Q and A
Persoonlijk

Waarom ga ik wel naar McDonalds? Vragen van volgers beantwoorden #2

Het leukste aan sociale media en ook een blog vind ik dat ik toch echt reactie krijgen op wat ik deel. Meestal gebeurd dit in de vorm van likes op Instagram en Facebook. Sommige mensen reageren onder een foto of een blogpost. Weer anderen nemen helemaal de tijd om mij een mail te sturen. Nu probeer ik zoveel mogelijk direct te reageren op al die vragen en opmerkingen, maar niet iedereen durft zomaar een vraag te stellen. Daarom gaf ik afgelopen week op Instagram en Facebook de mogelijkheid om vragen te stellen. Ik heb er 10 uitgekozen om nu te beantwoorden.

Heb jij nog een vraag voor me? Stel hem dan hieronder en wie weet beantwoord ik hem in een volgende blog. Nu eerst de vragen die ik afgelopen week kreeg!

Wat maak/ koop je als je jarig bent?

Ik moet bekennen dat ik zelf geen liefhebber ben van taart, daarom koop ik eigenlijk ook nooit taart voor mijn eigen verjaardag. Meestal zet ik gewoon lekkers op tafel. Een schaal met mini tompouces,  slagroomsoezen (met en zonder chocolade) en (zelfgebakken) cake, iedereen kan zelf pakken wat ze willen en zo gaat het ook gewoon op. Met de borrel komen er toastjes met smeersels en natuurlijk chips op tafel. Mijn verjaardag is volgende maand, dus dan zullen er meerdere blogposts komen in dit thema!

Hoeveel geld spaar je per maand?

Mijn inkomen is sinds ik op mijzelf ben gaan wonen nooit stabiel geweest en ik heb daarom ook nooit een vast bedrag per maand kunnen sparen. Ook ben ik wat momenten aangewezen geweest op het bestaande spaargeld, waardoor ik niets ‘nieuws’ kon bij sparen. Nu er weer enkele veranderingen zijn gekomen in mijn financiële situatie hoop ik dat het haalbaar is om minimaal 25% van mijn inkomen weg te zetten.

Wanneer (dag/tijd) kan je het best boodschappen doen?

Het beste moment om boodschappen te doen ligt een beetje aan je supermarkt en aan je eigen wensen. Wil je graag rustig winkelen en optimaal gebruik maken van alle lopende aanbiedingen? Ga dan vroeg op de dag op maandag of dinsdag. Wil je juist meer items met kortingsstickers scoren? Dan kun je beter juist vlak voor sluitingstijd gaan, al scheelt het ook per filiaal en winkel wanneer de stickers geplakt worden. Zeker ook omdat de sluitingstijden van supermarkten door het land heen zo verschillen, op sommige plekken is alles op zondag tot 19 uur open terwijl er op andere plekken geen enkele supermarkt open is, bijvoorbeeld. Ik heb zelf niet echt een favoriet moment, maar op woensdagmiddag en zaterdag voor 17 uur blijf ik er in ieder geval zoveel mogelijk weg.

Wat is een redelijk boodschappenbudget voor een alleenstaande vrouw?

Mijn budget toen ik nog alleen woonde was gemiddeld €25,00 per week. Als je alleenstaand bent is het soms moeilijker om de kosten laag te houden. Bijvoorbeeld omdat voordeel verpakkingen minder aantrekkelijk zijn. Je kunt dit oplossen door groot te koken en veel in te vriezen. En juist in een eenpersoons huishouden is ook heel veel winst te halen; je verbruikt minder van de houdbare producten en kunt op houdbare producten prima leven van bodemprijs tot bodemprijs. Zo heb ik al 3 jaar niet hoeven betalen voor tandpasta (dankzij cashbacks en proefverpakkingen) en ook wasmiddel heeft mij om dezelfde reden vrij weinig gekost. Kies slim waar je op bespaart en laat het niet ten koste gaan van gezonde voeding.

Verkoop of koop je ook weleens spullen op Marktplaats? Zo ja, wat allemaal?

