Smaaktest koffiecapsules koffiecupjes koffie nespresso
smaaktest

Smaaktest: koffiecapsules voor Nespresso

Ik heb altijd een gewoon filterkoffie apparaat gehad en vond die koffie heerlijk. Toen ik alleen kwam te wonen merkte ik alleen wel dat ik steeds vaker halve pakken koffie weg kon gooien. Dus ging ik aan het rekenen en koos ik ervoor om een Nespresso apparaat te kopen. Ondanks de hogere prijs van capsules zou het me veel geld besparen. Wij gebruiken eigenlijk altijd Perla óf Douwe Egberts cups. We kopen deze altijd in de aanbieding. Maar ik was ook wel eens benieuwd hoe andere capsules zouden bevallen. Dus ging ik alle supermarkten en andere winkels die cups verkochten.

De prijs van koffiecapsules

Toen ik had bedacht dat ik deze smaaktest wilde doen vroeg ik mijn volgers op Instagram welke ik niet mocht missen. Met winkels die niet in de buurt zitten en te weinig assortiment bij andere winkels duurde het even voor ik alles had verzameld. Ik vond het opvallend dat de verpakkingen allemaal in inhoud verschilden. Dus prijsvergelijking op eerste gezicht is moeilijk. Gelukkig hebben we een rekenmachine. Ik heb bij deze prijsvergelijking geen rekening gehouden met acties en aanbiedingen. Ik koop Perla dus bijvoorbeeld het liefst als ze in de ‘Route 99’ zitten van Albert Heijn, dan betaal ik ook maar €0,099 per cupje. Maar voor het gemak gaan we uit van de normale prijs die gold in januari/ februari 2020.

Winkel Merk Prijs Inhoud Prijs per cup
Action Palazzo €1,99 20 €0,0995
Albert Heijn Perla €2,99 22 €0,1359
Aldi Moreno €1,85 16 €0,1156
G’woon €1,49 10 €0,1490
Hema €2,75 24 €0,1146
Jumbo €4,10 36 €0,1139
Kruidvat €1,30 10 €0,1300
Lidl Modena €2,29 20 €0,1145
Plus €2,89 24 €0,1204

Het is dus duidelijk dat de koffie van Action de goedkoopste is en die van G’woon het duurst. Flink verschil ook van €0,05 per cupje! Deels komt dat wellicht omdat ik de koffie van G’woon, net als Kruidvat, niet in voordeelverpakking kon kopen.

Update: Een volger vertelde dat Picnic de G’woon koffiecapsules wél in voordeelverpakking verkoopt. En wel 24 stuks voor €2,89, dat is €0,1204 per cupje, net zo duur als de Plus.

Het zetten van de koffie

Naast merken koffiecapsules die ik absoluut niet mocht missen. Vroeg ik mijn volgers op Instagram ook waar ik op moest letten bij het testen van de cups. Daar kwamen veel reacties op en eigenlijk allemaal waren ze heel eensgezind over wat ik moest testen. Ik heb dit uitgesplitst in een aantal categorieën. Bij elke kop koffie heb ik getimed hoe lang het duurde voor hij klaar was. Hoeveel koffie er gezet werd en hoe dik de crema laag was. En ook heel belangrijk; hoeveel vocht er na het zetten van de koffie in het lekbakje zou zitten. Dat viel vooral bij de capsule van Action flink tegen, maar verder was het geen meetbare hoeveelheid.

Winkel Doorlooptijd (seconden) Inhoud (ml) Crema laag (mm) Leksel
Action 35,38 90 5 20
Albert Heijn 31,34 90 7 7
Aldi 19,31 100 5 nihil
G’woon 56,76 100 5 nihil
Hema 33,98 100 5 nihil
Jumbo 32,74 100 7 nihil
Kruidvat 49,71 100 5 8
Lidl 45,44 100 5 5
Plus 35,92 100 5 nihil

Ik heb ook gecheckt of er restjes koffie in het kopje meekwamen, maar dat was alleen bij de Kruidvat koffie het geval en eigenlijk was dat nog verwaarloosbaar. Ik had ook bij geen enkele cup moeite om het apparaat te sluiten. De varianten met aluminium achterkant gingen ietsje makkelijker dicht dan cups die volledig plastic zijn, maar ook dat scheelde niets. Mij is in gebruik vooral opgevallen dat het enorm helpt om de opvangbak voor de cups goed leeg te houden en mijn apparaat regelmatig te ontkalken. Dit doe ik met speciale tabletten die ik koop bij Lidl.

