SodaStream goedkoop Sodastream Goedkoper Budgetproof
Actualiteiten

SodaStream – is thuis frisdranken maken goedkoper?

De SodaStream is een apparaat wat me al enige tijd intrigeert. Zelf thuis frisdrank maken, dat scheelt een hoop gesjouw en gedoe. In mijn beleving zou het ook echt veel goedkoper moeten zijn. Nu zag ik dat de SodaStream deze week in de aanbieding is bij Plus voor €50,00. Het ideale moment dus om uit te rekenen of zelf frisdrank maken met de SodaStream je ook geld kan besparen!

Kosten van de gascilinders

Leuk zo’n apparaat om zelf frisdrank te maken, maar met alleen de SodaStream zelf ben je er nog niet. Je hebt ook een gascilinder nodig, deze kosten €25,99 per 2. Met een gascilinder kun je 60 liter bubbelwater maken, dus dat komt dan op €0,21 per liter. Een fles bruiswater van Lidl is €0,26 per liter, je maakt dus maar een kleine winst. Als je nieuwe gascilinders koopt moet je of oude inleveren, of je betaalt €15,00 borg per cilinder. Dit moet je gewoon zien als het statiegeld op de flessen die je nu ook betaald. Wel goed dat dit systeem er is, want daardoor kunnen de gascilinders worden gerecycled.

Kosten van het apparaat

Normaal kost een SodaStream al vlug meer dan €100,00, dus de aanbieding van Plus is echt wel een stuk goedkoper. Dat neemt niet weg, dat je (met de Plus prijs) pas na 1000 liter bruiswater begint met besparen. Ik drink zelf ongeveer 1,5 liter bruiswater op een dag en zou dus pas na bijna 2 jaar beginnen met besparen. Dat is echt een flinke tijd, met de normale prijs zou het zelfs (meer dan) 4 jaar duren voor je de SodaStream hebt terugverdient! Wel moet gezegd worden dat deze berekening gebaseerd is op de huidige prijzen, zowel van het bruiswater in de supermarkt als de gascilinders van SodaStream.

En wat kost frisdrank?

Voor een flesje siroop betaal je €4,95 en daar kun je maximaal 9 liter frisdrank uit halen. Dat komt dus op €0,55 cent per liter. Met de prijs van de gascilinder erbij kom je op €0,76 per liter. De goedkoopste cola van de meeste budgetmerken kost €0,86 voor 2 liter. Stukken goedkoper dus om je ‘standaard’ frisdrank gewoon van je supermarkt mee te nemen. De siropen zijn nu wel ook te koop bij Plus met 50% korting, maar ook dan betaal je nog €0,50 per liter. Naast de standaard bekende dranken als cola, sinas en 7up heeft SodaStream natuurlijk ook zijn eigen smaakjes, maar bedenk wel dat je dan altijd bijna €5,00 betaald om een nieuwe drank te proberen.

Smaak

Dan is er nog het punt van smaak. Ik heb zelf nog nooit SodaStream gedronken, ik kan er dus geen oordeel over geven. Ik weet niet of de siropen wat betreft smaak de A-merken benaderen en of ze überhaupt te pruimen zijn. Wel is er een verschil dat je kraanwater gebruikt om je drank te maken en afhankelijk van waar je woont kan dit de smaak toch wel beïnvloeden.

Wil je trouwens geen fortuin betalen aan de SodaStream siropen, ook gewone aanmaaklimonade kun je natuurlijk gebruiken om bubbels aan te te voegen. Larissa en Tara van het YouTube kanaal Endless Weekend hebben een paar jaar geleden al verschillende dranken met de SodaStream behandeld, misschien leuk om eens te bekijken!

Conclusie

Voor frisdranken is een SodaStream zeker niet goedkoper, voor bruiswater scheelt het maar een klein beetje. Daarnaast duurt het een flinke tijd voor je het apparaat hebt terugverdient. Er zijn vast heel goede redenen om een SodaStream aan te schaffen, het financiële voordeel is daar echter niet een van. Zeker omdat ik in mijn berekening ook niet de kosten van kraanwater en elektriciteit heb meegenomen.

31 gedachten over “SodaStream – is thuis frisdranken maken goedkoper?”

 1. Je vergeet nog de flessen die erbij moet kopen. Met 1 fles ga je het namelijk niet redden….dan zou je eerst de hele fles bruiswater moeten leeg drinken als je daarna een fles cola wilt. Dus meerdere flessen is wel zo handig! Ook worden ze na verloop van tijd ook echt vies en niet om aan te zien (al duurt dit best lang, wij deden bijna 2 jaar met 1 fles) Toch hebben wij hem uiteindelijk weg gedaan omdat het te weinig werd gebruikt.

