smaaktest

Smaaktest: Mexicaanse bieren proeven (cerveza en tequila flavoured)

Eigenlijk had ik het idee voor een smaaktest van Mexicaans bier vorig jaar al. Toen koos ik alleen voor een veilige 0,0% Radler smaaktest. Het idee was om de smaaktest van Mexicaans bier dan naar zomer 2020 te verplaatsen. En toen kreeg Corona, want dat is toch wel de O.G. van Mexicaans bier, ineens een heel andere associatie. De rebel in mij wilde eigenlijk júíst nu een smaaktest met Mexicaans bier doen. Daarom vroeg ik wat mensen of ik het nu kon maken en het antwoord van de meeste mensen was: ‘JA! Waarom niet?’ Ik heb wel gewacht tot het weer oké voelde om naar verschillende supermarkten te gaan en ging op rustige momenten, alle maatregelen in acht houdende. En ik kocht meteen producten voor nóg 2 smaaktesten. Die kun je dus in de komende maanden verwachten, maar tot die tijd is hier eerst mijn eigen smaaktest met Mexicaanse biertjes.

Cerveza en tequila flavoured

Iets waar ik vrij snel achter kwam is dat er dus een verschil is tussen Corona en Desperados! Ik geloof dat er nu tientallen lezers allemaal tegelijk een facepalm doen omdat het zo logisch is, maar ik kwam er nu pas achter. Gezien ik dus wel alle bieren had gekocht voor ik erachter kwam heb ik besloten om ze wel allemaal te beoordelen, maar ik vergelijk dus wel soort met soort en niet Corona met Desperados.

Alcoholpercentage

Tussen (gewone) cerveza en bier met een tequila smaak zit niet alleen een smaakverschil. Er is ook een verschil in het alcoholpercentage. Wat, als je erover gaat nadenken best logisch is. Alle bieren met tequila smaak hebben een alcohol inhoud van 5,9%. Bij de cervezas verschilt het tussen 4,5% (Corona, Sol en Troost) en 4,6% (Dors, Camaro en Amigo).

Prijzen (duur naar goedkoop)

 1. Troost cerveza (o.a. Crisp) – €1,99 – 33 cl
 2. Corona (div. supermarkten) – €1,41 – 35,5 cl
 3. Sol (div. supermarkten) – €1,18 – 33 cl
 4. Dors cerveza (Jumbo) – €0,65 – 33 cl
 5. Camaro cerveza (Lidl) – €3,89 – 6 x 33 cl
 6. Amigo cerveza (Aldi) – €3,36 – 6 x 33 cl

 

 1. Desperados (div. supermarkten) – €1,18 – 33cl
 2. Claro (o.a. Plus en Jan Linders) – €0,83 – 33cl
 3. Dors tequila (Jumbo) – €0,64 – 33 cl
 4. El Tequito (Lidl) – €2,49 – 4 x 33 cl
 5. Amigo tequila flavoured (Aldi) – €0,89 – 500 ml

Smaak (cerveza)

Corona – Het was lang geleden dat ik voor het laatst echte Corona dronk. De gerst smaak was dan ook veel sterker en het bier bitterder dan ik me herinnerde. Toch was dit zeker niet negatief. Met een partje limoen in de hals werd de smaak alweer meer zoals ik het kende. Wellicht omdat ik toch gewend was om dit op stap te drinken.

Troost cerveza– Dit is niet zomaar een bier. Deze is glutenvrij, biologisch en gebrouwen in Amsterdam. Het is daarbij ook de duurste uit het assortiment. Op zich is het een lekker bier, je beledigd iemand die geen gluten mag hebben niet door Troost te serveren. Wel is de smaak eerder vergelijkbaar met een IPA dan met de andere Mexicaans bieren. Het schijfje limoen deed de smaak dan ook niks extra’s.

Sol – Net als Corona was Sol een drankje dat ik vroeger veel dronk als ik op stap was. En de smaak was dus, meer dan de Corona, erg nostalgisch. Het is iets zoeter en minder bitter dan Corona en wat dat betreft een beetje een middenweg tussen de meeste cervezas en de tequila flavoured bieren.

Camaro cerveza – Dit is duidelijk mijn favoriet. Een beetje een lichtere, minder bittere smaak dan Corona. Geen zoete ondertoon, gewoon fris en lekker.

Dors cerveza – Eigenlijk is deze hetzelfde als de Camaro cerveza, maar toch iets minder lekker. Ik weet niet waarom en ik denk dat als ik ze op verschillende dagen zou drinken dat ik dat verschil niet zou merken. Zo na elkaar was er echter wel een licht smaakverschil waardoor ik de andere prettiger vond. Toch is Dors cerveza zeker niet vies en verdient deze wat mij betreft een tweede plek.

