Boodschappen

Waarom een weekbudget voor mij (en misschien voor jou ook) niet werkt

Iets wat je misschien niet van mij verwacht is dat ik geen vast weekbudget heb. De ene week geef ik 75 euro uit. De andere week lukt het voor 25 euro. Maar waarom kies ik er voor om niet elke week een standaard bedrag aan te houden voor mijn boodschappen? En hoe zorg ik ervoor dat er toch een balans is die uiteindelijk uit komt op 25 euro per persoon per week?

@gierigegerda

Omdat het altijd wordt gevraagd; ik ben alleenstaand en heb geen kinderen. Zoals verwacht ben ik weer flink over budget gegaan, maar dat gaat vast weer goed komen in de zomer en ik was natuurlijk ook een week lang in Amsterdam, voor de Huishoudbeurs, waar ik van gemaksproducten afhankelijk was. En die zijn vaak toch net wat duurder. Maar het zal zich, zoals altijd, wel weer recht trekken in de zomermaanden. Daarom werk ik ook met een jaargemiddelde, in plaats van een week/maandbudget waar ik constant onder moet blijven. Hoe doe jij dat? En lukt het je goed om binnen budget te blijven? Zo niet, hoe los jij dat op? #budget #boodschappen #uitgaven

♬ Europapa – Joost

Gevoel van falen

Toen ik begon met besparen besloot ik om een vast bedrag te pinnen en daarmee te doen voor een bepaalde periode. Maar ja dan kwam er een pinkassa vrij en kon ik meteen aansluiten. Of er was ineens een geweldige aanbieding die ik toch maar meenam. Dan voelde dat als falen en werd het moeilijk om me te herpakken. Terwijl ik ook merkte dat als ik me niet strikt aan een budget hield, ik de ene week misschien veel meer uitgaf. Maar dat de andere week weer compenseerde met een veel lagere kassabon.

Ik denk (ver) vooruit

Als ik boodschappen doe, denk ik verder dan komende week. Niet voor vers. Maar wel voor houdbare producten en dingen die ik in kan vriezen. Niet voor producten die ik elke week tegen kom/ volle prijs zijn. Maar wel voor producten die ik niet zomaar overal haal of die in de aanbieding zijn. Dat maakt dat ik soms (flink) over mijn gemiddelde van 25 euro per persoon per week heen ga. Maar dat ‘verdien’ ik terug doordat ik de weken erop juist weer veel minder uit hoef te geven.

Het beperkt me

De maanden waarin de hoogste kortingen worden gegeven, zijn de maanden dat mijn boodschappen uitgaven het hoogst zijn. Januari, februari, september en november dus. De maanden die voor anderen vaak juist in teken van besparen staan! Maar daartegenover staat dan dat ik in maart, bijvoorbeeld, vaak leef op de inhoud van mijn vriezer en voorraadkast. Aangevuld met wat verse groenten en fruit, natuurlijk. Als ik ook in tijden met hoge kortingen een maximaal budget zou hebben zou ik ergens op moeten indammen. Ik zou dus óf minder voorraad kunnen kopen, waardoor ik later niet zoveel zou kunnen besparen. Óf ik zou het moeten inleveren op de boodschappen die ik op dat moment nodig heb. Uiteindelijk kost dat me dus alleen maar meer geld dan ik bespaar.

Ik vind het een beetje saai

Oeh, daar komt toch wel een klein aapje uit de mouw. Als ik elke week een vast budget zou aanhouden zou ik nooit spontaan kunnen doen. Een keertje extra luxe koken? Een keertje bestellen? Dat zou allemaal gepland moeten worden. Pfoe. Hoewel ik mijn maaltijden altijd plan, is die planning zelf nog best wel los.

Natuurlijk weet ik wat wanneer op moet i.v.m. houdbaarheid en dat gebeurt ook wel. Maar of als ik op maandag ineens heel erg zin heb in het eten dat voor donderdag gepland stond, dan wordt er meestal wel wat geschoven. Of als ik in het weekend een extra dag lui ben, dan schuift er ook wel wat door. En wat denk je ervan als er onverwachts ineens mensen komen eten of als we ergens blijven hangen? Of als een dag ineens zo’n ontzettende baaldag wordt dat er niks anders op zit dan bestellen. Nou daar hou ik dus graag een beetje ruimte voor over.

Flexibel maar streng

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar ik besef me wel degelijk dat het niet (hoeven) hebben van een budget best luxe is. Maar naast dat ik graag flexibel ben en graag bespaar op de momenten dat dat mogelijk is ben ik ook streng. Want je kan niet elke week over je gemiddelde heen gaan, dus er (om welke reden dan ook) te lang achter elkaar goede deals zijn moet ik streng worden. Dan gaat er een strikt budget op en moeten we echt eten wat er nog in huis is. Worden er even een weekje geen luxe etenswaren gekocht. En heb ik echt even geen ruimte voor een baaldag. Maar eerlijk gezegd zijn dat vaak nog wel de weken dat we de leukste nieuwe gerechten ontdekken. Komen we geen lekkernijen te kort en kunnen we echt nog wel een glaasje drinken.

Dankzij mijn flexibele budget en voorraad hoef je geen enkele medelijden met mij te hebben. En alsnog heb ik een weekbudget waar menig persoon jaloers op is.