Materiaal van de capsules

Geen van de geteste capsules zijn volledig aluminium, helaas. Helaas om twee redenen. Ten eerste natuurlijk het milieu, aluminium capsules zijn veel beter te recyclen dan plastic capsules. Ten tweede is daar de levensduur van het apparaat. Ik heb mijn Nespresso nu 2 jaar, gebruik afwisselend plastic en aluminium cups, maak hem regelmatig schoon en heb nog geen problemen ondervonden. (Even afkloppen.) Toch worden de plastic cupjes door velen als boosdoener voor mankementen aangewezen. Het is daarom goed om te weten dat de capsules van Action, Hema, Kruidvat en Lidl een aluminium achterkant hebben, zoals bij allemaal aan de voorkant, die beter te doorboren is. Er werd me ook gevraagd of ik herbruikbare capsules wilde proberen, maar dat lijkt me ‘voer’ voor een eigen artikel.

Koffiecapsules nespresso vergelijken

Keurmerken op de verpakking

Op de meeste verpakkingen staan keurmerken. Ik heb zelf geen kennis heb over deze keurmerken. En neem ze dus niet mee in mijn eindoordeel. Wellicht vind jij ze wel belangrijk en kan het jou wel helpen een beter besluit te maken. Dus noem ik wel even welke verpakkingen welke logo’s bevatten.

Winkel Fairtrade UTZ  Klimaat Neutraal Rainforest alliance FSC keurmerk
Action
Albert Heijn
Aldi
G’woon
Hema
Jumbo
Kruidvat
Lidl
Plus

De smaaktest

Dan natuurlijk het allerbelangrijkste, de reden waarvoor je dit artikel hebt aangeklikt: de smaaktest! Natuurlijk valt over smaak niet te twisten en kunnen onze meningen verschillen. Om de test zo eerlijk mogelijk te houden heb ik na elke cup een keer water door het apparaat laten gaan.

Action
Cijfer: 4
Koffie kleur: De koffie is donker, maar waterig.
Crema laag: Gemêleerd, stevig.
Smaak: Deze smaakt precies als koffie uit automaten. En als ik iets smerig vind dan is het automatenkoffie. Geen succes dus, ik word er zelfs een beetje misselijk van.

Albert Heijn
Cijfer: 7
Koffie kleur: Donkerbruin
Crema laag: Gemêleerd, zacht.
Smaak: Zachte koffie, deze drink je vooral als je wil genieten van een kop koffie. Geen bittere smaak zoals koffie vaak heeft.

Aldi
Cijfer: 5
Koffie kleur: De koffie is donker, maar waterig.
Crema laag: Licht van kleur en ook erg waterig.
Smaak: De koffie ruikt een beetje chemisch. De smaak is ook erg waterig en zonder kracht. Ik ben zelf best wel fan van zachte koffies (zie Albert Heijn en Lidl) maar deze is niet zacht maar slap.

G’woon
Cijfer: 7
Koffie kleur: Donkerbruin
Crema laag: Gemêleerd, stevig maar romig.
Smaak: Dit is een goede koffie als je een beetje een ‘kick’ nodig hebt. Hij smaakt krachtig, met een beetje een bittere afdronk.

Hema
Cijfer: 7
Koffie kleur: Donkerbruin.
Crema laag: Gemêleerd, stevig.
Smaak: Een lekkere stevige koffie die je een goede boost geeft als je koffie drinkt omdat je even een dip hebt.

Jumbo
Cijfer: 7
Koffie kleur: Donkerbruin.
Crema laag: Gemêleerd, stevig.
Smaak: Zachte koffie, in dezelfde categorie als de Lidl en Albert Heijn koffies.