  Je kunt met de nieuwe modellen ook zelf bepalen hoe sterk je de bubbels wil. Dat is wel handig.
  Qua afvoeren van plastic en vervuiling Scheelt het wel ten opzichte van alle flessen die je normaal zou kopen. Dit zou een goede overweging kunnen zijn om het ding aan te schaffen.

 2. Hey hoi,
  Wij hebben een sodestream vooral om minder te sjouwen en een oneindige voorraad spa rood in huis (er gaan hier circa 2-3 liter per dag door).

  Kosten voor stroom zijn er niet, het apparaat is draad- En batterijloos. Erg handig want wij nemen hem ook gewoon mee naar de camping =)

 3. Extra flessen kopen is natuurlijk niet ‘noodzakelijk’ om het apparaat te laten werken. Maar als je de goedkoopste flessen (3 voor €14,99) neemt zou je nog bijna 300 liter bruiswater moeten maken om het terug te verdienen, dat is weer een extra half jaar voor je quite staat.

 4. Goed om te weten dat het apparaat niet op stroom werkt, dat vind ik zeker een positieve toevoeging! Het gemak is natuurlijk wel een voordeel van dit apparaat, maar ik ben natuurlijk geen gemaksblogger maar een budgetblogger vandaar dat ik mij puur op de prijs richt!

 5. Wou hem net kopen..maar ben genezen…dan maar mineraal water voor 17 cent per. Fles bij de boni..lever het plastic netjes weer in ?

 6. Ik heb mijn soda streamer gekocht in de aanbieding bij AH voor 49,95 incl gaspatroon, 2 x 1ltr fles en 1x 1/2 ltr fles en ben erg blij mee. Geen gesjouw meer met flessen, altijd bubbeltjes water in huis en voor een beetje extra smaak maak ik gebruik van een druppeltje limonade siroop van het goedkoopste merk. Ik ben er echt super blij mee.

 7. Waarom altijd VOORDEEL.
  HET grote voordeel is het Milieu!
  Er moet een o denken plaats vinden, geen bulk voordeel, maar TOEKOMST.

 8. Betaald moet zijn: betaalt.
  Terugverdient moet zijn: terugverdiend.
  Heel informatief artikel.
  Kan zo in de Consumentengids .
  T.K.

 9. Wij kochten een sodastream bij de mediamarkt in La Zenia Spanje.
  Toen we de gascilinders wilden vervangen moesten we 18.99 euro betalen en de gebruikte cilinder hoefden ze niet terug!!
  Sodastream in Breda gevraagd hoe dit mogelijk was ,want hoezo milieu mbt de cilinder en de extreme hoge prijs en het antwoord was dat men geen invloed had op de verkoop in Spanje!!
  Helaas staat dat ding nu werkloos te zijn en gebruiken wij weer aqua con gas voor 0,29 ct per liter van de Lidl, we zijn wel goed maar niet gek!

 10. Ik vind het milieu zeker niet onbelangrijk, ik richt mij met mijn blog echter op besparen. Hoe duurzaam en milieuvriendelijk dit apparaat is weet ik dus ook niet. Wat mij betreft is 1 ding wel zeker; als hij ongebruikt in de kast beland omdat men gebruik te duur vind is het sowieso slecht voor het milieu.

 11. Wat gek dat er dus blijkbaar geen uniforme werkwijze is wat betreft de gascilinders! En zonde dat hij nu in de kast staat zeg.

 12. Je vergeet er bij te vermelden dat je nog een hoop bespaart op afvalkosten. Wij gebruiken hem al 15 jaar en vinden het subliem. Het gaat trouwens niet om het geld. Ik zou het immoreel vinden om alle dagen uit plastic flessen te drinken. Wij hebben op 15 jaar al een 45000 plastic flessen niet gebruikt DAAR draait het om!

 13. Als je gewoon voor het bruiswater gaat en je voegt smaakjes aan je glas toe in plaats van aan de fles, heb je maar 1 fles nodig én wordt de fles minder vies en gaat dus langer mee.

 14. Alleen al dat gesjouw met de flessen. Wij drinken samen wel iedere dag een litertje of 3 a 4! Ik vind het ideaal. Drink het nooit met smaakjes, dus fles blijft schoon!

