Actualiteiten

Rondkomen als je inkomen minder wordt

Veel mensen, téveel mensen, hebben er de afgelopen maanden mee te maken gehad en dat zullen er vast nog wel meer worden de komende tijd. Het wegvallen van inkomen. Door de jaren heen ben je gewend geraakt aan een bepaald inkomen en daar heb je je uitgaven op afgestemd. Als je in de ww terecht komt betekent dat al dat er de eerste maand 25% van je inkomen wegvalt en daarna zelfs 30% van je inkomen. Dat is flink!

Zeg je (onnodige) abonnementen op

Je hebt nu meer vrije tijd, maar toch is het slim om eens goed te kijken wat voor abonnementen je hebt lopen. Bedenk eens of dat tijdschrift abonnement wel echt nodig is en kies 1 streaming service om lid van te zijn. Je kunt prima elke maand wisselen van streaming service, meeste zijn maandelijks opzegbaar. Een andere manier om te besparen op streaming is om je abonnement te delen met anderen, al is dat niet helemaal de bedoeling. Maak je er eigenlijk geen gebruik van? Zeg het dan helemaal op.

Verlaag je vaste lasten

Ga al je vaste lasten na om te kijken of ze omlaag kunnen. Kijk of je kunt overstappen van energiecontract, tv- en internet aanbieder, mobiele telefoon provider en check je verzekeringen. Naast dat die laatste misschien goedkoper kan is het ook een tip om te kijken naar dubbele of onnodige verzekeringen. Is die doorlopende reisverzekering met werelddekking op dit moment wel nodig? Heb je een ANWB abonnement terwijl je ook voor pechhulp betaald bij je autoverzekering? Is het nog wel verstandig om je auto all-risk verzekerd te hebben? Naast oversluiten kan dit je tientallen euro’s per jaar schelen.

Pas je gewoonten aan

Ken je de term ‘levensstijl inflatie’? Dat betekent eigenlijk dat je gewend raakt aan het inkomen dat je hebt. Dat is de auto die je rijdt, het huis waarin je woont, maar ook je hobby’s en andere dagelijkse gewoonten. Je auto en huis kun je misschien niet zo makkelijk weg doen, zeker niet als het verminderen van je inkomen tijdelijk is. Je kunt wel andere gewoonten aanpassen. Voor wie elke weekend op pad gaat kan het een optie zijn om (vaker) gratis uitjes te doen. Of zelf eten en drinken meenemen naar een uitje, terwijl je eigenlijk gewend bent om uitgebreid op locatie te eten en drinken. Ook als je al een vrij sober leven leidt kunnen er plekken zijn waarop je kunt inleveren.

Bespaar op je boodschappen

De makkelijkste én moeilijkste plek om te besparen; in de supermarkt. Bekijk wat jouw valkuilen zijn en pas daar je boodschappen tactiek op aan. Ga naar de Lidl of Aldi als je normaal altijd naar de Albert Heijn ging. Bestel voortaan als je heel erg gevoelig bent voor impulsaankopen. Ga een weekmenu maken. Mijn site staat vol met bespaartips, lees de relevante artikelen en ga aan de slag om je boodschappenbudget naar beneden te brengen. Dat hoeft niet meteen met 50%. Elke €10,00, wat zeg ik; elke euro die je minder uitgeeft is meegenomen.

Maak een begroting

Naast al deze manieren om te besparen is het goed om inzicht te hebben in je in- en uitgaven. Hoeveel heb je eigenlijk om te besteden aan boodschappen of uitjes? Als je dat niet weet is het heel moeilijk om te besparen. Er zijn vele manieren van begroten of budgetteren, maar ik zou in dit geval gaan voor de 0 euro methode. Daarmee zorg je dat elke euro die binnenkomt een doel heeft. Van vaste en variabele lasten tot spaargeld. Hiervoor kun je bij veel banken verschillende (spaar)potjes aanmaken.

