Review

Review: De meisjes van de moestuin – kweken, oogsten, koken en eten

Ik begon dit jaar laat met mijn moestuin. Toch heb ik sinds mei al veel geleerd over moestuinieren. Dat is te danken aan veel boeken die ik las en YouTube filmpjes die ik keek. Een van de boeken die me ver op weg hielpen was het boek van De Meisjes van de Moestuin. Het is een compleet boek dat zich richt op kweken, oogsten, koken én eten.

Eerste indruk van het boek

In de afgelopen maanden zijn er veel lelijk vormgegeven jaren ‘70 en ‘80 boeken aan me voorbij gegaan. Dus de moderne, lichte vormgeving van dit boek is een waar genot voor het oog. Trouwens ook zonder dat je dat gewend bent. Het boek is ingedeeld op basis van de groente die je in de moestuin groeit. Met zowel informatie over hoe je het groeit, als recepten wat je kan doen met de oogst. De teksten zijn kort, maar krachtig en in een fijn lettertype.

De kweek informatie

Er wordt in korte hoofdstukken verteld over de verschillende groenten. Niet allemaal in hetzelfde stramien, maar passend bij het product. De meest essentiële informatie wordt gegeven, maar zonder opsmuk of ellenlange verhalen, zoals ik ook in veel boeken ben tegengekomen. De groenten, fruit en kruiden die zijn gekozen om in dit boek vernoemd te worden zijn allemaal redelijk basic, maar ook aangevuld met leuke verrassingen. Zo denk ik dat er geen moestuin is waar geen courgette te vinden is, maar aardpeer is wellicht wel een beetje een vreemdeling. En hoewel boerenkool natuurlijk heel Nederlands is, hebben de meisjes gekozen om juist de meer exotische palmkool (cavolo nero) een plekje te geven in het boek. Dat maakt het een leuk boek voor de startende moestuinder.

De recepten

Laat ik eerlijk zijn dat ik moestuin recepten niet altijd even haalbaar vind. Ik ben best bereid om wat extra moeite te doen als ik wil koken uit de moestuin. Ik kan echter geen wonderen verrichten en moet het voor veel ingrediënten doen met wat voorhanden is. In de tuin of bij de gewone supermarkt. Dat is bij dit boek echter niet het geval. Er staat steeds één product aan de basis van het recept, aangevuld met makkelijk te vinden andere ingrediënten. En natuurlijk andere groenten uit je moestuin, die al een plek hadden in het boek. De recepten zijn ook niet te ingewikkeld en ondanks dat wel vernieuwend. Tenminste voor mij.

Recepten uitproberen

Natuurlijk moest ik zelf ook even testen hoe het zou gaan om te koken uit het boek, daarom gebruikte ik mijn eerste courgettebloemen meteen om mee te koken. En wat de meisjes zeggen in het boek is zeker waar. Nu ik heb geproefd hoe lekker de bloemen van de courgette zijn ben ik wel verwend. Laatst brak er per ongeluk een vrouwelijke bloem af die ik wilde bevruchten. Deze onbevruchte bloem, met vruchtbeginsel, was nog lekkerder dan de gewone bloemen. Echt een tip dus. Ook de panbroodjes met snijbiet waren een heerlijke lunch. Al gebruikte ik ‘gewoon’ bietenblad in plaats van snijbiet. Ik kan dus ook echt niet wachten om meer te gaan koken uit dit boek, maar voor sommige dingen heb ik wel oogst nodig natuurlijk…

Eindoordeel

Als je een boek wil kopen om je vast in te lezen en lekker te maken voor het nieuwe moestuin seizoen is dit een heel leuk boek. Maar het is wel vooral dat: een inspiratiebron. Dat vind ik een voordeel, want daarmee is het echt een goede aanvulling op zoveel andere boeken en geen concurrent. Ik geloof dat ik er nog vaak mee op de bank zal zitten, samen met een kop thee terwijl ik mijn plannen voor volgend jaar ga uitwerken. Het vertelt je namelijk wel heel goed wat onmisbare planten zijn in de Hollandse moestuin.

De meisjes van de moestuin – kweken, oogsten, koken en eten is geschreven door Amber Carchedi en Remy Muller. ISBN: 9789089898562 Uitgegeven door uitgeverij Terra. En te koop bij o.a. bol.com voor €26,99.

Ik heb dit boek ter review ontvangen en de link naar bol.com is een affiliate link.