Kruidvat
Cijfer: 1
Koffie kleur: De koffie is donker, maar erg waterig.
Crema laag: Ranzig. Ik kan het niet anders noemen, hij is niet mooi ‘romig’ maar meer als schuim met bellen. Daarnaast lijkt het vies, met heel lichte basiskleur maar bijna zwarte accenten.
Smaak: Ik heb deze niet kunnen proeven. Alleen de kleur en geur waren te onaangenaam om het daadwerkelijk te drinken. Een tweede poging maakte het niet per se beter. Helaas dus geen smaakoordeel, maar gezien dit zeker niet de goedkoopste is lijkt het me geen probleem om deze koffie gewoon links te laten liggen.

Lidl
Cijfer: 7
Koffie kleur: Donkerbruin
Crema laag: Gemêleerd, stevig.
Smaak: De koffie heeft een zachte smaak, met een licht bittere afdronk. Vooral een lekkere kop koffie, niet voor wanneer je een ‘boost’ nodig hebt.

Plus
Cijfer: 7
Koffie kleur: Donkerbruin.
Crema laag: Gemêleerd, stevig maar romig.
Smaak: Ook dit is een heel krachtige koffie. Lekker!

Eigenlijk is er geen verschil tussen de meeste van de koffie capsules wat betreft kwaliteit. Als je ze allemaal naast elkaar proeft zijn de verschillen makkelijker te proeven dan als je ze los zou proeven, dan zal vooral aan komen of je liever een krachtige of zachte koffie hebt.

Algemene score

Alles bij elkaar opgeteld zou, ondanks dat de smaak tegen viel de Aldi cup toch de beste keus zijn, aangezien deze in de meeste categorieën ‘wint’. Maar uitgaande dat de smaak toch ook heel belangrijk is zou ik toch Jumbo tot de absolute winnaar uit willen roepen. Liever een stevige bak? Ga dan voor Plus. De capsules van Action en Kruidvat zijn wat mij betreft echt enorme verliezers en koffiecapsules waar je niet eens over hoeft te twijfelen.

Ben je het eens met mijn smaaktest? Of heb ik jouw favoriet nu met de grond gelijk gemaakt?

Ik deed eerder al smaaktesten met andere producten, om deze artikelen te lezen klik hier.

46 gedachten over “Smaaktest: koffiecapsules voor Nespresso”

 1. Wij drinken alleen gewone koffie. Ik kook water in een fluitketel en schenk dit in een koffiefilter op een thermoskan.
  We kopen altijd koffie van de Hema. Een van onze zonen heeft bij de DE-fabriek in Joure gewerkt en volgens hem komt daar ook de Hema koffie vandaan.

 2. mag ik vragen welke speciale tabletten ( Lidl) dit zijn waarmee jij je Nespresso schoonmaakt?

  Btw: Top artikel ??

 3. Wat een mooi onderzoek, goed gedaan!
  Ik wist niet dat er capsules waren die aan de achterkant ook deels aluminium waren, dat vind ik wel handig. Mijn cupjes van de jumbo hebben dat (nog) niet, en die blijven af en toe hangen.
  Uiteindelijk is smaak het belangrijkste, maar ook dat is moeilijk. Ik maak meestal cappuccino, met espresso-shot(s), dus ik ben ook nog zoekende.
  Ik was wel benieuwd geweest hoe nespresso zou scoren in dit onderzoek, ondanks dat die het duurste zouden zijn per cupje!

 4. Ik heb me hiermee puur op huismerk gericht vanwege het budget aspect. Ik kan natuurlijk best nóg een keer een test doen met verschillende ‘luxe’ merken!

 5. Oh straks eens even proeven of de Hema capsules dan hetzelfde smaken als mijn DE capsules, haha.
  Meeste huismerken hebben geen eigen fabriek, maar wel een eigen productielijn in een A-merk fabriek. Schultenbrau komt bijvoorbeeld gewoon uit Lieshout, bij Bavaria vandaan! Maar dat is dus niet ‘Bavaria met een ander label’.

 6. Leuk verhaal, veel werk, uiteindelijke conclusie matig?.
  Ik zou zeggen, gewoon Nespresso cupjes nemen!
  Reteduur maar wel ècht LEKKER, en dat is toch het belangrijkste.