Zorg voor extra inkomen

Misschien lukt het even niet om meer of nieuw werk te vinden, maar online en offline zijn er genoeg manieren om een klein beetje geld extra te verdienen. Verkoop je overtollige spullen op Marktplaats, bijvoorbeeld. Je kunt ook tijd steken in het invullen van enquêtes, teksten schrijven/ vertalen of een ander talent aanbieden op bijvoorbeeld een site als Fiver. Het zijn kleine bedragen, maar samen kan het toch wel weer een extraatje bieden in de tijd dat je het eigenlijk niet zo breed hebt.

Wees bewust van toeslagen

Zorgtoeslag en huurtoeslag worden over een kalenderjaar berekend. Dat jij het in januari en februari keihard nodig hebt om niet in de schulden te komen, maakt voor de overheid geen drol uit als jij vanaf maart ineens wel weer genoeg verdiend. Hou daar dus goed rekening mee als je de aanvraag indient. Zeker als je dat doet uit een positie als werkloze en de verwachting (hoop) hebt vlug weer werk te vinden op je oude niveau. Kijk in dat geval of je eventueel extra kunt besparen en vraag je toeslagen aan het einde van het jaar aan. Als je werkloos bent heeft dit helaas ook invloed op je kinderopvangtoeslag. Let hier allemaal goed op want terugbetalen is nooit leuk.

Als je in deze situatie terecht bent gekomen kan ik alleen maar zeggen; heel veel succes. Ik hoop dat het vlug beter wordt en dat je inkomen weer ‘normaal’ of (bijvoorbeeld bij een nieuwe baan) zelfs een beetje beter wordt.

5 gedachten over “Rondkomen als je inkomen minder wordt”

  1. Veel mensen verliezen nog flink meer inkomen in verband met het maximale dagloon bij WW etc.
    Goede tips.

  2. Nog nooit gehoord dat er een maximaal dagloon is, maar even gekeken en met €219,00 per dag ben ik daar ook nog nooit bij in de buurt gekomen. :’) Ik denk ook dat als je daar aan komt dat er wellicht heel andere dingen zijn waar je op kunt besparen dan de door mijn genoemde posten.

  3. Ik heb daar wel mee te maken gehad en was veel meer dan 30% achteruit gegaan. Niet dat het zielig is, want nog steeds een groot bedrag. Maar op dat hogere bedrag is wel je leven (stijl) gebaseerd. Natuurlijk kun je je huis of auto verkopen of met een dure sport, studie of donaties stoppen, maar op dat moment is dat toch ook ingrijpend , zeker als je net ook je baan verloren hebt en misschien wel je baanperspectief. Ik wilde de WW niet in en ben na korte tijd vast aan mijn pensioen begonnen. Koop nu ook bij de Lidl en al jaren geen kleren/spullen meer of 2e hands etc en ben daar zeker gelukkig mee. Maar het was wel een omslag.

  4. Het was zeker niet mijn bedoeling om de impact te bagatelliseren, hoor! Want inderdaad; je leven is gewoon ingericht op je inkomen. Of dat nu €50,00 of €5000,00 per week is. Je huis en/ of auto verkopen is toch ook niet altijd de oplossing, omdat je toch ergens moet wonen en niet iedereen kan zonder auto. Stoppen met dure sporten en donaties is juist wel wat ik zou adviseren. Je klinkt wel alsof je het super voor elkaar hebt, dus petje af!

  5. Wij hebben het inmiddels zelf 2x meegemaakt dat we moesten rondkomen van een ww-uitkering. Dat is behoorlijk inkrimpen. Veel mensen met een laag salaris zijn zich ook niet bewust van de minimaregelingen van hun gemeente waar ze dan aanspraak op kunnen maken. Ik heb er onlangs zelf een blog over geschreven. Wij wisten er destijds ook niet van. Maar dit kan een mooi extraatje zijn, zeker voor een gezin met kinderen.

Reacties zijn gesloten.