5 tips platzak student
Besparen

Wat als je (als student) écht platzak bent

Ik geloof dat we er allemaal best wel eens last van hebben. Dat er aan het einde van je geld nog een flink stuk maand over is. Vooral voor studenten met een (relatief) klein inkomen en soms flinke (studie gerelateerde) uitgaven kan dat nog wel eens voor komen. Zeker zo aan het begin van het collegejaar. Dus zit je een beetje krap bij kas? Misschien heb je iets aan de volgende tips!

Duik in je kasten voor je avondeten in plaats van naar de supermarkt te gaan.

Er ligt vaak nog wel ergens iets wat te eten is, schraap de schimmel van dat blok kaas af. Snijdt de rotte plekken uit de groenten. Misschien heb je nog ergens wat rijst of een pakje instant noodles liggen, dan heb je zo een koningsmaal bij elkaar.

Zoek in je zakken, onder de kussens van de bank en in de rommella naar muntgeld en wie weet een verdwaald briefje!

Ik verbaas mij er altijd over hoeveel muntgeld ik nog bij elkaar kan sprokkelen als ik het overal vandaan tover. En met die paar centen kun je heel creatief boodschappen doen. Wist je dat boerenkool uit de vriezer maar (ongeveer) €0,40 kost?

Verzamel al je statiegeld flessen.

Net als muntgeld heb ik best wel vaak verdwaalde statiegeldflessen liggen. En soms vind je bij het inleverpunt ook nog wel flessen die eigenlijk bij ‘de andere supermarkt’ horen. Ik weet niet of het (officieel) mag, maar dat zou je natuurlijk wel wat extra’s opleveren als jij ze even van de Lidl naar de AH of andersom brengt.

Struin de parkeerplaats bij de supermarkt af naar verlaten winkelwagentjes en breng ze terug.

Als je dan toch bij de supermarkt bent, kijk dan ook even rond of je nog verdwaalde karretjes ziet staan. Als er muntgeld in zit heb je zo weer 50 cent verdient. Kijk ook goed waar je loopt, misschien vind je wel wat verloren muntgeld. Op de middelbare school werd ik altijd uitgelachen omdat ik alle muntjes op het schoolplein opraapte, zelfs de stuivers, maar een cent is ook geld. Vergeet binnen bij de supermarkt ook niet 10 keer langs de verschillende proefbakjes te lopen en een gratis kop koffie mee te nemen!

Ga bij je ouders op bezoek.

Ga bij je ouders (ooms, tantes of misschien zelfs wel opa en oma) op bezoek. Grote kans dat je dan uitgenodigd wordt om te blijven eten. En met een beetje geluk krijg je zelfs nog wat kliekjes of andere boodschappen mee. Score!
Oké, misschien moet je dit lijstje op sommige punten met een extra korreltje zout nemen. Maar er is op veel plekken wel wat geld te rekken als je krap bij kas zit. Anders kun je altijd nog wat spullen die je niet gebruikt op Marktplaats zetten. Of misschien anderen (eenmalig) helpen tegen een kleine vergoeding; met verhuizen, strijken of het huiswerk van een brugwup.

Hoe kom/kwam jij je financieel krappe dagen (als student) door?

3 gedachten over “Wat als je (als student) écht platzak bent”

  1. Lid worden van de ruilwinkel: spullen die je niet meer gebruikt inleveren en uitzoeken in de winkel. Bij mijn ruilwinkel is er naast spullen, kleding en boeken regelmatig brood, fruit of groenten mee te nemen tegen ruilpunten.

Reacties zijn gesloten.