voedselverspilling

Recept tegen voedselverspilling: Komkommerijs

Ik heb eigenlijk altijd komkommer in huis. Dat eet ik als snack, door een salade, op een wrap. Kortom een veelzijdig beestje. En natuurlijk erg gezond, want je eet er al vlug genoeg van. Heel soms blijft een komkommer wat langer liggen, door wat wisselende plannen en zo. Dan verliest de komkommer een beetje zijn knapperigheid. Ik besloot eens te proberen of ik er dan ijsjes van kon maken.

Komkommerijs van de supermarkt

Het idee ontstond eigenlijk tijdens een gesprek waarbij we ons af vroegen of het lekker zou zijn om een komkommer in te vriezen. Toen bedacht ik me dat ik jaren geleden, bij Share a Perfect Day (een soort Libelle zomerweek georganiseerd door  Jumbo) een ijsje van komkommer en limoen had geproefd. Die was heel lekker en dus bedacht ik me dat ik dat ook wel zelf zou kunnen doen. Zonder toegevoegde suikers. Zonder poespas. Ik begon met een halve limoen op een halve komkommer, dat was me toch wat te zuur. Maar met een halve limoen op een hele komkommer is het precies zuur genoeg om fris te zijn, maar hoef je geen gekke bekken te trekken.

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 1/2 limoen

Ik ga het niet eens in stappen vertellen, want daarvoor is het zelfs te makkelijk. Je perst de citroen uit, schilt en snijdt de komkommer in stukken. Alles gaat samen in de blender. Dan giet je het mengsel in je ijsvormpjes. Afhankelijk van het formaat kun je er 4 tot 6 ijsjes uithalen. Ik zou wel zeggen; hou ze klein. Het is lekker en verkoelend, maar iets meer substantieel dan een ‘gewoon’ waterijsje.

Alleen de basics

Ik kies er expres voor om er niet nog suiker aan toe te voegen. Dat is vast heel erg lekker, maar we krijgen al genoeg suiker binnen. En ook het minieme aantal ingrediënten is expres. Je wil dit vlug kunnen maken als je merkt dat een komkommer zijn beste tijd gehad heeft. Muntblaadjes, avocado, zacht fruit. Het is er allemaal vast heel lekker bij, maar als je geen van dat in huis hebt is dit de basis voor een lekker fris komkommer waterijsje. Heb je geen limoen in huis? Dan is een ander zuur ook lekker. Witte wijnazijn, appelazijn, natuur azijn of citroen. Kijk wel een beetje uit met de hoeveelheid, want elk van die zuren heeft een andere sterkte en je wil geen gekke bekken gaan trekken van je ijsje. En kies ook een witte azijn. Je ijsje wordt van rode wijnazijn of donkerbruine balsamicoazijn niet echt aantrekkelijker.

De ijsvormpjes kocht ik in de sale bij Hema en daarover kon je hier lezen.

Eigenlijk mag dit ‘recept’ de naam ‘recept’ niet dragen, het is meer een tip tegen voedselverspilling en een lekker ideetje voor op een warme zomerdag.

6 gedachten over “Recept tegen voedselverspilling: Komkommerijs”

  1. Klinkt hartstikke lekker! Bij mij raken komkommers eigenlijk nooit over hun beste punt heen, daarvoor worden ze te massaal geconsumeerd. Maar dat is geen reden om dit niet te proberen. Denk je dat het met schil van de komkommer erbij erg vies zou worden? Anders verwerk ik de wel weer in soep, hoeven we die ook niet te verspillen.

  2. Bij ons gaat komkommer altijd op, én ik eet liever roomijs ;-). Andere verlepte groente verdwijnen in de soep of in de zak met afsnijdsels waar we bouillon van trekken. Er eindigt eigenlijk nooit iets in de vuilnisbak.

Reacties zijn gesloten.