Besparen

Waarom jij niet begrijpt dat ik met een budget van € 50,00 per week rond kom

Regelmatig krijg ik de vraag ‘Wat is jouw boodschappenbudget?’ Dan geef ik nog steeds aan dat ik € 50,00 per week als budget heb. Daarop krijg ik vaak als reactie dat mensen niet snappen hoe dat kan. Ik heb al regelmatig proberen uitleggen hoe ik het voor elkaar krijg om met minder dan € 50,00 per week rond te komen. Maar het leek me ook eens leuk om het eens van de andere kant aan te vliegen. Niet hoe jij ook kan besparen, maar juist waarom het niet lukt! En ja de titel klinkt een beetje zuur, maar jullie weten wel dat ik mijn azijn alleen in de aanbieding en met een heel dikke knipoog koop. Toch?

Jij hebt kinderen en huisdieren

Ons huishouden bestaat uit twee volwassen personen. Ons budget is dus niet te vergelijken met een huishouden met twee ouders, drie puberende kinderen en een herdershond. Als dat mijn huishouden zou zijn zou mijn weekbudget € 150,00 zijn; € 25,00 voor elk gezinslid. En ja huisdieren zijn ook gewoon gezinsleden.  De grotere tenminste, voor een goudvis hoeft geen € 25,00 worden gerekend. Als je een budget voor jezelf maakt is het dus altijd slim om ook te kijken naar het formaat van je huishouden. En natuurlijk nooit het budget van een kleiner of groter huishouden één-op-één met jouw situatie vergelijken!

Jij houdt nogal van de gemakkelijke opties

Voorgesneden groenten, bakjes met fruit en bakmixen. Jij bent game. Maar wist je dat je het dubbele betaalt voor bijvoorbeeld voorgesneden champignons? Ik trap daar dus niet in en doe dat met liefde even zelf. En dat zijn dan nog de dingen waarmee je echt gemak koopt, er zijn genoeg producten waarmee je eigenlijk helemaal geen gemak koopt. Zoals veel bakmixen en andere pakjes-en-zakjes. Het is helemaal niet erg om daar soms wel gebruik van te maken, ik ben zelf dol op de Burriito’s van Knorr wereldgerechten, maar er zijn ook wereldgerechten die zelfs hun smaak niet waard zijn. Manieren waarop ik zelf graag kies voor gemak is bijvoorbeeld bestellen van boodschappen. Ik doe dat niet vaak, maar oh wat is het fijn als ik er wel gebruik van maak.

Jij wijkt niet af van je gewoonten

Elke week wordt er zoveel liter melk in je karretje geladen, net als het aantal broden, blokken kaas en pakken hagelslag. Want dat is wat er wordt gegeten bij het ontbijt en daar wijk je niet van af. Bij mij is geen dag hetzelfde. Ik luister naar mijn lichaam en kijk naar mijn koelkast, in plaats van dat ik eet uit gewoonte. Daarom hebben wij niet standaard toetjes in huis. Daarom drink ik de ene dag drie koppen koffie en de andere één. En daarom heb ik niet elke week een standaard bedrag wat ik uitgeef aan dingen als ontbijt, lunch en tussendoortjes, waar voor veel mensen al een groot deel van hun budget heen gaat. Fruit eet ik sinds een paar maanden veel meer, maar alleen dat fruit dat uit de voordeelbak bij de supermarkt komt en het is dus helemaal niet te plannen. En ja, dat gaat met twee volwassen personen makkelijker dan met een groot gezin. Maar het is wel waarom het mij wel lukt om binnen die € 25,00 p.p.p.w. te blijven!

Jij durft niet van je vaste merk af te stappen

Nog een gewoonte waar veel mensen niet van durven af te wijken is hun favoriete merk. Er zijn maar weinig dingen waarvan ik merkvast ben en dat zijn over het algemeen ook nog eens de goedkoopste opties. Als ik wasmiddel kan krijgen voor minder dan € 0,05 per wasbeurt (de laagste prijs waarvoor ik het tot nu toe heb gescoord) dan maakt het mij echt niet uit welk merk het is. Als het maar een goed merk is. Voor sommige dingen snap ik het, zoals speciale varianten tandpasta, maar voor veel andere dingen kun je tenminste proberen of een ander merk ook bevalt.