Amigo cerveza – Net als de andere 2 huismerken een beetje waterig in vergelijking met Corona, maar wel fris. Dit is de enige bij wie ik een beetje een weeïge smaak in mijn mond overhoudt en eerlijk gezegd; dit is dan ook mijn minst favoriete.

Smaak (tequila flavoured)

Normaal neem ik van alles wat ik proef gewoon een slok (of hap) en ga ik vergelijken. In dit geval merkte ik al meteen dat alle smaken elkaar beïnvloedde. Als ik Na Claro een slok Desperados nam was die ineens niet meer lekker, maar een slok Dors daarna weer wel. Terwijl Dors na El Tequito ook heel vies was. Mijn eerste tip is dus; zorg dat je per keer maar 1 merk drinkt. Een heel gekke tip om te geven maar ik vond het bizar. Heb daarna maar elk biertje individueel geproefd en pas na een paar slokken beoordeeld. Gelukkig heb ik met eigenlijk alle merken ervaring dus ik weet wat ik normaal proef.

Desperados – Ik drink regelmatig Desperados. Over het algemeen kies ik hier altijd eerder voor dan voor een cerveza zonder tequila. Ik vind tequila heel lekker en Margarita is ook zo’n beetje mijn favoriete cocktail, los van dat ik eigenlijk geen cocktails of sterke drank drink omdat ik daar niet goed tegen kan, haha. Desperados heeft een goede biersmaak met een zoete afdronk. Geen chemische nasmaak, gewoon lekker en in smaak gewoon de beste van allemaal.

Claro – Dit is een nieuw merk voor mij en de enige die ik echt nog nooit heb gehad, van de tequila bieren tenminste. De zoete smaak is een beetje weeïg en kunstmatig, wat ik niet lekker vind.

Dors tequila – Ik denk dat dit de lekkerste is van alle huismerken. Vooral omdat de zoete smaak hierbij minder chemisch is. Hij lijkt het meest in de buurt te komen van de echte Desperados.

El Tequito – Terwijl ik deze normaal graag drink, viel me nu toch echt de chemische zoete smaak op. Eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als Claro.

Amigo tequila flavoured – Deze is eigenlijk helemaal niet zoet, eerder bitter. Qua smaak veel dichter in de buurt van Corona dan van Desperados. Dit bier is altijd populair als mijn vriend een LAN organiseert. Hij hoeft namelijk niet koud te zijn om lekker te smaken, wat bij de meeste andere (tequila) bieren wel is.

Winnaars

Ik denk dat ik even op 2 verschillende levels ga beoordelen. Want wat mij betreft zijn Sol en Desperados de 2 lekkerste bieren die ik heb gedronken in deze test. En verdient Troost wat mij betreft een echte eervolle vermelding. Maar ik ben natuurlijk Gierige Gerda, dus jullie willen ook weten wat ik de beste bieren van huismerken vind. Daarvoor kies ik voor Camaro cerveza (Aldi) en Dors tequila (Jumbo). Ik moet alleen wel als sidenote geven dat smaken bij zo’n test echt heel erg onder de loep liggen en de verschillen over het algemeen eigenlijk niet enorm waren. Niet zoals bij de koffietest, waar echt smerige opties bij zaten. Het was duidelijk waar de prijs van de A-merk bieren vandaan komt, omdat die smaak echt veel meer verfijnd is. Maar als je op een feestje bent hoeft het niet altijd verfijnd te zijn, toch?

Disclaimer: Over smaak valt niet te twisten. Prijzen zijn aan verandering onderhevig, de genoemde prijzen zijn degene waarvoor ik de flesjes kocht in augustus 2020.

5 gedachten over “Smaaktest: Mexicaanse bieren proeven (cerveza en tequila flavoured)”

 1. Ik drink deze dranken eigenlijk nooit, mag ze nu ook even niet hebben aangezien ik zwanger ben en dan borstvoeding ga geven, maar wie weet volgend jaar.

 2. Wat fijn dat er ook een glutenvrije variant is. Vanwege coeliakie(en niet omdat het hip is) eet en drink ik zonder gluten. Ik ga deze zeker eens proberen. Fijn om te weten dat deze zo goed door de smaaktest kwam.

 3. Eerlijk gezegd dacht ik ook dat er een verschil zat tussen Desperados en Corona bier ??
  Heb ze beide in de koelkast liggen om te proeven.

 4. Daarom heb ik ze ook apart beoordeeld. Het zijn gewoon 2 verschillende soorten dranken. Je kunt gewone cola ook niet vergelijken met vanille of cherry cola.

Reacties zijn gesloten.