Boodschappen

Vers vs diepvries; welke groenten hebben mijn voorkeur?

Als je wilt besparen moet je goed kijken waar je je geld aan uit geeft, elke keus heeft invloed op het bedrag dat je uiteindelijk kwijt bent. Zo ook als ik groenten koop; ik maak dan een zeer bewuste keus of ik een product vers, voorgesneden of zelfs ingevroren koop en ik heb zo mijn redenen om die keus te maken. Waarom ik die keus maak over een aantal producten zal ik vandaag met je delen.

Bloemkool > diepvries.

Ik ben dol op bloemkool, altijd ook al geweest. Vroeger met simpele tuinkruidensaus en dan gekookte aardappelen met jus erbij. Jammie, ik krijg helemaal een nostalgisch hongergevoel. Tegenwoordig maak ik er van alles mee; ovenschotels, nuggets, alfredosaus, rijst. Noem het maar en het is lekker met bloemkool. Toch kies ik vaak voor ingevroren bloemkool, want of ik nu alleen of met mijn vriend samen eet; een bloemkool is veel te groot voor 1 maaltijd. Daarbij zijn ze best duur en niet lekker om zelf in te vriezen. Het enige nadeel is dat ik van het ‘afval’ dan geen soep kan maken maar daar kan ik met de besparing wel mee leven.

Andijvie > voorgesneden, vers.

Nog een van mijn favoriete groenten; andijvie eet ik het liefste als stamppot. De zakken zijn altijd best groot en toen ik net op mezelf woonde deelde ik vaak een zak met mijn ouders, omdat ik had gehoord dat je het niet in kan vriezen. Maar dat gaat echt super goed! Ik koop dus altijd voorgesneden andijvie omdat ik de kroppen altijd een beetje smerig uit vind zien. Bovendien is dit allemaal in een beschermde omgeving gewassen en gesneden en dat is veiliger als ik het alsnog invries. Dit doe ik in porties en als ik het wil eten haal ik het pas uit de vriezer als mijn aardappelpuree klaar is. Dan laat ik dit op klein vuur staan en verwarm ik de andijvie langzaam door te mengen met de warme puree. Zo blijft mijn andijvie lekker knapperig en is de stamppot heerlijk. De enige diepvries versie van andijvie die ik in de supermarkt ben tegengekomen is andijvie a la crème en dat vind ik echt super smerig. Enorm slijmerig en niet die lekkere knapper van de andijvie. Nee, dan betaal ik liever een klein beetje meer. (Al zorg ik vaak dat ik een grote zak koop als de andijvie in de aanbieding is en dan kan ik weer even vooruit!)

Boerenkool > diepvries.

Toen ik ontdekte wat ingevroren boerenkool kost kon ik niet anders dan voortaan voor deze variant kiezen. Wat betreft smaak levert het echt niets in op verse boerenkool, integendeel; zelfs in smoothies is het heerlijk! Voorheen vroor ik ook altijd zelf mijn zakken boerenkool in, maar dit neemt ontzettend veel plek in in de vriezer. Omdat diepvries boerenkool in dezelfde soort blokjes zit als spinazie neemt het echt stukken minder ruimte in en is het eenvoudig te bepalen hoeveel je nodig hebt. En met 39 cent voor 450 gram (juni 2018) echt een enorme budgettopper, zeker omdat boerenkool gewoon een oud-Hollandse superfood is die echt heel erg gezond is!

Spinazie > gewassen, vers.

Zoals ik bij de andijvie en de boerenkool ook al vertelde; ik vind het erg belangrijk dat de smaak van een ingevroren product gelijk (of lekkerder) is dan een vers product. Bij spinazie vind ik dat dus echt niet het geval. Verse spinazie heeft iets fris en een heerlijke structuur terwijl het spul uit een pakje (en dan heb ik het nog niet eens over de a la crème variant) zo enorm bitter is en een rottig mondgevoel geeft. Bah, nee met spinazie uit de diepvries hoef je niet aan te komen, hoe goedkoop het ook is! De verse spinazie die ik koop gooi ik dan wel weer zelf in de vriezer, daarom ook weer gewassen om dezelfde reden als de andijvie, maar dan veranderd er eigenlijk niks aan de structuur. Als salade kan je het niet meer gebruiken maar de frisse, groene smaak blijft en daar ben ik wel dol op! Net als de boerenkool is ook ingevroren spinazie heel lekker in een smoothie.

Snijboontjes > diepvries.

Bij snijboontjes telt voor mij niet alleen de prijs, want hoewel het echt een flinke duit kan schelen op hetzelfde gewicht, is ook gemak voor mij een belangrijke winnaar. Ik heb een paar keer verse snijboontjes proberen te maken, maar als ze niet zo flinterdun gesneden zijn vind ik ze toch niet zo lekker. Dat je dus ook minder betaald voor hetzelfde gewicht aan groenten, waar je uiteindelijk geen afval meer van hebt (dus meer waar voor je geld, net als bij bloemkool) plus het gemak wat ingevroren boontjes maken voor mij de keuze vrij makkelijk.

Zoals je ziet heb ik niet alleen prijs, maar ook kwaliteit als richtlijn voor welke versie ik ga. Dit is ook zo met bijvoorbeeld groenten in pot of blik. Hoewel prijs mij kan verleiden om een bepaalde optie te proberen, zal de kwaliteit altijd de doorslag geven.

Heb jij liever verse of vriezer groente? Of maak jij de keus, net als ik, ook per groente?