 7. Ik zou mijn nespresso apparaat niet schoonmaken met tabletten van Lidl.
  Zou gewoon van nespresso Als er wat met je apparaat gebeurd word het niet vergoed.
  Net als met gebruik van andere cups.
  Maar ik heb van alles geprobeerd maar nespresso blijft voor mij DE koffie net iets beter. Hij is duur maar je kopje koffie moet toch wel lekker smaken.

 8. Jammer dat de cups van L’Or niet zijn meegenomen, die kunnen echt wedijveren met Nespresso cups.

 9. Leuk artikel.
  Ik heb ook veel cups getest en vind de Jumbo cups het lekkerst. Af en toe koop ik bij de Jumbo een tube van Nespresso of Starbucks, om nog even het verschil te proeven. Maar dat verschil vind ik tegenwoordig verwaarloosbaar klein in smaak ( ik drink vaak de gebrande en sterke variatie).
  Enige nadeel van de Jumbo cups is dat je ze echt met kracht bijna in je machine moet ‘persen’.
  Dat is een probleem van de laatste 6 maanden.
  Ik ben benieuwd naar je volgende Nespressotest

 10. Wij hebben heel wat merken geprobeerd ook de nespreso maar wij vallen steeds weer op die van lidl lekker lungo!!!

 11. Zelf word hier Kannis en Gunnink(pads) gedronken,en moet zeggen dat dit een blijvertje is vanwege de prijs maar ook de kwaliteit is goed.☕❤️?

 12. Nespresso is voor de feestdagen,L’or voor door de week.
  Plastic cups zijn de killer voor je machine(heb zelf een magimix) binnen een jaar was door de plastic cups die ik toen gebruikte(lidl en aldi)mijn apparaat naar de gallemiesen. Gebruik alleen nog de alu variant

 13. Mooi hoor, de zoveelste alternatieve cupjestest.
  Helaas voor mij kansloos want ik ben verslaafd aan de Nespresso cups.
  Letterlijk alles al geprobeerd, zelfs cups van Starbucks. Het is allemaal 3x nix.
  Als mijn vriendin per ongeluk nog een overgebleven Lidl cupje probeert te slijten aan mij dan proef ik het direct en een naar de gootsteen om het weg te kieperen.
  Enneh, met dat “reteduur” valt ook wel mee, een kopje Nespresso koffie thuis is nog steeds geen € 2,50 zoals in een restaurant maar je hebt wel de kwaliteit.

 14. Wat ik tot nu toe heb gehoord zijn het wel vooral de Magimix apparaten (ook enkele andere, maar deze is het meest genoemd) bij wie de plastic cupjes problemen geven. Ik heb zelf een Krups en deze geeft dus geen probleem. (Nog een keer afkloppen, haha.)

 15. Ik heb ook meerdere lipjes gebruikt maar vindt die van Nespresso gwn het lekkerst okè wel iets duurder maar ook zeer zeker de lekkerste ❤️

 16. Wist je dat er 10 miljard koffiecups bij het restafval terecht komen? Wil je dus helpen om die enorme groeiende afvalberg te vergroten en daardoor het milieu te belasten dan kun je inderdaad het beste de dit type koffiecups kopen. Of je kiest voor bijvoorbeeld herbruikbare nespresso cups van coffee duck. Dit scheelt pas écht in de portomonnee omdat je dan geen cups meer hoeft te kopen en hier belast je het milieu niet onnodig mee.

  https://www.rtlnieuws.nl/node/701771

 17. Leuk artikel, goed onderzoek. Echter als tegenstander van plastic voor meer dan 50 jaar hoop ik dat deze plastic cups snel verboden worden. Waarom niet kijken naar het Nespresso systeem, ik ben geen milieu gek maar draag wel graag bij aan zo veel mogelijk recycling van materialen. Nespresso doet dat goed, wie volgt.

 18. Toffe test ,

  Smaken zijn natuurlijk verschillend ,maar de originele zit er niet tussen , Nespresso .

 19. Leuke test. Ik zelf gebruik Nespresso maar soms heb ik even niets in huis . Nu weet ik welke ik dan moet kopen . Maar een Nespresso test zou ook mooi zijn. Alhoewel over smaak valt niet er twisten

 20. Leuke test, maar welke welk type jumbo koffie cups is getest dus die lekker is. Er zijn diverse soorten in een donkerbruine zak ? maar welke smaak ??

