moestuin

Wat heeft het opstarten van de moestuin mij gekost?

Een paar weken geleden vertelde ik over mijn moestuin. Het stond vol plannen en dromen. Maar eigenlijk was er nog niks concreet. Inmiddels ben ik verder in het proces en heb ik alle opstartkosten wel zo’n beetje gemaakt. Ik volg in principe het Makkelijke Moestuin systeem, maar wel met een beetje gezond verstand.

De moestuinbak

Ik denk dat als je wil beginnen aan een moestuin dat de bak de grootste kostenpost. In mijn vorige stukje legde ik al uit dat mijn bak door mijn schoonvader is gemaakt van gerecycled materiaal. Wat de kosten natuurlijk enorm drukt. Niet zo’n handige schoonvader? Dan zijn er op Pinterest ook wel veel DIY moestuinbakken te vinden. Belangrijk is dat de vakken groot genoeg zijn (30 bij 30) om de stappen van MM te volgen. Er zijn ook goedkopere bakken te vinden bij de bouwmarkt en het tuincentrum, maar deze hebben vaak maar vakken van 25 bij 25 cm. Waardoor je veel minder efficiënt kan zaaien!

De grond

Omdat de kosten voor de bak bij mij weg vielen ging bij mij het meeste geld naar de grond. Ik had wel 3 zakken van 40 liter nodig om mijn bak te vullen. De zakken van Makkelijke Moestuin kosten €9,95. Ik heb nog even getwijfeld om voor het eigen merk van Intratuin te gaan, maar die 6 euro die dat mij zou schelen (deze waren €7,95 voor 40 liter) deden mij besluiten gewoon voor ‘de echte’ te gaan. Als al mijn plantjes mislukken, alleen omdat ik cheap ben is dat helemaal zonde én extra duur. Moest ik meer van moestuinieren af weten dan was die afweging heel anders geweest natuurlijk. Ik heb uiteindelijk 3 zakken moestuinmix gekocht, dit was dus uiteindelijk €30,00. Gelukkig had ik wel een kortingsbon; €5,00 korting bij een besteding vanaf €25,00.

De zaden

Dan natuurlijk het belangrijkste; de zaden! Mijn moestuinbak heeft 8 vakken. Ik heb besloten om eerst met 4 vakken te beginnen. Als dit goed gaat vul ik de andere 4 vakken ook. Boterboontjes waren de allerbelangrijkste zaden voor mij om te kopen. Verder heb ik in eerste instantie gekozen voor rucola, andijvie en radijs. In 1 vak heb ik tenen knoflook gepoot. De andere 3 vakken heb ik een week later gevuld. Hier staan nu wortels, winterpostelein en snijbiet. In de tuin zelf heb ik nog zonnebloemen geplant en ik heb vast spinazie gekocht zodat ik dat in augustus moet planten. De zaden kocht ik eigenlijk allemaal van het Makkelijke Moestuin merk, behalve de zonnebloem en snijbiet, dat scheelde namelijk nogal in prijs. Dit komt in totaal op een bedrag van €13,40. Ik wil dan wel nog wat zaden bestellen voor in het najaar, omdat deze niet te vinden waren bij Intratuin.

Overige kosten

Met alleen zand en zaden kom je er niet. Ik heb ook handschoenen, een schep en een harkje gekocht bij Zeeman. Hiervoor was ik €3,98 kwijt. Ook heb je voor het Makkelijke Moestuin systeem speciale voeding nodig. Dit kocht ik ook bij Intratuin. Voor €9,95 zou het genoeg moeten zijn voor een jaar. Ook kocht ik daar bamboestokjes van 50 cm. Een soort enorme satéprikkers. Ik zou eigenlijk een rekje moeten maken voor mijn boterbonen maar heb besloten om stokjes te gebruiken. Dit was €2,98. Dat betekende dat ik nogmaals €25,00 had besteed bij Intratuin en met een tweede telefoon en een tweede app kregen we nog eens €5,00 korting.

Totale investering

De totale investering voor mijn moestuin komt daarmee uit op €50,16. Inmiddels zijn we alweer een paar weken verder en ik moet zeggen; het is echt maar 5 minuten per dag. Als ik niet de uren dat ik naar mijn plantjes sta te staren meereken. De app is handig in gebruik, maar daar zal ik later nog wel een artikel over schrijven.

Tips

Bij mijn vorige artikel vroeg ik ook om tips. Nou, die heb ik gehad! Wat ontzettend leuk. Volgend jaar wil ik zeker gaan proberen om paprika, peper en tomaat te zaaien uit eigen koelkast. Voor nu heb ik dus al wel knoflook gepoot. Eigenlijk te laat, maar ik wilde het een poging geven. Mijn knoflook was toch al aan het uitschieten. Ook het ruilen van zaden en zaailingen vond ik heel interessant klinken en ik ga mij daar zeker nog in verdiepen. Sorry voor wie deze artikelen niet leuk vinden, want je bent er voorlopig niet van af!

Investering terugverdienen

Om een beetje bij te houden of en hoe snel ik mijn investering terugverdiend heb ik de supermarkt prijzen opgezocht en opgeschreven. Door elke oogst te wegen kan ik precies uitrekenen wat het mij gekost zou hebben. Ook van bijvoorbeeld de kersenboom weeg ik af hoeveel ik geplukt heb. Sommige zaden kosten haast niks, en dat zal je dus wel zo hebben terugverdient, maar de zaden voor courgettes en komkommers lopen al richting de €5,00. Ik ben erg benieuwd of dat rendabel zou zijn. Maar daarom probeer ik het eerst met relatief goedkope zaden uit. Al moet ik zeggen dat het hebben van een hobby ook al heel fijn is. Voor het najaar en volgend moestuin seizoen loopt mijn hoofd over van de ideeën.

