Black Friday 2019
black friday

Waarom je nu vast moet voorbereiden voor Black Friday

Het is nu eind oktober, over een maand is het pas Black Friday. Maar het is verstandig om, als je dat nog niet gedaan hebt, je nu vast te gaan voorbereiden. Mits je tenminste van plan bent om iets te kopen, want kopen omdat het Black Friday is, gaat je helemaal niks besparen. 

Wat wil je gaan kopen?

Het is goed om, als je plannen hebt om te gaan shoppen tijdens Black Friday, vast goed voor te bereiden wat je dan wil kopen. Zeker als het gaat om elektronica of witgoed is het verstandig om je voor te bereiden. Het is goed om vast te bedenken wat voor wensen je hebt voor specificaties. Welke merken je wel en welke je zeker niet wil kopen. Hoe meer je van tevoren kunt uitzoeken, hoe beter. 

Voor welke prijs wil je het kopen? 

Als je dan weet wat je wil kopen is, dan ook goed om vast te onderzoeken wat de beste prijzen voor deze producten zijn. Gebruik bijvoorbeeld de websites Tweakers of Kieskeurig om te bekijken wat de beste prijzen zijn geweest, in de afgelopen maanden. WIl je Lego gaan kopen dan is het Brickwatch. Dit is de prijs die je ongeveer wil aanhouden, voor sommige producten wil je misschien wat speling inbouwen voor andere niet. Zo heb ik op dit moment een Chromebook op mijn wensenlijstje staan, maar deze koop ik alleen als deze (minder dan) 100 euro kost, want er is geen haast bij en ik wil gewoon niet meer betalen. Voor een koelkast die echt aan vervanging toe is, wil je misschien wel een 50 of 100 euro speling hebben. Een goede prijs is een goede prijs, wees je wel bewust dat in Nederland deze kapitalistische feestdag niet per se betekent dat je alles haast gratis krijgt! 

Wacht niet per se tot Black Friday 

Zoals ik dus al zei is een goede prijs gewoon een goede prijs. Het kan best zijn dat ergens in de komende weken zo’n ‘goede prijs’ voorbij gaat komen op een item wat jij graag wil kopen. Dat kan met een gewone folder aanbieding zijn of met bijvoorbeeld Singles Day, op 11 november, een kleine twee weken voor Black Friday. Koop het dan gewoon, de kans dat een prijs echt zo ver gaat zakken dat het onder je bodemprijs komt is echt heel erg klein. Worst comes to worst, is er online altijd nog een retourbeleid. Al stuur ik zelf alleen maar producten retour als het echt niet anders kan.Het is vooral belangrijk dat op een gegeven moment gewoon de knoop wordt doorgehakt. Anders is er telkens een reden dat het een andere keer goedkoper kan zijn en dat is een soort omgekeerde FOMO. 

Plan je dag vast 

Ik vind het goed om in je achterhoofd te houden dat naar het winkelcentrum gaan tijdens Black Friday geen goede zet is. In kledingwinkels begint twee of drie weken na Black Friday al de wintersale. Waarbij de korting in veel gevallen vele malen beter is. En de kans dat je in de fysieke winkels, zonder voorbereiding, dingen koopt die je eerder teveel kosten dan goed besparen is groot. Maar er zijn ook andere leuke initiatieven, vaak als Green Friday in de markt gezet. Ik heb samen met Iris al gepland staan dat wij gaan kringlopen op Black Friday. Of er iets speciaals wordt gedaan weet ik nog niet, we gaan sowieso en dat is onze Black Friday. 

Nog helemaal geen verlanglijstje, dit moet er toch op staan! 

Ik zeg wel heel erg stoer dat je niks moet kopen als je dat nog niet van plan was. Maar wat bijna iedereen op zijn lijstje zou moeten hebben is voorraad producten. Toiletpapier, wasmiddel, shampoo, tandpasta en whatever je nog graag op voorraad hebt. Bedenk vast of je merkvast bent en wat je bodemprijzen* zijn. Hou er rekening mee dat deze acties vaak al in de aanloop naar Black Friday op hun beste prijs zijn, dus hou ook in Black Friday week ook vast de webshops in de gaten! 

*De laagste prijs die je ooit betaald hebt voor het product.

Door je nu vast voor te bereiden op Black Friday voorkom je dat je gekke impulsaankopen doet als het eenmaal zo ver is. Goede voorbereiding is dus eigenlijk het halve werk en door nu vast te beginnen kun je je echt goed voorbereiden.