 15. Misschien is het ook handig om de kosten voor het vervoeren en verpakken van alle losse flessen frisdrank ook mee te nemen in je berekening. Niet te vergeten uitstoot van alle vrachtwagens. Met een hoop minder flessen in zijn lading kunnen we weer een hoop gezond voedsel mee vervoeren.

 16. De flessen blijven jarenlang mooi en helder wanneer je ze een nacht laat staan met vers water met een bruistablet er in voor kunstgebitten. Volgende ochtend goed omspoelen en ze zijn weer klaar voor gebruik.

 17. Haha, bruistablet voor kunstgebit is wel grappig, maar als het werkt: heel goede tip! (Ook voor andere herbruikbare waterflessen!)

 18. Ik vind het eerlijk gezegd wel erg eenzijdig bekeken. Ten 1e kun je tegenwoordig op iedere hoek van de straat en soda stream kopen van 60 euro, dus vervalt de 100 euro. Of je moet een luxe uitvoering willen hebben.
  Ten tweede, een gezin van 5 personen heeft hem er heel snel uit. En ten derde, er zit veel minder suiker in deze siropen. Dus die fles cola, sinas etc is beter voor je.
  Voordeel van extra flessen is dat je ze al koud in de koelkast legt en op het moment dat je fris wilt kies je je smaak uit. Dus altijd de juiste smaak lekker koud uit de koelkast.

 19. Ik snap je punt, maar ik denk dat dat wel een heel moeilijk bedrag is om uit te rekenen. Al vind ik die gezonde groenten die dan mee kunnen met de vrachtwagen als we geen frisdrank meer kopen wel een goed idee!

 20. Ik doe in de fles een heel klein beetje “Slimpie” (na het vullen en sprudelen van een SS-fles) en daarmee kan ik de zoetheid regelen aan mijn smaak.
  Slimpie bevat géén suiker (belangrijk voor mij als diabetes-patient) en het kost mij dusdoende nagenoeg niets (extra).
  Spuitwater vind ik lekkerder dan plat. Mijn vrouw wil echter minder bubbles en dat kan zij dus krijgen!
  Die flexibiliteit is mij ook wat waard, evenals het niet sjouwen van water van de supermarkt naar huis en de ruimte die ik in mijn fietstassen bespaar. Ik vind het ideaal.

 21. Als je goed rond kijkt waar gascilinders voordelig zijn kom je in buitenland uit
  Ik haal de mijne in Duitsland als ik daar de lege inlever krijg ik de nieuwe voor €8,99

  En de siropen waar jij het over hebt kun je ook gewone siroop voor gebruiken
  Ik heb gewone siroop ijsthee citroen cassis Orange enz enz

  Dus klopt niet helemaal wat je zegt?

 22. Hallo, ik heb mijn SodaStream al sinds 1998. Voordeel is geen gesleep met flessen, geen plastic afval en altijd mineraalwater in huis. Tevens heb ik al 3 andere mensen er warm voor gemaakt. Voordeel verder is dat ik dicht bij Duitsland woon en daar de cilinders ruil. Originele kosten dan 9 euro en de anderen 7,50 euro. Mijn vriendin en ik doen alle soorten siroopsmaken erin. Meestal die van de Action.

 23. een tip! Gebruik de zakjes van Belore. Deze gebruikten we al ipv ranja, suikervrij, en erg lekker, veel verschillende smaken maar we misten toch wel soms de prik er op, dus vandaar dat we nu een soda stream gekocht hebben, de combinatie is heerlijk!

 24. De cilinders kan je in Duitsland bestellen en lege terugsturen. Dit doen we al een tijdje met verschillende buren. Per 10 zijn de cilinders dan amper 6 euro per stuk. Dat is de helft minder dan in Nederland. Waar het verschil vandaan komt?!

 25. Beste René, waar kunnen we de cilinders in Duitsland bestellen? Zijn dat de originele cilinders? We zijn bang dat als bv dm stopt met de cilinders ze nergens meer om te ruilen zijn en je dus weer nieuwe cilinders zou moeten kopen

 26. SODASTREAM
  Ik heb het volledig toestel.
  Behalve de gevulde gasfles.Waar kan ik de lege fles omruilen voor een volle in de buurt van MOREIRA ?(spanje)
  Bedankt

 27. Hey! Je reageert op een blog die geen link heeft met SodaStream. Ik denk dat je je vraag beter bij hun klantenservice kan neerleggen. Heel veel succes!

Reacties zijn gesloten.