Besparen

Vragen beantwoorden die jullie aan mij stelden

Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om vragen te beantwoorden van volgers. Ik heb het nu weer op Instagram gedaan, zal het de volgende keer weer eens op Facebook doen. En voor wie mij daar niet volgt, maar wel een vraag heeft: onder dit bericht kun je ook een vraag stellen, die zal ik dan meenemen in mijn volgende Q&A. De vragen zijn heel uiteenlopend en gaan over vanalles en nog wat. Dus laat ik snel beginnen.

Kun je nog wel lekker eten als je zoveel bespaart?

Deze vraag ligt al heel erg lang op stapel, hij was ook iets anders geformuleerd maar ik weet niet meer precies hoe, dus dan maar zo. Ik vind lekker eten super belangrijk. Als mijn eten niet lekker was dan bereid je jezelf maar vast voor, want dan ben ik niet te genieten. Bepaalde dingen vind ik niet belangrijk of ze duur of goedkoop zijn, als ze maar smaken. Andere dingen zijn juist lekkerder als ze wat duurder zijn. Tomaten, bijvoorbeeld, sinds ik wat duurdere tomaten heb gegeten vind ik supermarkt tomaten maar melige, zure troep. Ook bepaald vlees, van duurder vlees heb je echt veel minder nodig, puur omdat het niet volgespoten is met water. Uiteindelijk scheelt dat in je portemonnee dus eigenlijk helemaal niks. Daarnaast zijn er ook voor weinig geld heel lekkere recepten klaar te maken, iets wat ik ook altijd probeer te laten zien in mijn recepten.

Hoe combineer ik diëten met een boodschappenbudget?

Het ligt er natuurlijk heel erg aan wat voor dieet je volgt hoe je dit kan combineren. Bij een dieet waarbij je dure maaltijdvervangers moet kopen zal je sowieso meer geld kwijt zijn en vooral je portemonnee afvallen. Wat mij betreft is de beste manier om af te vallen gewoon aan de randen van de supermarkt blijven. Groenten, vlees, vleesvervangers, zuivel, brood en geen producten uit de middelste schappen. Geen snoep, koek of chips. Óók niet de light of zogenaamd gezondere varianten. Ik ben verder zelf eerder een bourgondiër dan een fitgirl, dus ik zou je voor verdere informatie graag verwijzen naar Anki_Lazyfitgirl met haar #lazyfitgirlmethode. Zij doet veel van haar voedzame boodschappen gewoon bij Lidl, dus wellicht kan zij je verder op weg helpen!

Hoe kun je berekenen dat je genoeg voorraad van iets hebt tot de volgend aanbieding?

Heel leuke vraag! En eentje waar ik in het begin best een beetje mee heb gestruggled. Het is namelijk niet zo dat alle aanbiedingen even vaak terugkomen. Het zou makkelijk zijn als elke aanbieding elke 6 weken terug zou komen. Sommige producten zijn elke maand in de aanbieding, anderen elke 3 maanden en soms zit je zelfs op elk half jaar of maar 1 keer per jaar. Ik gebruik vaak Voordeelmuis.nl om daar een beetje zicht in te krijgen. Als je daar zoekt op een product vind je alle huidige acties, maar als je dan door scrollt zie je bij de meeste producten ook wanneer het eerder in de aanbieding was. Stel dat je daar dus ziet dat de laatste (goede) actie 6 weken geleden was, je verbruikt 1 stuk per week, dan koop je 6 stuks in de huidige actie. Weet je niet hoeveel je gebruikt? Neem dan 1 voor nu en 2 voor later. Je zal best wel een keertje tekort komen terwijl er nog geen nieuwe actie is of juist over hebben voor de volgende actie komt. Dat onthoud je en dan kun je daar de volgende keer rekening mee houden. Er is helaas geen foolproof formule.

Is het waar dat producten om de zoveel tijd in de aanbieding zijn?

Het is wel zo dat aanbiedingen dus (meestal) terugkomen. Niet alle aanbiedingen hebben echter een zelfde cyclus, zoals ik hierboven al zei. Ook kan het altijd zijn dat voorwaarden en deelnemende producten veranderen. Zo kon je een paar jaar geleden de gratis wasmiddel actie van Kruidvat combineren met tweede halve prijs op Ambi pur en dan wc blokken kopen. Dan had je voor €2,70 2 wc blokken en een doos waspods. Nu zijn die wc blokken dus voortaan uitgezonderd van de actie. En zo gaat dat wel vaker. Daarom adviseer ik bij heel goede deals dus wel altijd om er zoveel mogelijk van te profiteren. Op acties met 1+1 gratis of minder dan 50% korting kun je daarentegen gewoon vertrouwen dat ze met regelmaat terugkomen.

Heb je tips om toch voordelig boodschappen te blijven doen nu alles aanzienlijk duurder is?

