in en schep een flinke lepel avocado erbij en garneer met peterselie. Je kunt hier ook koriander voor gebruiken als je dat lekker vind.

Alle verse ingrediënten die ik gebruikt heb komen uit de vriezer die ik vulde met inhoud van Too Good To Go en andere weggooien-is-zonde acties. De quinoa kocht ik voor de bodemprijs van €0,99 per 300 gram, de taco schelpen kocht ik voor €0,75 (voor 12 stuks) bij Lidl, peterselie staat in een plantje op mijn aanrecht en de Mexicaanse kruiden heb ik nog over van een cashback, ooit. Ik mix mijn kruiden namelijk meestal zelf. Zo verzamel ik al mijn ingrediënten voor hun beste prijs en eet ik heerlijk voor een prikkie.

Ik publiceerde dit recept eerder als onderdeel van een weekmenu, maar het is zó lekker dat ik het graag nog eens onder de aandacht breng.