Actualiteiten

Waarom ik bespaar (en waarom ik mezelf Gierige Gerda noem)

In 2019 maakte ik al eens een artikel over waarom ik bespaar. Dat was op een moment in mijn leven dat alles anders was. Ik werkte nog in loondienst, woonde nog in Best en corona was alleen nog een Mexicaans bier. Inmiddels verdient dat artikel dus wel een klein beetje een update. Want hoewel besparen nog steeds even belangrijk is in mijn leven

Voor mij betekent besparen vrijheid

In loondienst was ik niet gelukkig. Sterker nog; ik ben er in een burn out terecht gekomen. Ik heb daar nooit veel over gezegd en wil er ook niet teveel over kwijt. Maar dat ik nu mijn eigen bedrijf heb, waarin ik mijn eigen tijd kan indelen en kan doen wat ik het allerliefste doe is mij veel waard. En die keus heb ik kunnen maken omdat ik veel bespaar. Want ik val nog niet in de categoriën Ezo Knol en Beautygloss met mijn influencer inkomen. Een titel die ik trouwens vreselijk vind, want ik vind het erg belangrijk om vooral waardevolle content te delen en dáár geld mee te verdienen. Maar dat is een onderwerp voor een heel ander artikel.

Ik wil niet teveel betalen

Als ik een product voor € 0,25 kan krijgen, waarom zou ik dan € 1,00 betalen? Zeker als het ook nog eens tijd bespaart? Als je dat eenmaal gewend bent heb je er ook echt geen zin meer in.  En omdat ik al mijn besparingen met de hele wereld (of in elk geval Nederland en een aantal Belgen) deel ben ik ook wat meer uitgedaagd. Als ik voor mezelf een keer € 10,00 meer uit geef dan gepland is dat niet erg, maar als ik dat aan jullie moet verantwoorden… Ik ben ook gewoon erg competitief ingesteld, wat eigenlijk wel grappig is want ik geloof niet dat dat er eerder ooit uit is gekomen.

Een beetje zekerheid in de kast

Stiekem ben ik ook wel blij met mijn voorraad omdat ik ermee voorbereid ben op wat er ook gebeurd. Toen heel Nederland op jacht ging naar wc papier, hoefde ik me daar niet druk om te maken. Als ik vanwege een dik pak sneeuw niet naar de winkel kan hoef ik niet bang te zijn dat we verhongeren. Nou is mijn doel niet om voor echte doom scenario’s te preppen, maar voorbereid zijn op de kleine tegenslagen in het leven is toch wel fijn. En niet alleen tegenslagen, ook gewoon voorbereid zijn op dinsdag. Dat als je zin hebt in een favoriet gerecht dat je dat eigenlijk zo in elkaar gedraaid hebt.

Waarom dan ‘Gierige Gerda’

Komende 21 februari is het groot feest, want dan bestaat Gierige Gerda vijf jaar. Maar waarom heb ik mijn account op Instagram, waar het allemaal begon, toen zo genoemd? Eigenlijk waren het mijn vrienden die me deze bijnaam gaven. Want voor ik ze met jullie ging delen deelde ik mijn deals met mijn vrienden. Het is een variatie op Handige Harry, Pietje Precies of Jarige Job/Jet. Niets ten nadele dus van mijn vele volgers met de prachtige naam Gerda. Dat gierige gedeelte mag ook met een korreltje zout genomen worden, al mag je dat misschien niet van jezelf zeggen, haha.

Besparen of beter; budgetteren is niet iets wat per se is voor mensen met (te) weinig geld. Het is voor iedereen en elke reden. En de belangrijkste reden lijkt mij dat we onze euro’s allemaal maar één keer kunnen uitgeven. En dat het daarom slim is om zoveel mogelijk waarde uit die euro te slepen, anders ben je echt een dief van je portemonnee. Maar dat laatste is dan weer mijn mening.