Ik hoor van alle kanten dat de boodschappen zoveel duurder zijn geworden, maar zelf merk ik er eigenlijk niet zoveel van. Wellicht komt dat omdat ik mij nog altijd aan mijn eigen bodem prijslijst hou voor houdbare producten. Maar goed een aantal tips:

  • Groenten en fruit alleen kopen als ze in het seizoen zijn, liefste nog in de aanbieding. Uit de vriezer kan ook.
  • Beperk het aantal dagen dat je vlees en/of vleesvervangers eet. Meer dan 4 dagen per week is echt niet nodig. Echt vlees hoeft maar 100 gram p.p. te zijn.
  • Gooi niks weg en koop ook alleen wat je daadwerkelijk gaat gebruiken.
  • Koop niet meer dan je daadwerkelijk nódig hebt en niet zomaar alles omdat het lekker is.
  • Bij bovenstaande kan een boodschappenlijstje helpen, houdt je ook aan dit lijstje.

Verder is deze hele site natuurlijk een beetje gebaseerd op het idee dat je prima kunt besparen op boodschappen, dus ik zou zeggen; pak een kop koffie of thee en scroll lekker even door alle artikelen die ik de afgelopen 2,5 jaar schreef. Via deze link kom je op de meest relevante artikelen uit!

Wat kan ik het beste doen als ik wil overstappen van energieleverancier?

Ten eerste; ga nooit in op aanbiedingen via de telefoon, aan de deur of iets anders waarbij je de touwtjes niet zelf in handen hebt. Je kan nooit zeker weten of er niet ergens anders een betere deal is omdat je geen kans krijgt om te vergelijken.
Ten tweede; zorg dat je weet wat je verbruikt en daar alles op baseert. Ik vind het altijd zo mooi dat mensen dan hallelujah zijn over hun nieuwe maandbedrag, maar dat maandbedrag is niet belangrijk. Wat er aan het einde van het jaar onder aan die eindafrekening staat. Daar moet je je op focussen.

Wat vind jij van goedkoop versus duur?

Ik kijk niet per se naar de hoeveelheid euro’s die ik moet betalen voordat ik iets duur vind. Je kunt namelijk geen waardeoordeel hangen aan de hoogte van een bedrag. €1000,00. Dat is veel geld, true. En voor een komkommer heel duur. Voor een huis is het echter een prikkie. Zo kijk ik ook naar prijzen in de supermarkt, is een prijs het voor mij waard. Bij bepaalde producten betekent duurder echt wel hogere kwaliteit, al kan je ze soms dan ook beter niet in de supermarkt kopen. Bij andere producten, zoals melk of rijst, betaal je voor de marketing van het merk. Het product is verder identiek of zelfs puurder als je het van het goedkopere merk koopt. Nog los van smaak, want sommige dingen zijn gewoon veel meer naar mijn smaak van een budgetmerk, andere producten heb ik weer het liefst A-merk. Ik koop ook regelmatig vlees en luxere groenten van goede kwaliteit en daar betaal ik graag voor. En een goede deal zodat een zogenaamd ‘duur’ product ineens heel goedkoop wordt, zonder dat het aan de kwaliteit af doet? Tsja, daar ben ik natuurlijk helemaal voor in!

Hoeveel kostte je diepvries en hoe vlug haal je dit eruit?

Pfoe, dat vind ik wel een heel lastige vraag. Laat ik eerst antwoord geven op de vraag wat onze vriezer heeft gekost. We hebben er 2. Eentje zit vast aan de koelkast en is inmiddels al een jaar of 6 oud, deze heeft 3 laden. En wat hij heeft gekost weet ik niet. De tweede is net nieuw en kostte ongeveer €199,00. We hebben erg gelet op zuinigheid, dus het is een A+++ model en heeft ook 3 laden.
Hoe vlug ik dit heb terugverdient is een vraag met heel veel antwoorden. Je zou natuurlijk precies uit kunnen rekenen wat je bespaart aan de producten in je vriezer. Dat heb ik trouwens ook al eens gedaan. Maar een vriezer is voor mij meer dan alleen een plek om korting te verzamelen. Het geeft me ook gemak. Zorgt ervoor dat ik minder snel naar Thuisbezorgd.nl grijp. Helpt me voedselverspilling tegen te gaan. En bovenal door mijn vriezer (en voorraad) hoef ik niet om elke scheet naar de winkel en dat geeft rust. Ik denk dat als je de aankoop en het stroomverbruik rekent dat onze tweede vriezer binnen 1,5 jaar is terugverdient. Maar dat is wat mij betreft dus veel te zwart wit.

Zoals ik in de intro al zei; ik schrijf regelmatig artikelen op basis van vragen van volgers (en soms ook van andere plekken) dus als je nog vragen hebt; stel ze vooral hieronder!