Waarom ik bespaar
Persoonlijk

Waarom ik bespaar…

Ooit ben ik begonnen met besparen vanuit noodzaak. Hoe ik daartoe ben gekomen is niet zo’n leuk verhaal en dat deel ik dus ook liever niet. Punt is dat ik elke cent die op mijn bankrekening binnenkwam een betere bestemming had dan dagelijkse uitgaven zoals eten en verzorging. Omdat ik toch wel lekker wilde blijven leven en wilde zorgen dat ik vlug uit die situatie zou komen begon ik met besparen.

Een groot talent

Dankzij mijn inzet was besparen eigenlijk al vlug niet meer nodig, maar ik was vast besloten niet meer in een situatie zoals daarvoor te komen. Hoewel je niet altijd alles kan voorzien kan je zorgen dat je voorbereid bent op deze onvoorziene gebeurtenissen. Daarom koos ik er voor om naar mijn spaargeld ook een voorraad in houdbare producten aan te leggen. Als je weekbudget voor boodschappen maar €10,00 is dan is met een investering in een goede wc papier-deal je budget al op. Dus kocht ik (toen ik eenmaal wat meer ruimte had) telkens wc papier als deze rond de 15 cent de rol was, net als met vele andere houdbare en nodige producten. Toen mijn inkomen vlak daarna weer wat omlaag ging kon ik daar op vertrouwen.

Toekomst

Nu ik sinds kort samenwoon zijn de financiën natuurlijk totaal veranderd, toch wil ik zeker niet ophouden met zuinig leven. Deze manier van leven kan ons namelijk heel veel dingen opleveren die het leven mooi maken. Spaargeld opbouwen zodat we vlug(ger) een huis kunnen kopen, zodat we vaker op vakantie kunnen gaan of vrijheid hebben tegen onze pensioenleeftijd. Voor nu bespaar ik gewoon omdat ik niet alleen naar vandaag kijk, maar ook naar volgende week, volgende maand en volgend jaar. Mijn (recente) verleden heeft mij geleerd dat niets te plannen valt en dat je vooral voorbereid moet zijn. Had ik in ‘een vorig leven’ met een dubbeltje in de hand al voor een kwartje dorst, nu is dat eerder andersom.

Geluk in een klein muntje

Weet je wat het gekke is? Sinds ik zuiniger leef en bewuster omga met mijn geld zijn ben ik wel gelukkiger. Vooral omdat ik zelf bewust kies waar mijn geld (maar dus ook mijn tijd en mijn energie) naar toe gaat. Het leven is maar kort en bewust leven vind ik erg belangrijk. Geld uitgeven aan onnodige luxe heeft mij nooit veel gedaan. Lekker luxe uit eten; dat vind ik het geld waard. Een middag op een terras; dat vind ik zonde. Een dure maar warme jas kopen, die voor elke gelegenheid kan en dus goed gedragen wordt; dat vind ik waardevol. Een jurk van een merk kopen, die je eigenlijk nooit meer aan kan omdat hij gewoon niet praktisch is; dat vind ik zonde.

Mijn financiële verleden is soms best wel een rommeltje, maar ik ben blij dat ik van dat rommeltje toch een beetje een zinnig zooitje heb gemaakt en hoop dat ik dat zo kan houden.

3 gedachten over “Waarom ik bespaar…”

  1. Ik vind het knap, ik had vroeger een gat in mijn hand. Dit is wel wat minder erg geworden, maar ik laat mij nog steeds te snel verleiden door koopjes. Ik vind het gewoon leuk om af en toe even lekker de stad in te gaan en iets leuks te kopen. Vooral nu ik kinderen heb is het lastig. Ze hebben regelmatig nieuwe kleren nodig en ik vind het stiekem ook leuk om ze af en toe verwennen met leuk speelgoed. Al weer ik dat ze veel te veel speelgoed hebben en het beter voor ze zou zijn als het iets minder is.

  2. Ik leef van een minder dan modaal inkomen, maar door op de centjes te letten kon ik een flinke buffer bij elkaar sparen. Met sparen ben ik gestopt, want als ik zie hoe bedroevend laag mijn rente op de buffer is , vind ik dat zonde van mijn geld. Maar besparen doe ik nog steeds, alleen anders dan voorheen. Ik koop minder kleding, maar de kleding die ik koop is duurder dan de kleding die ik eerst kocht, wel koop ik die kleding in de opruiming zodat ik een goede kwaliteit koop maar wel voor minder dan het normaal kost. Nu geef ik nog het zelfde uit aan kleding ,maar de hoeveelheid kleding is minder. maar het gene dat ik koop gaat langer mee omdat het een betere kwaliteit is. Als ik wat geld over heb kijk ik wat binnenkort aan vervanging toe is en ga dan op zoek naar een leuke aanbieding, daar investeer ik dan het geld in wat anders op mijn spaarrekening gestort werd. Dit doe ik ook met aanbiedingen van houdbare producten zoals wasmiddel, shampoo, wc papier enz. Als ik dan een tijdje wat minder te besteden heb, ben ik minder geld kwijt aan boodschappen enz.

Reacties zijn gesloten.