energie

Waarom je niet naar de welkomstbonus van energiemaatschappijen moet kijken

Als het gaat om boodschappen ben ik daar altijd heel duidelijk in; je moet kijken naar wat je betaalt en niet naar wat je korting is. En als het gaat om je energiecontract, gaat dat ook op. Want het is leuk als je een welkomstbonus krijgt, maar kijk vooral naar wat je uiteindelijk betaalt. 

Welkomstbonus of caeau 

Lange tijd was het heel normaal om een paar honderd euro terug te krijgen als je overstapte naar een andere energiemaatschappij. Of je kreeg een cadeau in de vorm van een tablet of energiemeter, meestal vanuit het oogpunt dat het je kon helpen je verbruik naar beneden te krijgen. Maar toen kwam de energiecrisis van 2022 en werden er ineens überhaupt geen vaste contracten meer gegeven. Laat staan welkomstbonussen. Nu zijn ze wel een klein beetje terug, maar niet meer op de hoogte dat ze eerst waren. En daarom wordt het alleen maar belangrijker dat je goed vergelijkt. 

Vergelijken doe je per kWh en

Als je energiemaatschappijen gaat vergelijken moet je niet alleen kijken naar het maandbedrag dat je gaat betalen, maar vooral naar het tarief dat je betaalt per kWh voor stroom en  m³ voor gas. Vul dus, als je gaat overstappen, ook echt je eigen verbruik van afgelopen jaar in om een realistisch beeld te krijgen van wat je moet betalen. Dan kun je bekijken wat dat wordt als je de welkomstbonus eraf haalt. Van de andere kant kan het effect hebben op wat je in totaal kwijt bent in een jaar als je meer of minder gaat verbruiken, en vooral als je méér gaat verbruiken dan verwacht heeft de vaste prijs van de welkomstbonus relatief een kleiner effect op die eindafrekening. Maar andersom geldt dat natuurlijk ook! 

Hoge welkomstbonus is niet altijd beste prijs

Net als een hoge korting op wasmiddel, is een hoge welkomstbonus bij een energiemaatschappij niet hetzelfde als de beste prijs. Zeker als je nog niet helemaal weet wat je gaat verbruiken omdat je in een nieuw huis gaat wonen is dat wel verstandig om daar rekening mee te houden. Maak dus altijd een complete vergelijking. Gelukkig kunnen de meeste vergelijkingssites je goed helpen om de juiste beslissing te nemen zodat je de beste prijs betaalt! Het is wel altijd verstandig om even een paar verschillende vergelijkingssites te bekijken, zodat je zeker weet dat je de beste prijs hebt.

Dat je niet alleen naar de welkomstkorting moet kijken betekent niet dat je helemaal niet moet kijken naar de welkomstbonus. Maar kijk vooral naar het complete plaatje, want dan bespaar je het meest.