 21. Ik koop altijd koffiebonen in de aanbieding bij de Lidl (€ 5,99 voor 1,2 kg). Daar kun je echt héél veel kopjes mee zetten. Heb je wel een andere machine nodig, maar die heb je er financieel dan ook binnen no time uit. En altijd een verse kop koffie!

 22. Ik zie veel reacties over aluminium cups en recycling, maar in welke kliko gooi je die dingen dan? Ze zijn vol koffie. Worden ze uit het gewone afval gescheiden? Ik heb geen idee.? Wie wel?

 23. Sinds kort verkoopt Jumbo ook koffiecapsules van La Place. Wij hebben de volgende geprobeerd en vonden deze beter dan de andere uit de test: La Place Koffiecapsules Colombia 10 Stuks. Misschien een idee om deze bij een update van deze test uit te proberen?

 24. Ik ben op dit moment aan het kijken of ik een eco-friendly versie kan doen. Die zijn (natuurlijk?) wel wat duurder, maar ik ben over de eerste soort al heel tevreden!

 25. Zijn er mensen die met cups van andere merken dan Nespresso problemen ervaren ? Wij hebben nu al zeker 5 keer gehad dat de onderkant niet opengaat en het hele apparaat met koffie overstroomd.

 26. Alle plastic cups geven problemen in mijn Nespresso Krups UMilk XN2601. Ze worden in elkaar gedrukt of er komen aan de bovenkant scheuren in, ze blijven soms vastzitten en er komt soms meer water in het lekbakje dan er koffie in het kopje komt. Kortom, alleen aluminium cups doen het behoorlijk in dit apparaat.

 27. Leuke test!
  Vraagje, wat is dan net verschil tussen een krups en een megamix apparaat?
  Ik lees er hierboven iets over betreft gebruik plastic /aluminium cupjes.

 28. Hier een blije en trotse eigenaresse van een Nespresso Magimix. Ik heb deze sinds 3 weken en inmiddels de nodige cups uitgeprobeerd. Er zat bij het apparaat al een probeerbox bij van Nespresso, en daar heb ik al volop van genoten. Verder ben ik, na verschillende merken geprobeerd te hebben, er toch wel achter, welke er voortaan in mijn voorraadbox zitten. Uiteraard natuurlijk van Nespresso, dat is gewoon het ultieme genot! Ook L’or is voor mij een absoluut blijvertje. En dan nog de cups van Jumbo, en DE, beiden hele goede koffie. Ik heb ook de goedkopere geprobeerd, zoals benoemd in deze test, maar die komen mijn box niet meer in. En zoals Action, Aldi, Lidl, die probeer ik al niet eens, en zo te lezen, heb ik daar goed aan gedaan.
  Ik wil zou graag even op Mark willen reageren:” mag ik vragen welk apparaat u heeft? Want bij mij gaan de cupjes er prima in. Dit geldt overigens voor alle cupjes die ik tot nu toe heb gebruikt. Ik leg ze erin, zelfs zonder echt te kijken wat ik doe, en hij zoekt zelf zijn weg, en valt erin. Nog nooit misgegaan.

  Dank je wel voor deze leuke test, ik heb hem opgeslagen, dan kan ik hem nog eens terugkijken of aan anderen laten zien.
  Ik hoop ook, net als sommige anderen hier, dat je nog eens een test doet met de wat “luxere” merken.

 29. @Mark….voor het geval dat….ik was vergeten erbij te zetten dat het om de Magimix Essenza gaat, waar ik het over heb.

 30. Sinds kort probeer ik de Perla aluminium capsules in mijn Nespresso machine (Krups).
  Werkt echt niet en ik ben bang dat mijn machine kapot gaat. Goedkoop is duurkoop.
  Ik ben nog op zoek naar de gegevens over welke Nespresso machine wel/ niet geschikt zijn voor deze capsules.

 31. Je hebt de machine elke keer gespoeld voor een test, maar heb jezelf je mond ook gespoeld met schoon koud water?

Reacties zijn gesloten.