Persoonlijk

Story time: Ik kreeg mijn Jumbo boodschappen gratis mee

Gisteren was een vermoeiende dag. In mijn blog van woensdag kon je namelijk al lezen dat ik op onderzoek zou uitgaan in Duitsland om te zien of boodschappen doen daar goedkoper is. Zeker met de inflatie kan dat best wel lekker zijn. Maar niets is zo lekker als gratis boodschappen! Ooit kreeg ik namelijk mijn boodschappen gratis mee bij Jumbo, dankzij ‘de zeven zekerheden’, waar ook onder valt dat als je de vierde wachtende in de rij bent dat je niks hoeft te betalen. Dat was een heel leuke ervaring!

Jarige Job

Mijn vriend was jarig dus besloot ik lekker uitgebreid te gaan koken. Geen idee wat ik allemaal maakte, ik vind het altijd leuk om op zulke momenten echt ‘thuis uit eten’ te gaan. Daarmee pak ik dus uit met speciale groenten, lekker vlees en ingewikkelde recepten. We woonden toen nog niet samen en omdat ik bij hem thuis was denk ik dat ik toch wat meer beperkt was. Zijn (toen nog) studenten appartement was wat minder gevuld met gadgets als mijn ‘professionele hobbykok’ keuken.

Boodschappen

Voor de boodschappen waren we eigenlijk al gesponsord door familie die vond dat we maar eens uit moesten pakken. Dus eigenlijk waren we al heel goedkoop uit. Ik had dus echt niet zuinig gedaan, maar wel alleen voor die avond alles verzameld. Ik sloot netjes aan in de rij bij de kassa. Op zich was het vrij rustig en niet alle kassa’s waren open, maar ik moest wel even wachten. Toen trok de dame voor me haar mond open, om het even netjes te houden. Zij beweerde vierde in de rij te zijn en dus haar boodschappen gratis te moeten krijgen. Prima, zei de kassamedewerkster en ze riep iemand op om naar de kassa te komen. De camerabeelden moesten er op worden nagekeken voor ze de boodschappen daadwerkelijk gratis kon meenemen.

Zij niet, ik wel

Ondertussen was er natuurlijk een extra kassa geopend, maar wij moesten blijven wachten op de camerabeelden. Als de dame voor mij gelijk had was ik zelfs vijfde in de rij. De camerabeelden terugkijken duurde gelukkig niet al te lang en al vlug kwam het verlossende woord. De dame die aandacht had getrokken op de regel was pas derde in de rij, de persoon die bezig is met afrekenen staat namelijk niet meer ‘in de rij’. Ik daarentegen was wél vierde in de rij en ik kreeg mijn boodschappen dus cadeau.

Alcohol is niet gratis

Helaas moest ik wel mijn wijn afrekenen die ik bij mijn boodschappen had zitten. Winkels mochten in die tijd namelijk niet meer dan 50% korting geven op alcohol, inmiddels is dat zelfs verlaagd naar maximaal 25% korting. De kassamedewerker leek wel te genieten van het idee dat de dame met het hoge woord geen gratis boodschappen kreeg. Dat was dan wel weer een beetje gemeen, ik had het haar zeker ook gewoon gegund.

De andere zekerheden van Jumbo

Je boodschappen gratis krijgen is maar één zekerheid, er zijn er nog zes. En eentje daarvan is dat je met houdbaarheidsdatum van die dag gratis mag meenemen. Dat is mij nog nooit gelukt, de anti-verspillingsbakken zijn hier altijd goed gevuld en lekker geprijsd. Dus ik denk dat ze goed hun best doen. Maar het lijkt me ook wel heel erg leuk om een keer wat te vinden. Gewoon zodat ik dat wel eens heb meegemaakt. Enkele van de anti-verspillings-collega’s op Instagram is het wel al gelukt. Dus wie weet!

Of ik zelf zou durven om te roepen dat ik vierde in de rij ben? Heel eerlijk gezegd denk ik dat ik daarvoor te bang zou zijn dat mij hetzelfde zou gebeuren als de vrouw voor mij. Het was echter wel een heel leuke ervaring, zeker om ook eens te zien hoe ze dan bepalen of je gelijk hebt. Het telt trouwens sowieso niet als alle kassa’s open zijn. Dus mocht je zelf ooit in de situatie komen zorg wel dat je eerst precies weet wat de voorwaarden zijn. Ik zou me toch een beetje schamen als ik ongelijk zou blijken te hebben…