Jouw budget is niet flexibel

De ene week is mijn budget € 50,00, de andere keer geef ik € 25,00 uit en de andere week weer € 75,00. Dat heeft te maken met hoeveel deals ik kan vinden, de andere weken profiteer ik weer van die deals. Zo heb ik afgelopen week, van vorige week zaterdag tot en met vandaag, uit mijn voorraad gegeten, met daarnaast een ‘noodbudget’ van € 20,00. Hiervan heb ik uiteindelijk ongeveer € 16,00 opgemaakt. Mijn avondeten voor zeven avonden heeft ongeveer € 25,00 voor twee personen gekost, puur omdat wat ik at op het meest gunstige moment is gekocht. En over het algemeen is alles gered van verspilling en niet zomaar met korting gekocht.

Jij gooit eigenlijk veel te veel eten weg

Ik ben van mijzelf heel erg zuinig en vooral verspilling is iets wat ik niet ken van mezelf of uit mijn jeugd. Etensresten ken ik niet van huis uit en dus ook niet uit mijn eigen keuken. Tenzij expres, want extra koken om in te vriezen voor een later moment is weer wel iets wat ik graag doe. Maar ook ‘wens kopen’ is iets wat veel mensen doen, zeker met fruit. Want als er maar genoeg fruit op de fruitschaal ligt dan wordt het wel gegeten. En helemaal als je lekker veel keus hebt! Beter koop je voor elk van je gezinslid hun favoriete fruit en gewoon genoeg voor de hoeveelheid die wordt gegeten. En misschien zelfs liever fruit dan zie zak chips, zodat daar geen keus tussen zit.

Jij shopt op de verkeerde plek

Het is natuurlijk super makkelijk om naar de supermarkt te gaan en daar alles maar in je mandje te gooien. Als je mij volgt zul je waarschijnlijk al wel op de aanbiedingen letten, maar ook daar zit verschil! Door een aanbieding bij de verkeerde plek te kopen kun je soms alsnog het dubbele betalen van een andere plek. Denk bijvoorbeeld aan aanbiedingen van wasmiddelen of vaatwasproducten. Koop die dingen, net als persoonlijke verzorgingsproducten, liever bij de drogist. Snoepgoed, kun je dan over het algemeen, wel weer beter gewoon bij de supermarkt kopen. Of gewoon waar het het goedkoopst is, want laten we eerlijk zijn dat er minder wasmiddel verdwijnt met een hongertje in de avond dan lekkers…

Je let alleen op de prijs van de verpakking

Waarom je dingen als wasmiddel beter bij de (voordeel) drogist kunt kopen dan bij de supermarkt? Bij die laatste zijn de verpakkingen vaak kleiner en daarmee duurder per bijvoorbeeld wasbeurt, in sommige gevallen is de normale prijs bij de drogist zelfs net zo hoog als de superduper aanbiedingsprijs bij de supermarkt. Het is daarom altijd slim om uit te rekenen wat je per stuk, liter of kilo betaald voor je product. Dan kom je er ook achter dat soms voordeelverpakkingen helemaal niet zo voordelig zijn als ze lijken en andere keren weer bijna de helft goedkoper zijn. Ik kijk er ook naar in de uitverkoopbak, want soms kan een product goedkoop lijken, maar als je dan naar de inhoud van de verpakking kijkt valt het vies tegen. Andere keren liggen er grote en kleine verpakkingen, voor dezelfde prijs. Dan is het ook altijd slim om even goed te kijken wat het voordeligst is! Juist omdat er geen standaard richtlijnen zijn waar je op moet letten is het altijd kijken naar wat de laagste prijs is per stuk, liter of kilo.

Je hebt geen idee waar je eten vandaan komt

In de winter hoorde ik veel mensen klagen over de prijs van komkommers. Maar dat is een zomergroente en kan dan dus niet worden geoogst in Nederland. De meeste zomergroenten komen de winter uit Verwegistan. Of uit de (verwarmde) kas. Daar betalen we voor, want dat geeft kosten. Door te leren wanneer bepaalde producten in het seizoen zijn en waar andere producten vandaan komen kun je veel besparen. Bespaar buiten de seizoenen door je groenten uit de diepvries te eten of bijvoorbeeld voor buitenbeentjes te kiezen. Of natuurlijk verspilling tegen te gaan en daar je boodschappen op uit te kiezen!

Natuurlijk zijn er duizenden dingen die elk huishouden anders maken, die niet alleen gebaseerd zijn op het formaat. Vergeet daarom niet dat je de tips die je kan en wil toepassen vooral moet meenemen. Maar dat het prima is om degene die niet bij je passen te vergeten. En dat elke euro die je bespaard belangrijk is, want die kan je gebruiken om meer te halen uit de dingen die jou waarde geven in je leven!