tea
Bespaartips

Spill the tea: deze bespaartips volg ik zelf niet op

Bespaartips die worden gedeeld zijn toch altijd een beetje standaard, zeker als ze op plekken worden gedeeld waar ze normaal niet worden gegeven. Het is ook best lastig om goede tips te geven in vijf minuten of een paar honderd woorden die echt heel nuttig zijn. Dat merk ik al als ik soms de reacties zie op mijn tips, terwijl die eigenlijk altijd in het geheel van ‘de Gierige Gerda methode’ gezien moeten worden. Maar goed, aan die standaard bespaartips hou ik mezelf ook niet altijd, vooral omdat ze niet altijd in mijn methode passen. Het kan trouwens nog steeds zo zijn dat ze voor jou wel werken, dan gebruik ze lekker. Er is geen goed of fout als het aankomt op besparen, neem altijd de tips die voor jou werken en laat de rest voor wat het is.

Ga nooit met honger naar de supermarkt

Biecht: ik ga heel vaak direct als ik op ben gestaan naar de supermarkt. Ik ben geen vroege vogel en heb moeite met opstaan. Dus dan blijf ik zo lang mogelijk liggen dat het nog steeds in mijn dagplanning past. Maar ja dan heb ik dus meestal nog geen eten op of zelfs nog maar koffie gedronken. Zo vroeg op de dag heeft het bij mij trouwens weinig invloed. Want dan heb ik sowieso nog nergens trek in en dan ben ik dus ook niet vatbaar voor impulsaankopen. Het is dus een tip die ik zelf eigenlijk niet na kom. Ook toen ik nog in loondienst werkte, ging ik vaak na mijn werk even naar de winkel, in plaats van de boodschappen te doen op mijn vrije dagen. Ik was door mijn werktijden meestal de grote drukte voor en zo kon ik op mijn vrije dagen optimaal werken aan Gierige Gerda. Toch had ik wel vaak lekkere trek als ik dan door de winkel liep. Ik zorgde dan wel voor een goed lijstje. Zodat de verleiding minder was, maar ik kan niet zeggen dat dat altijd hielp, ik ben in die tijd niet voor niks flink aangekomen.

Koop huismerken in plaats van A-merken

Ik zeg het zo vaak; A-merken zijn niet per se duurder dan huismerken, dat wil echter niet zeggen dat A-merken in de aanbieding altijd per se goedkoper zijn. Om de beste prijs te vinden moet je altijd naar de kilo-, liter- of stukprijs kijken en niet naar de prijs van de verpakking. Verder is voorkeur natuurlijk heel belangrijk. Waarschijnlijk zijn er tig producten te vinden waarbij je het liefst de goedkoopste neemt, maar dat product waarbij het A-merk (of juist het huismerk) het lekkerst vindt moet je niet gaan wisselen omdat het goedkoper is. Zeker omdat ik merk dat het bij dit soort dingen vaak om dezelfde items gaat; met cola, wasmiddel en pindakaas zijn de meeste mensen heel merkvast. Oh, en wc papier. Mensen kunnen nóg meer gepassioneerd zijn over wc papier dan voor een bepaalde cola.

Zorg voor een weekbudget en neem dat cash mee.

Mijn budget is geen vast bedrag per week. Gewoon een bedrag pinnen en in mijn portemonnee stoppen om de week mee door te komen is dus geen optie. Ik zou daardoor een goede deal kunnen missen en dus uiteindelijk meer uitgeven dan ik zou willen. Wel hou ik daarom in een kasboek bij hoeveel ik heb uitgegeven en waar dat geld naartoe is gegaan. Inmiddels weet ik bijvoorbeeld ook dat in de wintermaanden veel meer goede deals te vinden zijn, dan in de zomer. Dus hou ik in die maanden liever een budget aan dat wat hoger is en in de zomermaanden wat minder. Omdat ik deze tactiek gebruik maak ik dus ook liever geen gebruik van vaste pin bedragen.

Ga naar de markt voor groenten en fruit

Er zijn mensen die zweren bij de markt, maar ik merk dat voor mij de markt niet goedkoper is en vooral voor groente en fruit al helemaal niet de gewenste kwaliteit. Als je een markt in de buurt hebt die goed te bereiken is voor jou en open is op dagen dat jij ernaar toe kan, dan is het best eens de moeite waard om uit te zoeken of het gunstiger is dan de supermarkt. Voor mij, en veel andere mensen, is het echter niet zo makkelijk om naar een markt te gaan. Bereikbaarheid is één ding, want de kleinere markten lijken steeds meer te verdwijnen. De markt bij mijn favoriete winkelcentrum bleek te bestaan uit een kaasboer en bakker. Voor de grote markt moest ik op zaterdag naar het centrum; te ver fietsen en parkeren is geen doen.

En als je gaat zorg dan dat je weet wat de (actuele) prijs van producten is in de supermarkt. Want die paar keer dat ik heb gecheckt was de markt hier niet echt goedkoper dan de gewone supermarkt, een tikkie duurder misschien zelfs. Anyway, ik bespaar alsnog meer dan genoeg op mijn groenten en fruit door altijd in het seizoen (en dus aanbieding) te kopen. Uitverkoopbakken en stickers in de gaten te houden. En natuurlijk Too Good To Go. Ik denk dat ik uiteindelijk op die manier meer bespaar dan als ik naar de markt zou gaan. Soms hoor ik dat mensen enorme volumes aan spullen hebben gekocht voor weinig, maar met een eenpersoons huishouden gaat er gewoon niet zo superveel op. Hoe goed ik mijn best ook doe om met zowel lunch als avondeten groenten klaar te maken en ook te snacken op gezonde dingen. Het is net als zoveel andere dingen; kijk wat er bij jouw situatie en voorkeuren past.

Alle tips en trucs die worden gegeven, door mij of door een ander, moet je altijd bekijken vanuit je eigen bril. Gebruik de tips altijd zo dat ze passen in jouw situatie. Laat de tips die voor jou echt niet werken lekker links liggen en pas anderen aan zodat ze wel werken. Het moet geen straf worden, dan hou je het allemaal niet vol op lange termijn.