hoe ik gierige gerda werd
Persoonlijk

Story time: Hoe ik Gierige Gerda werd

De afgelopen maanden zijn er flink wat volgers bijgekomen op mijn sociale media. En ook hier, op mijn blog, komen steeds meer (nieuwe) bezoekers. Toen ik bijna 3 jaar geleden mijn eerste foto deelde op het Gierige Gerda account op Instagram had ik niet durven dromen dat het zou uitgroeien tot zo’n groot succes. Hoe het zover is gekomen en waarom ik dat account überhaupt begon is een leuk verhaal.

Nog voor het begin

Schrijven zit me in het bloed, ik kan me niet herinneren dat er een moment was dat ik niet schreef. Er was zelfs een periode in mijn kindertijd dat ik dolgraag schrijfster wilde worden. Ik schreef dus veel verhalen; van fictieve verhalen over romantische ontmoetingen tot komische parodieën op sprookjes met mijn idolen in de hoofdrol. Die laatste zaten altijd vol met inside jokes tussen mij en mijn vriendinnen. Daarnaast schreef ik ook veel in mijn dagboek en met het schrijven van blogs begon ik zo gauw als ik het medium ontdekte. Van 2009 tot 2016 had ik blogs met verschillende thema’s. Zo begon ik met een gewone ditjes-en-datjes blog, faalde ik als fashionblogger en was ik redelijk succesvol als DIY lifestyle blogger. Bloggen werd in die tijd echter dood verklaard en ik besloot te stoppen.

Extreme Couponing in Nederland

Besparen was niet iets wat er per se vanaf het begin in zat. Ik was wel goed met koopjesjagen als het op kleding aan kwam en ik lette ook wel op aanbiedingen, maar daar was nog veel te leren. Vlug nadat ik op mijzelf ging wonen in 2010 ontdekte ik het TLC programma Extreme Couponing en ik denk dat ik dacht wat de meeste mensen denken als ze dit programma zien: ‘Dit wil ik ook!’ Dus ging ik op zoek naar manieren waarop dat kon en ik ontdekte cashbacks. In die tijd waren de geld-terug-acties nog vooral 100% en vaak te combineren met acties in de winkel. Ook deed ik mijn boodschappen altijd op zaterdag om 17.00, dan wist ik dat de 35% korting stickers geplakt waren. Ik deed dat alleen wel als ik er zin in had en soms ging er ook wel €20,00 voor 1 dag uit.

Pas toen ik in de lente van 2016 alleen kwam te wonen, met enkel een parttime baan moest ik echt de broekriem aantrekken. Mijn budget was heel krap en als ik dan wasmiddel of wc papier moest kopen moest ik écht wel inleveren op (gezond) voedsel, zelfs al kocht ik dat in de aanbieding. Dus besloot ik om beter op te letten wanneer items de laagste prijs hadden en de items op dat moment te kopen in plaats van als ik dat nodig had. Dat scheelde al meteen in mijn portemonnee en ik werd degene bij wie vriendinnen kwamen om te vragen welke acties er waren. Ik kreeg toen al de bijnaam gierige Gerda opgeplakt.

Amerikaanse Youtubers

Extreme Couponing had maar een paar seizoenen, dus om mijn bespaar-kick te krijgen ging ik ‘echte’ Amerikaanse couponers volgen op Youtube. Ik verslond de vlogs waarin coupons met acties en spaarpunten werden gecombineerd voor gratis boodschappen, als voorbeeld hoe anderen het ook konden doen. Dat leek me ook wel handig, maar ik kon het toen niet vinden op het Nederlandse web. Een gat waar ik besloot om in te springen en niet zonder succes. Op 21 februari 2017 plaatste ik dus mijn eerste foto op Instagram en binnen 3 weken had ik al 100 volgers en dat bleef rap oplopen. Ik deelde alleen acties die ik zelf ook had geprobeerd en maakte soms de foto’s in mijn auto voor ik ging werken. In juni mocht ik zelfs al speciaal voor mijn blog naar het Jumbo evenement Share a perfect day.

Interviews en tv optredens

In juni 2017 kreeg ik ook mijn eerste aanvraag voor een interview. Kriebels in mijn buik van de zenuwen kreeg ik daar van. Prisca Visser maakte prachtige foto’s voor de How2Spendit website. Toen dat artikel online kwam schoot het aantal volgers op Instagram omhoog. In oktober kwam ik ook nog op tv bij EditieNL, maar daar schreef ik eerder een story time over en later ook nog Koffietijd en de radio. (Al mijn media optredens zijn te vinden op deze speciale pagina.) Op die items kwamen veel reacties.

Mensen wilde weten hoe ik het deed, wilde zelf hulp bij hun besparingen en hadden nog veel meer vragen die ik op Instagram niet kon beantwoorden. Inmiddels zou bloggen dood zijn, dus besloot ik een Youtube kanaal te beginnen. Dit was een minder groot succes, niet alleen omdat de volgers uitbleven maar ook omdat het me niet lukte om de video’s naar mijn zin te krijgen en dat terwijl er echt wel heel veel tijd in ging zitten. Ook kon ik er niet alle informatie in delen die ik wilde, want het werd al vlug langdradig en saai. Dus begon ik toch alsnog een blog en ik ben heel blij dat ik die stap heb genomen.

Nu ben ik wel benieuwd; is dit het eerste artikel van Gierige Gerda dat je leest of volg je me al langer? En hoe lang al? Laat het hieronder of op social media weten!

8 gedachten over “Story time: Hoe ik Gierige Gerda werd”

 1. Zeg, even een vraagje…. heb je die dure laptop ook via couponing met korting bemachtigd? Dit in het kader van bezuinigen en zo…?

  😉

 2. Ik heb je enkele weken geleden ontdekt via de leeslijst van zuinigaan.blogspot.nl. Ik heb wat van je oude blogs gelezen en ze bevielen mij. Inmiddels sta je in mijn leeslijst om meer te lezen Ik vind het leuk om te lezen hoe andere mensen omgaan met de doodgewone dingen in het leven zoals boodschappen doen. Ik ben een lezer en lees graag blogs, maar gebruik geen instagram en social media en zal die ook niet volgen. Ik hoop dat je gewoon doorgaat met bloggen.

 3. Deze dure laptop was geleend zodat ik op vakantie nog wat aan mijn blog kon werken. ? Maar ik had tot kort geleden wel een vaste Mac thuis, eentje die ik in 2011 kocht voor €1000,-. Omdat ik best zware programma’s draai voor fotobewerking moest ik ‘m vervangen, maar mijn schoonouders hebben hem nu. Dat is dus 9 jaar dat die computer al meegaat, dan is de prijs ineens best te verantwoorden. Vind je niet?

 4. Ooh jammer, dit is één van de eerste blogs die ik lees. Maar had je gevonden op YouTube. Zat me te verheugen op nieuwe vlogs. Maar helaas. Ik begrijp wel wat je zegt over de vlogs, maar toch vond ik het wel interessant en ik denk dat je er in had kunnen groeien. Maar ga ik je blog gewoon volgen op Insta doe ik dat als ?

 5. Interessant en ik wil je blijven volgen .
  Heeft u een nieuwsbrief waar je voor kan aanmelden ?
  Mvg
  Liesbeth

Reacties zijn gesloten.