eetgewoonten
Persoonlijk

Veranderde eetgewoonten sinds ik bespaar

Zoals ik in een eerder artikel al vertelde zijn mijn eetgewoonten in de afgelopen 4 jaar best flink veranderd. Deels komt dit omdat mijn leefsituatie ook is veranderd. Deels komt het omdat ik financieel bewustere keuzes begon te maken. Deels komt het natuurlijk ook gewoon omdat mensen veranderen. Iets wat mij vooral opvalt is dat ik (ondanks dat ik van een veel beperkter budget ben gaan leven) veel gezonder en gevarieerder ben gaan eten. Iets wat totaal in druist tegen het beeld dat budgetmaaltijden vooral erg ongezond en saai zijn. Maar wat zijn de grootste veranderingen dan?

Minder vlees

Hoewel het niet enkel is omdat vlees zo enorm duur is geworden, eet ik wel stukken minder vlees dan een aantal jaar geleden. Dat het enorm bespaard is daarbij natuurlijk ook super fijn en zeker niet onbelangrijk. Het is wel vooral ‘goedkoop’ vlees dat ik het meest links laat liggen zodat ik ook echt geniet van het vlees dat ik eet. Iets waar ik nooit echt van heb genoten is vleeswaren voor op brood, maar ja; het was makkelijk en goedkoop. Nu kies ik liever voor een zelfgemaakte filet americain of kikkererwtenpuree.

Meer groenten en peulvruchten

Doordat ik minder vlees ben gaan eten moesten mijn maaltijden natuurlijk wel opgevuld worden. ‘Vroeger’ at ik eigenlijk nooit peulvruchten, maar steeds vaker kies ik voor kikkererwten, linzen of bonen. En zoals je hierboven ook al kon lezen; niet alleen voor bij mijn avondmaaltijden, ook voor lunch. Want wat is er nu lekkerder dan te lunchen met een overheerlijke salade. Trouwens ook super goed te preppen, zodat je niet extra vroeg op hoeft te staan om een gezonde en lekkere lunch mee te nemen naar je werk!

Minder brood

Ik eet al best lang eigenlijk geen brood meer. Mijn lunches zijn heilig en die moeten echt lekker zijn. Een klef bammetje met kaas vind ik dus geen succes of nog erger; hagelslag na een paar uur in de broodtrommel. Ik heb op veel plekken gewerkt waar een goede kantine bij was, mijn brood eindigde daar dus met grote regelmaat in de prullenbak om vervolgens vele euro’s neer te tellen voor een lekkerder broodje. Zelf een lekkere lunch in elkaar draaien is misschien een tikkeltje duurder dan gewoon een boterham meenemen, maar hey ik werk er voor! Ik verdien het om een lekkere lunch te eten! Daarbij is een goede lunch veel meer dan alleen maagvulling, door de juiste ingrediënten te gebruiken krijg ik extra energie voor een middag hard werken!

Meer fruit

Ik maakte 4 jaar geleden niet altijd even goede keuzes voor mijn boodschappen en daardoor werd er vaak net iets te weinig fruit gekocht en gegeten. Tegenwoordig begin ik mijn dag al met 2 stuks fruit. Ik kies wel voor appels, bananen en peren. Ze zijn goedkoop, vlug klaar om te eten en gewoon heel erg lekker. Ook niet onbelangrijk. Maar ik eet dus wel veel meer fruit. Ik heb verschillende gezonde opties geprobeerd voor ontbijt, maar niets werkt zo goed voor mij als fruit. Dus ja, makkelijke keuze dan en zo kom ik ook aan mijn vitaminen.

Minder snacks en troep

Ik maak er geen geheim van dat ik het lekker vind om voor bepaalde gerechten een pakje of zakje te gebruiken. Toch eet ik (voor mijn gevoel in ieder geval) aanzienlijk minder troep dan 4 jaar geleden. Waar er 4 jaar geleden 7 tot 14(!) zakken chips in een week doorheen gingen, voor 2 personen, zijn het er nu 1 of 2. En dat meestal alleen in het weekend, dus ook voor 2 personen. Met een pak koek doe ik een week in plaats van een dag. En met alcohol heb ik aanzienlijk geminderd. In principe drink ik alleen nog in het weekend en als ik door de week drink moet ik het in het weekend compenseren van mezelf. Ik drink doordeweeks wél graag bruisend mineraalwater. Frisdrank vind ik onnodig, maar ik wil toch ook wel wat lekkers drinken en daarvoor is bruisend mineraalwater (met of zonder smaakje) wel perfect.

Het zijn misschien uiteindelijk veranderingen die geleidelijk zijn gegaan, maar ze maken wel een enorm verschil. Ik voel mij stukken beter dan een aantal jaren terug. Het enige waar ik mijzelf echt niet bij in kan houden is drop of gummies. Als die voor mijn neus staan gaat het helemaal op. Je snapt vast wel dat ik deze dan ook niet te vaak koop…

Zijn jouw eetgewoonten positief veranderd sinds je wat meer op je uitgaven let?

 

8 gedachten over “Veranderde eetgewoonten sinds ik bespaar”

 1. Ik let eigenlijk altijd (woon nu vijf jaar samen) al heel erg op de kosten, als ik kook voor visite dan maak ik wat ik leuk vind en dan let ik niet op het geld. Ik koop wel goedkoper vlees als in gehakt omdat ik krokante dingen vies vind zoals kipburgers e.d. maar soms ook wat luxer spul met een 35% korting sticker die ik dan even mealprep en in de vriezer gooi.
  Heb daarnaast ook een moestuintje maar dat is duurder dan het lijkt! Maargoed “dat verdien ik vast wel ooit terug” haha
  Pakjes en zakjes koop ik niet want dat kost extra en ik heb een hele fijne kruidenverzameling!
  Fruit vind ik soms echt veel te duur.. vooral omdat sommige dingen nauwelijks rijp zijn.. ik gebruik dan vaak diepvriesfruit..
  En wat er verder veranderd is, ivm maagverkleining een heleboel haha
  Minder grote porties, geen frisdrank en ben inmiddels bang voor suiker dus dat schiet ook op! Groetjessshoudoee

 2. Wat voor andere lunch moet ik me hierbij voorstellen? Ben ontzettend inspiratieloos.

 3. Tip voor bruisend water, koop een soda club apparaat, echt heb hm al 20 jaar, is werkelijk een besparing

 4. Nee, mijn uitgavenpatroon heeft niet zo veel invloed gehad op mijn eetpatroon eigenlijk. Wel eet ik ook minder vlees, maar dat komt niet perse door de financiën.

 5. Ik heb het uitgerekend en is niet voordeliger, zelfs wat duurder! Het is niet het apparaat dat het duur maakt maar wel de koolzuurpatronen.

Reacties zijn gesloten.