Slechte gewoonten
Persoonlijk

Slechte gewoonten die mij onnodig veel geld kosten

Besparen zit hem niet alleen in de grote kosten, besparen zit hem juist in de kleine dingen. Kleine bedragen die samen op kunnen lopen tot een flink bedrag. Natuurlijk laat ik ook wel op een paar plekken wat geld liggen. Jammer, maar een goed idee om daar de komende maanden juist wat winst te gaan proberen te halen!

Was niet meteen ophangen

Een eigenschap die is overgebleven van mijn oude wasmachine, waar ik mijn was wel een dag in kon laten staan zonder dat hij muf ging ruiken. Nu mijn vriend zijn wasmachine met hem mee is verhuist zal ik weer meteen na de piep op moeten staan. Niet dat de was meteen al gaat stinken, maar binnen een paar uur is de frisse geur wel weg. De was laten draaien kost me volgens Nibud toch al vlug tussen de €0,80 en €1,25. Het is zonde als ik dat dubbel uitgeef. (Trouwens; mijn oude wasmachine was een wasmachine en droger in 1, de nieuwe is alleen wasmachine. Dat ik nu helemaal geen droger meer heb gaat wél veel geld besparen.)

Te lang wachten met banden oppompen

Banden van de auto oppompen is iets wat regelmatig moet gebeuren. Het is sowieso veiliger om met goed opgepompte bandjes de weg op te gaan, maar door mijn bandenspanning niet op peil te houden verbruik ik tussen de 2% en 5% meer brandstof. Met de huidige brandstofprijzen is dat geen kattenpis. Ik ben afhankelijk van mijn auto, maar wil er natuurlijk toch wel zuinig mee omgaan. Vaak is het toch een dingetje dat ik vergeet te doen, dus misschien moet ik het gewoon elke maand even inplannen in mijn agenda.

Eten niet uit de vriezer halen

Je zou toch echt wel denken dat dit juist voor mij geen punt zou zijn, maar ja ik vergeet regelmatig om de avond van tevoren uit de vriezer te halen wat moet ontdooien. Ik heb hier voor de meeste gevallen wel al goede oplossingen gevonden; zo maak ik alles het liefste zo plat mogelijk, zodat het vlug ontdooit. Ook heb ik ontdekt dat vegetarisch gehakt helemaal niet hoeft te ontdooien voor je het in een gerecht verwerkt (zeker niet als het in een ovenschotel gaat.) Mijn grootste valkuil blijft kip, waardoor ik vaak als ik zin heb in kip toch maar nieuwe kip koop. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik het nooit weg heb hoeven gooien, gelukkig, dus wat dat betreft zijn het geen onnodige kosten. Maar ik wel dat ik veel geld had bespaard als ik niet speciaal nog naar de winkel had hoeven gaan om kip te halen…

Welke slechte gewoonte kost jouw onnodig veel geld?