Actualiteiten

Waarom de ‘girl math’ Tiktok-trend heel gevaarlijk is

Het komt niet vaak voor dat een Tik Tok-trend zo mijn zenuwen werkt, maar telkens als de trend ‘girl math’ voorbij komt wil ik met mijn telefoon gaan gooien. En dat is niet alleen omdat het gewoon onschuldige, maar irritante video’s zijn. De achterliggende gedachte van ‘girl math’ is schadelijk. Voor mensen hun persoonlijke financiën, maar ook voor de vooroordelen die er toch al zijn over vrouwen. En ja, ik snap prima dat het bedoeld is als grapje. Maar ook over grapjes moet je soms kritisch zijn.

Zo werkt ‘girl math’

Voor wie niet op Tiktok zit of deze video’s nog niet zijn tegengekomen, zal ik even uitleggen wat het precies inhoud. Het zijn video’s van vrouwen, meisjes, die uitleggen dat als je iets koopt van 320 euro, dat het eigenlijk maar 300 euro kost. Ze vertellen ook dat als je iets koopt en vervolgens terugbrengt, waarvoor je dus geld terug krijgt, dat je dus geld hebt verdient. Producten gekocht met cash of creditcard zijn gratis. En als je iets koopt van 300 euro, maar je draagt het 20 keer dan was het maar 15 euro per keer dragen en is het dus eigenlijk gratis. Je begrijpt nu misschien wel waarom deze manier van denken frustrerend is voor iemand die elke euro vindt tellen als het gaat om besparen.

Roekeloze uitgaven en schulden

Deze manier van denken kan misschien grappig zijn als je een heel goed inkomen hebt en een flinke buffer om op terug te vallen. Net zo goed als dat ik Nederlandse Tik Tokkers cool zie doen over de hoge bedragen die zij bij Klarna hebben openstaan. Maar wat als jij een tiener of student bent met een minder goed inkomen en een slechte buffer? Wat leert dit over omgaan met geld? Het zorgt ervoor dat je makkelijker uitgaven doet die je niet goed kunt verantwoorden en zelfs misschien niet kunt betalen en dan raak je van de regen in de drup. Zorg liever dat je eerst spaart en zeker weet dat je dat wat je wil kopen ook kunt kopen.

Versterking van stereotype

Het stereotype van de vrouw, als het om geld gaat, is nog steeds dat ze er niks van weten en vooral al het geld van de man uitgeeft. En als vrouwen dan video’s gaan maken over hoe dom ze eigenlijk met geld omgaan helpt dat stereotyp natuurlijk in de hand. Ik werk zelf liever aan het stereotype dat vrouwen verstandig zijn met geld en daarmee meer verstandige keuzes maken dan onze mannelijke gelijke.

Cost-per-wear

Overigens ben ik helemaal voor om uit te rekenen wat je betaalt voor elke keer dat je een item draagt of gebruikt. Dat helpt wel beslissen of iets een goede investering is, je moet alleen nog steeds dat bedrag wel neertellen én zeker weten dat je het zo vaak gaat dragen. Het kan wel zo zijn dat je (qua investering) dus in sommige gevallen goedkoper uit kunt zijn bij een duur merk dan bij de Primark. Het is in ‘girl math’ dus vooral het downgraden van lage uitgaven tot niets, wat gevaarlijk is. Zoals ik al zo vaak heb gezegd; 100 keer 1 euro is ook gewoon 100 euro.

Ik ben trouwens echt geen Grinch die helemaal niet van geld grapjes houdt, het belangrijkste is alleen dat deze grapjes niet de poten onder je eigen stoel wegzagen. Uiteindelijk bestaat gratis geld natuurlijk helemaal niet en bespaar je alleen het geld wat je niet uitgeeft. Zorg dus dat je financiën op orde zijn, geef geen geld uit wat je niet hebt en vooral laat je niet gek maken door het internet. Maar dat moet ik dan misschien zelf ook ter harte nemen…