budget challenge
Besparen

Waarom ik in januari juist géén budget challenge plan

Ik heb afgelopen week bij verschillende bloggers de budget challenge voorbij zien komen (o.a. KellyCaresse.nl en MoneyMom.nl). Ik snap ook heel goed waar het vandaan komt om januari te beginnen met een beetje minder budget. December was voor veel mensen duur, misschien zelfs wel iets duurder dan verwacht en dat geld moet worden ’terugverdient’. Ze zeggen ook niet voor niets dat een goed begin al de helft is, zuinig beginnen met een jaar kan dus wellicht helpen om ook de rest van het jaar niet overdadig te doen. Ik zal in januari zelf ook écht wel extra letten op onnodige uitgaven, maar in januari kun je ook een hoop nódige uitgaven doen die in de maand erna juist een stuk duurder zijn.

Aanbiedingen bij de supermarkt

Januari begint meestal met een hoop goede aanbiedingen bij de supermarkt en drogisterij. Daar geen gebruik van maken zou me ontzettend veel geld kunnen kosten. Ik koop geen dingen waarvan ik nog genoeg voorraad heb en waarvan ik weet dat ze vaker in de aanbieding komen. De dingen waarvan mijn voorraad aangevuld kan worden, waarvan ik weet dat ik ze vaak gebruik en producten waarvan ik weet dat ze eigenlijk alleen in januari in de aanbieding zijn sla ik in. Het geld wat nu uit is gegeven gaat in de maanden erna wel 50% tot 75% besparen op deze specifieke uitgaven en zeker non-food producten kunnen makkelijk voor lange tijd op de plank blijven staan.

Uitverkoop bij kledingwinkels

Nog een reden waarom ik het jaar niet begin met een budget challenge is omdat ik ook graag gebruik wil maken van de uitverkoop op kleding. In principe heb ik genoeg kleding, misschien zijn enkele dingen aan vervanging toe en dan koop ik deze liever met een flinke korting dan voor de volle prijs. Daarom wacht ik tot de uitverkoop en daar wil ik dan wel optimaal gebruik van kunnen maken. Juist daarom geef ik mezelf geen shop verbod voor januari.

Het geld moet ergens vandaan komen

Het geld om uit te kunnen geven aan nieuwe voorraad moet wel ergens vandaan komen natuurlijk. Het geld voor de uitverkoop komt uit mijn potje voor kleding, daar is in de maanden daarvoor (bijna) niets uitgekomen. Om het geld uit te kunnen geven aan de voorraad zorg ik wél dat ik ergens anders op bezuinig. Zo eten wij deze maand de vriezer leeg en probeer ik zelf zo min mogelijk alcohol te drinken en dat gaat tot nu toe heel goed! Zo geef ik niet perse meer of minder uit dan ik in een normale maand zou doen, maar het geld wat normaal naar producten zou gaan die ‘meteen’ op gaan gaat nu naar mijn voorraad.

Meerdere keren per jaar

Een budget challenge of financiële detox kan heel fijn zijn om even alle geldzaken op een rij te krijgen. Zelf plan ik meerdere keren per jaar zo’n maand, maar in plaats van deze maanden ná de dure periodes te plannen, zorg ik dat ik juist vóór deze dure tijd bespaar. Zo is november voor mij een heel sobere maand, zodat alles wat ik die maand bespaar naar december kan gaan. Hetzelfde geldt voor de maand voordat ik op vakantie ga. Daarnaast pak ik tussendoor nog wel eens een maand waarin ik mezelf uitdaag om op een (extreem) budget te leven of waarin ik van mezelf niet mag shoppen, ik kies altijd datgene wat past bij de plannen in de maand waarin ik extra bespaar.

Op deze manier kan ik er voor zorgen dat ik 12 maanden zuinig maar leuk kan leven. Hoewel een budget challenge een goede manier is om je bewust te worden van de (onnodige) uitgaven die je doet in een maand is het vooral een oplossing voor de korte termijn. Het meeste bespaar je over een lange periode, door vooruit te kijken en met een goede voorraadkast! Voor degenen die mee doen met een challenge heb ik een aantal tips:

  • Houdt je budget realistisch. Als je over je budget gaat omdat je veel te laag hebt ingeschat raak je je motivatie kwijt. Wees dus niet té streng voor jezelf.
  • Ga in je eentje boodschappen doen. Zonder partner en kinderen is het makkelijker om je aan je lijstje te houden.
  • Geniet ook een beetje. Het is dan geen december meer, je kunt jezelf niet van al het lekkers op de wereld afzonderen. Plan dus gewoon lekkers in in je budget. Misschien kun je wel voor een gezondere optie gaan, het is immers wel januari.
Doe jij mee met een budget challenge?

1 gedachte over “Waarom ik in januari juist géén budget challenge plan”

  1. Grappig artikel, en zo waar! In januari is shoppen juist fijn 🙂 Ik heb een broek gekocht voor 15euro (zwart, geen vale plekken, dus kan ik altijd aan) en bij de C&A in de verbouwingsuitverkoop 3 basics en 3 items met sticker (3 halen 1 betalen) dus daar was in totaal 28,50 kwijt voor 6 items. Toch zonde om dan niet te gaan kijken en later voor iets leuks de volle mep te moeten betalen!

Reacties zijn gesloten.