Vooroordelen over besparen
Besparen

Vooroordelen over besparen

Als het aankomt op besparen hebben veel mensen hier enorme vooroordelen over. En dat is soms best wel jammer. Besparen staat namelijk niet per se gelijk aan sober leven, leuke dingen laten en heel veel tijd kwijt zijn. Juist door verstandige keuzes te maken kun je zonder veel moeite heel veel geld besparen. 

@gierigegerda

Ik ben bespaarexpert, wat is jouw superkracht?

♬ origineel geluid – Gierige Gerda – Gierige Gerda | Bespaarexpert

“Besparen kost veel te veel tijd/moeite”

Dit is iets wat ik vaak te horen krijg. Mensen zeggen dat ze geen tijd hebben om te besparen. Ik heb ook weleens gehoord dat ik mijn tijd beter kan besteden aan werken dan aan besparen. Ik werkte op dat moment gewoon 40 uur en besparen was geen noodzaak meer. Ik heb wel eens uitgerekend hoeveel tijd ik kwijt ben aan boodschappen. Als ik alles plan ben ik minder tijd kwijt dan als dat niet doe. Zo bespaar ik dus zowel geld als tijd. Maar ik zal eerlijk zijn; soms heb ik ook even geen zin in een weekmenu en boodschappenplanning. Dat luie weekend kost me dan over de gehele week veel meer tijd en geld.

“Mensen die besparen zijn gierig”

Ik noem mezelf dan wel Gierige Gerda, ik heb eigenlijk een enorme hekel aan gierige mensen. Voor mij is dat namelijk heel iets anders dan zuinig zijn. Het grootste verschil zit hem in de invloed die het heeft op anderen. Een zuinig persoon let op zijn eigen uitgaven, is spaarzaam. Een gierig persoon gunt een ander niets, is egoïstisch en maakt in het ergste geval zelfs gebruik van anderen om er zelf beter van te worden.

Dat ik mezelf Gierige Gerda ben gaan noemen is dan ook vooral als grapje bedoeld. De naam is ontstaan toen ik telkens bij mijn vriendinnen kwam melden welke artikelen nu weer gratis waren met cashbacks. Die acties deelde ik vervolgens op Instagram en pas daarna kwamen de bespaartips. Het rijmt natuurlijk ook wel lekker; zoals ook ‘Handige Harry’ vaker wordt gebruikt om iemand die goed kan klussen.

“Goedkope(re)/ huismerken zijn minder lekker”

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten en in sommige gevallen vind ik ook het A-merk lekkerder dan de budget/huismerken. Maar vaker is er best een budget- of huismerk te vinden dat ik minstens even lekker en soms zelfs lekkerder dan A-merken vind. Het is een kwestie van proberen, want iedereen vindt iets anders lekker. En een product van het ene huismerk kan je best lekkerder vinden dan die van een ander huismerk.

“Als je zuinig leeft, kun je niks leuks meer doen”

Sowieso zijn er heel veel leuke dingen die niet veel of zelfs niks kosten, ook kan je via verschillende wegen aan korting komen voor leuke uitjes (sparen bij de supermarkt, vakantieveiling.nl etc.). Daarnaast kan besparen juist een manier zijn om leuke dingen te kúnnen doen! Geld kun je immers maar één keer uitgeven.

“Wil je besparen dan moet je bij de Duitse discounters zijn”

De boodschappen testen van de Consumentenbond en Kassa hebben keer op keer bewezen dat dit niet zo is. Ook ik ga er niet blind van uit dat alles wat bij Lidl en Aldi verkocht wordt, goedkoper is dan bij de andere bekende supermarkten. Natuurlijk zijn er producten die goedkoper zijn en daarnaast kun je ook kijken naar de kwaliteit van producten. Ingredientenlijsten kunnen binnen een productgroep flink verschillen. Combineer beide winkels tijdens je wekelijkse supermarktbezoek en ken je prijzen, dan bespaar je het meest.