Ik heb toen ik met mijn vriend ging samenwonen geprobeerd om dingen te verkopen via Marktplaats, helaas was dat niet zo’n succes. Ik heb daar toen ook al een artikel over geschreven. Ik vind het wel echt heel jammer, want ooit was ik echt een enorme fan van Marktplaats en ik heb ‘vroeger’ leuke koopjes (en verkoopjes) gedaan via deze site!

Omdat je graag voordelig aan spullen komt, ben jij dan ook een superfan van winacties?

Iets winnen is natuurlijk altijd super leuk, toch wil ik niet zomaar zeggen dat ik ‘superfan’ ben van winacties. Ik doe alleen mee met winacties en prijsvragen waarbij ik iets kan winnen dat ik daadwerkelijk graag wil winnen én waarbij de winkans ook relatief eerlijk is. Ik heb wel eens gehoord dat er mensen zijn die zo wat kunnen leven van de prijzen die ze winnen met prijsvragen en winacties, maar dat gaat me toch wel een beetje te ver.

Als je zo op besparen bent, waarom ga je dan wel naar de McDonalds?

Eerlijk is eerlijk; deze vraag komt uit mijn echte leven, toch wilde ik hem eens behandelen. Het komt namelijk wel vaker voor dat ik deze vraag krijg, maar dan met andere dingen die voor anderen misschien minder ‘budgetproof’ zijn. Hoewel besparen voor mij (gelukkig) een keuze is, doe ik dit wél zodat ik bepaalde dingen juist niet hoef te laten omdat er geen geld voor is. Zoals dus af en toe naar de McDonalds gaan of goede6 schoenen kopen.

Koop jij je week boodschappen bij één supermarkt of ga je wekelijks voor alle aanbiedingen naar diverse supermarkten?

Daar is sinds de laatste keer dat ik deze vraag beantwoorde ook wat veranderd! Omdat ik ben gaan samenwonen doe ik mijn boodschappen dus niet meer in 2 verschillende woonplaatsen. Nu doe ik mijn meeste boodschappen bij de 2 supermarkten (Albert Heijn en Lidl) die hier aan hetzelfde plein zitten. Voor specifieke aanbiedingen zal ik nog steeds wel eens naar andere supermarkten gaan (of mijn vriend sturen) maar dit is de basis. Helaas heb ik hier in de buurt niet heel veel keuze uit verschillende supermarkten.

Wat is jouw doel/voornemen voor dit jaar en hoe wil je dat bereiken?

Wat een leuke vraag! Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet aan goede voornemens doe, toch heb ik 4 januari besloten om mijn drankgebruik dit jaar drastisch te verminderen. Ik ben dol op een lekker glas wijn en hoewel ik het gebruik van alcohol al heb ‘verbannen’ naar de weekenden mocht het wat mij betreft nog wel een tikkeltje minder. Inmiddels heb ik mijn derde alcoholvrije weekend achter de rug en het bevalt me goed. Ik heb trouwens ook geen wijn meer in huis gehaald, maar in de koelkast liggen nog een aantal flesjes en blikjes die ik ook niet heb aangeraakt. Ik heb verder geen plan hoe ik het aan ga pakken, het is toch vooral discipline denk ik?

Wat is jouw visie op koopzegels? Goed rendement of toch teveel gedoe?

Ik vind koopzegels echt een hele leuke, makkelijke en lucratieve manier van sparen. Zeker als je zuinig aan doet en maar een klein huishouden hebt gaat het sparen niet heel hard, toch vind ik het fijn om zo te kunnen sparen voor een extraatje. Tenminste bij Jumbo, waar je 250 zegels t.w.v. €0,10 bij elkaar moet sparen en Albert Heijn, waar je voor 490 zegels bij elkaar moet sparen t.w.v. €0,10 per stuk. Lever je een boekje in, dan krijg je er €26,00 voor terug bij Jumbo en €52,00 voor terug bij Albert Heijn. Bij Plus is het rendement wel hoger (je legt €4,00 in en krijgt er €6,00 voor terug) maar zulke bedragen zetten natuurlijk weinig zoden aan de dijk.

Heb je na deze lijst zelf nog een vraag bedacht? Stel hem dan nu!