Besparen

Waarom ik in januari juist géén budget challenge plan

In januari schieten de budget challenges als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen bij mijn finance collega’s, maar ook mommy en lifestyle bloggers zijn er niet vies van. Ik snap ook heel goed waar het vandaan komt om januari te beginnen met een beetje minder budget. December was voor veel mensen duur, misschien zelfs wel iets duurder dan verwacht en dat geld moet worden ’terugverdient’. Ze zeggen ook niet voor niets dat een goed begin al de helft is, zuinig beginnen met een jaar kan dus wellicht helpen om ook de rest van het jaar niet overdadig te doen. Ik zal in januari zelf ook écht wel extra letten op onnodige uitgaven, maar in januari kun je ook een hoop nódige uitgaven doen die in de rest van het jaar juist een stuk duurder zijn.

Aanbiedingen bij de supermarkt

Januari begint meestal met een hoop goede aanbiedingen bij de supermarkt en drogisterij. Daar geen gebruik van maken zou me ontzettend veel geld kunnen kosten. Ik koop geen dingen waarvan ik nog genoeg voorraad heb en waarvan ik weet dat ze vaker in de aanbieding komen. De dingen waarvan mijn voorraad aangevuld kan worden, waarvan ik weet dat ik ze vaak gebruik en producten waarvan ik weet dat ze eigenlijk alleen in januari in de aanbieding zijn sla ik in. Het geld wat nu uit is gegeven gaat in de maanden erna wel 50% tot 75% besparen op deze specifieke uitgaven en zeker non-food producten kunnen makkelijk voor lange tijd op de plank blijven staan.

Uitverkoop bij kledingwinkels

Nog een reden waarom ik het jaar niet begin met een budget challenge is omdat ik ook graag gebruik wil maken van de uitverkoop op kleding. In principe heb ik genoeg kleding, misschien zijn er enkele dingen aan vervanging toe en dan koop ik deze liever met een flinke korting dan voor de volle prijs. Daarom wacht ik tot de uitverkoop en daar wil ik dan wel optimaal gebruik van kunnen maken. Juist daarom geef ik mezelf geen winkelverbod voor januari. Overigens is de uitverkoop niet alleen bij kledingwinkels, maar ook andere winkels (waaronder drogisterijen) doen aan uitverkoop. En regelmatig heb ik echt pareltjes gevonden met wel 75 procent korting, waardoor ik de rest van het jaar juist heel veel bespaar!

Het geld moet ergens vandaan komen

Natuurlijk was december duur en er moet wel geld zijn om uit te geven aan aanbiedingen en uitverkoop. Ik doe dit op een aantal manieren, ten eerste is mijn budget altijd flexibel en hou ik er altijd rekening mee dat januari, februari en september mijn duurste maanden zijn, omdat ik dit al jaren zo doe kan dat ook. Maar ik zorg ook altijd dat ik een klein beetje bespaar op uitgaven aan weekboodschappen. Bijvoorbeeld door de vriezer leeg te eten en de voorraadkast uit te mesten op etenswaren die echt op moeten. Regelmatig liggen er toch ook kerstpakket-dingen in die niet opgaan als je het niet meteen op eet. Natuurlijk helpt een dry january me ook om te besparen, maar dat doe ik lang niet elk jaar. En ik hou altijd in mijn achterhoofd dat ik alle toiletpapier, wasmiddel en shampoo die ik deze maand koop volgende maanden niet meer hoef te kopen en dat dat daadwerkelijk gaat besparen!

Meerdere keren per jaar

Een budget challenge of financiële detox kan heel fijn zijn om even alle geldzaken op een rij te krijgen. Zelf plan ik mijn budget challenges liever juist vóór de dure maanden, in plaats van daarna. Of op het wisselen van de seizoenen. Een no buy challenge doe ik dus in oktober of november. Terwijl ik een vriezer challenge juist vaak op het wisselen van de seizoenen plan. Mijn challenges kunnen ook variëren in periode van een week tot een maand, omdat ik het ook een beetje in mijn leven laat passen. Heb ik in november een no buy? Dan is deze wel klaar voor Black Friday, zodat ik dan tenminste voorraad kan inslaan. 

Nou kun je challenges natuurlijk altijd zo inrichten dat ze het best bij jouw leven passen, dus als het voor jou echt nodig is; doe je ding. Maar dit is wel waarom je nooit een Gierige Gerda budget challenge zal tegenkomen in januari!

1 gedachte over “Waarom ik in januari juist géén budget challenge plan”

  1. Grappig artikel, en zo waar! In januari is shoppen juist fijn 🙂 Ik heb een broek gekocht voor 15euro (zwart, geen vale plekken, dus kan ik altijd aan) en bij de C&A in de verbouwingsuitverkoop 3 basics en 3 items met sticker (3 halen 1 betalen) dus daar was in totaal 28,50 kwijt voor 6 items. Toch zonde om dan niet te gaan kijken en later voor iets leuks de volle mep te moeten betalen!

Reacties zijn gesloten.