“Besparen is alleen voor mensen die weinig te besteden hebben”

Als je minder te besteden hebt, moet je zuinig zijn. Toch zijn er genoeg mensen/gezinnen in Nederland die eigenlijk meer dan genoeg verdienen maar toch weinig over houden. Ook dan is het slim om eens te kijken waar je op kan besparen. Besparen hoeft ook niet (altijd) te betekenen dat je soberder gaat leven. Bewust zijn van waar je geld naartoe gaat en onnodige kosten schrappen is ook besparen. Of je nu €1000,- of €10.000,- verdient in de maand; je hebt er hard voor gewerkt en niemand wil zijn geld weggooien.

“Besparen is helemaal niet gezellig”

Ik ben, geloof ik, sinds het besparen een stuk gezelliger geworden. Omdat ik nu mijn geld niet meer verspil aan veel te duur toiletpapier en wasmiddel, kan ik het uitgeven aan leuke dingen. Daarbij vind ik het ook heel belangrijk om te beseffen dat ‘gezelligheid’ geen geld kost, maar dat dat in de mensen zit waarmee je bent. 

“Goedkoop boodschappen doen kan nooit gezond zijn”

In deze kwestie is de eerste vraag: ‘Wat is goedkoop?’ En daarna kun je meteen door met de tweede vraag: ‘Wat is gezond?’ Elke dag groenten en fruit eten hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Er zijn genoeg budgetvriendelijke en gezonde opties op de versafdeling, daarnaast zijn ook diepvriesgroenten een prima optie. Let er wel op dat er dan niet teveel aan toegevoegd is. De sausjes bij spinazie a la crème of prei kunnen bijvoorbeeld suiker en vet bevatten.

Vooroordelen zijn er over alles en hoewel er best vooroordelen waar kunnen zijn, zijn ze meestal niet waar. Het is dus leuk om eens te kijken naar de vooroordelen en deze te ontkrachten. Een vooroordeel over besparen, dat het verslavend kan werken, is trouwens wel weer waar. Dus kijk uit als je nog wil gaan beginnen, want zeker op mijn manier is het heel erg verslavend.

3 gedachten over “Vooroordelen over besparen”

  1. Op een positieve manier ben je zuinig, ik en andere bloglezers kunnen hier absoluut onze voordelen mee doen. En nee gierig ben jij niet want jij deelt je inspiratie met ons. Ps maak je dit jaar weer zo’n leuke vlog van de huishoudbeurs? Ik heb zo genoten van je vorige vlog, wel een paar keer bekeken. Zelf kan ik vanwege afstand en drukte daar niet heen dus op die manier geniet ik er van, want het lijkt mij waanzinnig!

  2. Ah wat super leuk om te horen dat je van mijn vlog hebt genoten! Ik weet nog niet helemaal zeker of het een video gaat worden of toch een geschreven/foto verslag, maar ik zal zeker mijn avonturen op de HHB delen!

    (Ennuh, voor de mensen die wel gaan: ik ga heel binnenkort ook al wat van de deals van de beurs met jullie delen zodat je met een boodschappenlijstje naar de beurs kan!)

  3. De meeste koopjes laat ik op de huishoudbeurs tegenwoordig toch wel liggen. Wel eten we ‘gratis’ van alle hapjes en als ‘grote maaltijd’ de frites + 2 tubes/emmers fritessaus voor ongeveer €4,–. Voor ons is dat zeker de moeite waard. En natuurlijk altijd weer de 9-maandentas, de inhoud is meestal niet zo interessant voor ons, maar onze zoon vind het gewéldige tassen, hij neemt ze altijd mee naar z’n werk (jawel, ’n hele stoere bouwvakker/uitvoerder van 30, die met de tassen van Dikkie Dik en Nijntje naar z’n werk gaat. Zijn argument hiervoor: leuke tassen en deze jatten ze nooit). Maar de aanbieding van bijv. 2 flessen wasmiddel voor ’n klein bedrag, nee, dat niet meer. Dat sjouwen, dat breekt ons op. Wel gaan we elke keer langs “Café Bepp”, in gesprek met een of andere fabrikant over z’n producten en je krijgt er héérlijke koffie en kunt erg comfortabel ’n half uurtje zitten. Zij blij en wíj blij. Ze verwachten ons dit jaar ook weer 😀 .

Reacties zijn gesloten.