Too good to go

Zo gebruik ik de inhoud van mijn Too Good To Go

Het is volgens mij geen geheim meer dat ik heel erg fan ben van het tegengaan van voedselverspilling. In de titel noem ik Too Good To Go, maar in dit artikel ga ik ook andere dingen noemen. Zoals mijn favoriet; de verspillingsbak van Jumbo. Ik kan daar alleen niet elke dag iets uithalen voor die dag, de ene dag liggen er meerdere items in die ik zelf graag eet. De andere keer vis ik achter het net en ligt er niks naar mijn zin in, dus wees niet bang; over het algemeen laat ik genoeg voor anderen achter! Natuurlijk zijn er ook dagen dat ik niet naar de winkel ga. Toch puilt mijn vriezer op dit moment zo uit dat ik heb besloten om een week zo min mogelijk naar de supermarkt te gaan.

Verschil in houdbaarheids datum

Voedingswaren kennen twee soorten houdbaarheidsdata. De ’te gebruiken tot’-datum wordt gebruikt op producten waarvan na deze datum de voedselveiligheid niet kan worden gegarandeerd. Denk hierbij aan vlees, gebak, sommige zuivel en gebak. Ook op voorgesneden groenten staat vaak een ’te gebruiken tot’ datum, maar daar kom ik zo nog wel even op! Een tenminste houdbaar tot datum staat daarentegen altijd op producten waarvan alleen de kwaliteit en niet zo zeer de voedselveiligheid in geding komt na de datum. Het is altijd goed om dit verschil in de gaten te houden als je gebruik maakt van een verspillingsactie of Too Good To Go pakket!

Bewaren voor later

De datum op gesneden groenten is dus een ’te gebruiken tot’ datum, deze neem ik zelf altijd met een beetje een korreltje zout. In mijn moestuin staan er ook geen data op mijn groenten. Maar onverwerkte groenten en fruit hebben ook een uiterste verkoopdatum. Deze komen dus in de uitverkoopbak, Too Good To Go of in de nieuwe verspil-me-niet-netjes van Albert Heijn. Deze hoeven vaak niet meteen dezelfde dag worden gebruikt, een beetje afhankelijk van de staat. Ik kan dus deze producten makkelijk in de koelkast laten liggen voor later in de week. Natuurlijk wel altijd regelmatig checken dat je producten nog goed zijn.

Direct invriezen

Producten die een te gebruiken tot datum hebben gebruik ik meteen of vries ik in. Meestal doe ik dit niet in de verpakking waarin het kwam, omdat verpakkingen vaak groter zijn dan 200 gram en wij eten niet meer dan 100 gram vlees per persoon. Ik verdeel het dan dus in twee of drie delen over verschillende bakjes of zakjes die dan in de vriezer gaan. Ontdooien doe ik in de koelkast en ik verhit alles goed om zo min mogelijk kans te hebben op ziekmakers. Naast vlees gaan ook andere items op de datum in de vriezer. Denk aan kaas, meestal rasp ik het even of vries ik de plakken in. Maar ook vleeswaren, in portes gevouwen in bakpapier, of ander broodbeleg, in portiebakjes. Maar

Direct gebruiken

Op avonden dat ik een Too Good To Go box bestel zorg ik altijd dat er geen plannen voor avondeten zijn. Wij zijn een huishouden zonder kinderen, dus het is eigenlijk nooit erg als we niet om 18.00 uur aan tafel zitten. Dat kan daarom prima, want als er niks in de box zit waar ik direct wat mee moet dan kan ik altijd nog wel wat klaar maken met wat er nog is. Uit de verspillingsbak of met 35% kortingsstickers haal ik zelden iets wat ik die avond direct eet, tenzij ik dat bewust doe. Maar laten we wel wezen; als je iets nodig hebt zal het nooit in die bak zal liggen. Ookal ligt het er de andere 364 dagen wel in…

Inmaken of wecken

Naast dat ik op dit moment dingen opeet of invries voor later gebruik, ben ik ook veel aan het experimenteren met inmaken en wecken. Het is fijn om dat te doen met producten die anders ook in de vuilnisbak waren beland. Maar inmaken of wecken kan ook een goede manier zijn om producten die je niet meer op krijgt voor ze over de datum gaan en die niet in de vriezer kunnen. Denk aan komkommers, die je prima kan bewaren in azijn. Maar ook met radijs kan dit heel goed (en dan maak ik van het loof een lekkere salade of stamppot, want we verspillen niks) en van een kool maak ik zelf zuurkool. Nou snap ik wel dat niet iedereen vrolijk wordt van zelf zuurkool maken, maar inmaken vraagt an sich vrij weinig moeite en tijd. En voorkomt een heleboel verspilling.

Ik snap overigens ook dat Too Good To Go en andere initiatieven tegen verspilling niet voor iedereen zijn. Als jij het mentaal niet aan kan dat iets over de datum is, dan moet je dat lekker niet doen. Want het leven is veel te kort om niet van je eten te genieten.