Besparen

Waarom besparen mislukt (en hoe je zorgt dat het vanaf nu wel een succes is)

Het is vandaag de derde maandag van januari. De dag die ook wel Blue Monday genoemd wordt en niet voor niks. Op deze dag hebben de meeste mensen de handdoek al in de ring gegooid wat betreft hun goede voornemens. Is dit jou ook gebeurd en was besparen jouw goede voornemen voor komend jaar? Dan is de kans groot dat dit komt doordat je het verkeerd hebt aangepakt. Wacht niet tot het hele jaar weer over is, herpak je gewoon meteen weer maar nu wél met een succesvol bespaarplan!

Extreem laag budget instellen

Als je hebt besloten dat je uitgaven per 1 januari van dit jaar gehalveerd moeten worden, zul je van een koude kermis thuis zijn gekomen. Zo simpel als ‘gewoon niet uitgeven’ is een budget nu eenmaal niet. Je hebt bepaalde dingen nodig (gezond eten, bijvoorbeeld), maar je bent ook een mens met wensen (lekker eten, bijvoorbeeld.) Als je daar aan voorbij gaat en niet nadenkt waarop je wel en niet kan en wil bezuinigen zijn verleidingen veel groter en is je budget gedoemd te mislukken. Begin gewoon eens met een bezuiniging van 10 tot 25 procent en bezuinig in eerste instantie alleen op de echte overbodige kosten. Als dit goed afgaat kun je de volgende stap nemen en zo kun je misschien uiteindelijk zelfs wel meer besparen dan de helft!

Iets compleet uit je budget schrappen

Vooral als je iets uit je budget schrapt waar je heel blij van wordt is het moeilijk om vol te houden. Oké, een maand lang lukt het misschien nog wel, maar een heel jaar kan moeilijk worden. En niet alleen bij iets waar je heel blij van wordt, ook bij kleding kun je niet een jaar vooruit kijken. Wat als een belangrijk kledingstuk kapot gaat en niet meer gerepareerd kan worden? Dan zal het vervangen moeten worden. Door een potje in je budget voor noodgevallen te reserveren kun je deze uitgave dan uiteindelijk verantwoorden, zonder dat je het gevoel van falen hebt. En de dingen waar je blij van wordt? Plan daar ook gewoon een budget voor in, maar kijk of er andere (financieel gunstigere) opties zijn. Word je bijvoorbeeld blij van een verse bos bloemen? Misschien kun je die vervangen voor een kleurrijk plantje; iets goedkoper en je geniet er langer van.

Een vast budget stellen

Geen maand is hetzelfde als de voorgaande. Sterker nog; geen week is precies hetzelfde. Door een vast budget te gebruiken voor een heel jaar zou je best weleens in de problemen kunnen komen. Wat als er een week heel goede aanbiedingen zijn? Wat als je je verjaardag wil vieren? Wat doe je op vakantie? Je budget kan, sterker nog, ik vind dat een budget flexibel móét zijn. Natuurlijk kun je voor een ‘normale’ week best een vast bedrag hebben, maar zorg wel dat je rekening houdt met de dingen die meer kunnen gaan kosten en stel daar ook een budget voor. Bij een verjaardag of als vrienden komen eten hoeft er niemand honger of dorst te hebben, maar het is wel zonde als je je dan helemaal laat gaan omdat je juist weer geen budget hebt.

Te gedetailleerd plannen

Een goed budget gaat verder dan alleen de boodschappen, dus je zult ook potjes moeten maken voor je andere uitgaven. Het lijkt dan zo handig om zoveel mogelijk verschillende potjes te maken, maar dat maakt de potjes allemaal zo klein dat het niet meer past. In plaats van haar, make-up, kleding en schoenen dus allemaal in losse potjes te doen kun je beter één potje ‘uiterlijk’ maken. Ondanks dat het handig is om niet teveel potjes te hebben, heb ik voor de dingen waarin ik wil minderen juist wel aparte potjes. Nu probeer ik mijn drankgebruik te minderen en heb ik wel een budget gesteld, maar dat kan omdat dat voor mijzelf een extra stok achter de deur is.

Beginnen met de gedachte dat het vast mislukt

Grootste fout die je kunt maken voor je ergens aan begint, waar aan dan ook, is beginnen met de gedachte dat het toch niet lukt. Geloof in jezelf en als je je aan bovenstaande richtlijnen houdt is er geen enkele reden om te denken dat je het niet kunt. Stap deze nieuwe maand dus in vol goede moed en rock dat nieuwe budget!

Ik hoop dat de moed je nog niet in de schoenen is gezakt en dat je opnieuw een poging wil gaan doen om je geld onder controle te krijgen. En bedenk ook dat elke dag een nieuw begin is en niet alleen 1 januari.