Wie weet ben ik volgend jaar wel een heel eind zelfvoorzienend in groenten!

24 gedachten over “Wat heeft het opstarten van de moestuin mij gekost?”

 1. Ik heb bij de lidl, wokmix gekocht. Een soort stevige snijsla die je wokt. Ik had er een vak mee gevuld maar baal dat ik niet meer vakken vulde. Volgende keer. Ik heb nu 4 keer geoogst en gegeten met 4 personen. Heerlijk!! Ook snijsla al verschillende keren geoogst. Snijbiet is nu oogst baar en binnenkort kunnen de worteltjes er uit. Peultjes oogst ik elke dag een hand vol en een keer in de drie dagen gebruik ik deze in een wokgerecht of door de worteltjes. Zondag had ik het in de pastasalade. De rest snijbonen, sperziebonen, uien, bol courgette en bietjes zijn nog niet te oogsten.
  Ik ben erg tevreden over mijn vierkantemetertuintjes. Ik heb er twee. Ideaal!

 2. Leuke hobby en tijdverdrijf. Echter volledig terugverdienen ga je het denk ik nooit. Dit geeft ook niet, want het is een hobby. De reden zijn opportuniteitskosten. De tijd die je besteed aan de tuin had je ook één of meerdere blogs kunnen schrijven. In dit geval is dat natuurlijk het geval maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Desalniettemin zijn dit leuke hobby initiatieven en natuurlijk top voor je gezondheid.

 3. Als je de kosten wilt vergelijken, moet je wel de prijzen van de biologische groenten nemen, want die kweek je nu, zonder gifstoffen die er bij reguliere groenten nog wel aan te pas komen.
  Bedenk ook vast wat je met overschot doet, invriezen, kimchi maken(fermenteren dus) of wecken? Dat laatste heeft een begininvestering nodig maar doet verder nooit meer een beroep op elektriciteit of ruimte in de vriezer.

 4. Zo leuk die moestuin verhalen! Ik ga volgend jaar ook kijken voor andere zaden, maar van de producten die in de Makkelijke Moestuin ‘collectie’ zitten weet je wel tenminste dat het werkt. Bijvoorbeeld de wortels zijn zo gekweekt dat ze bij weerstand dikker worden i.p.v. krom gaan groeien. Dat is wel handig. Vond ook het prijs verschil met andere zaden nihil, dus het is niet alsof het veel duurder is.

 5. Ik ben erg benieuwd. Ik zei ook al op Facebook; ik blijf (Nieuws)gierige Gerda. Ik vind het ook gewoon leuk om uit te rekenen wat zoiets oplevert. De oprichter van Makkelijke Moestuin heeft in een vol jaar €150,00 aan groenten kunnen oogsten. (Wel gerekend met bio groenten.) En de zaden kunnen nog vaker gebruikt worden en het voordeel van de grond is dat die niet elk jaar vervangen hoeft te worden. Dat zijn dingen die heel veel schelen denk ik.

 6. Ik denk dat ik toch gewoon voor de vriezer ga. Ben bang dat ik wecken niet zo lekker ga vinden. Naar kimchi kan ik wel eens kijken, dat heb ik nog nooit gehad. En inderdaad Jelle rekende ook met bio prijzen. Ik kan met 2 prijzen meten/ vergelijken natuurlijk. Want omdat ik normaal geen bio koop zit daar geen ‘winst’.

 7. Als je wecken ‘eng’ vindt, probeer dan eens wat extra bonen te plukken, als je die hebt. Kook ze kort, doe ze met kookvocht in een schone jampot. Heet. Zet ze voor de zekerheid nog in een kookpan met een laag water, zodat driekwart van de pot in het water staat. Doekje eronder tegen het klepperen. 20 min. zachtjes laten koken. Klaar is je weckpotje. Werkt prima. Succes, Dirkje.

 8. Wat leuk om te lezen allemaal! De reden dat ik zelf aan het moestuinen ben is voor de gezondheid, al dat gif wat op de groenten zit vind ik vetschrikkelijk. Biogroenten zijn een goede investering voor de gezondheid. Er zit voor mij wel degelijk een (prijs-)winst met deze gezonde groenten! Wat ik heel leuk vind is om zaadjes zelf te gebruiken uit gekochte produkten; tomaatjes, paprika, (uitgeschoten)aardappelen, uien en zelfs (bio)citroenpitten , die laatste dan wel in een grote pot. Gaat prima en kost niets! Veel succes met de moestuin, een heerlijke rustgevende hobby, lekker bezig met de natuur.

 9. Ik denk dat ik het vooral niet lekker vind. Eet nu ook zelden iets uit pot puur omdat ik het vies vind.

  En voor ik die extra boontjes heb moet ik nog éven geduld hebben. De plantjes hebben nog niet eens bloempjes.

 10. Met dat kweken van supermarktgroenten ben ik stiekem ook al aan het experimenteren. Maar daarover ga ik in een ander artikel verder vertellen want ik heb een heel leuk en leerzaam boek gevonden dat me daarbij goed ondersteund!

 11. Ik hou elk jaar zaden van groenten uit de voorbije oogst om het volgende jaar te zaaien. Lukt perfect met tomaten, courgettes, paprika, pepertjes, boontjes, pompoenen,….. In elk geval kost het zaad dan totaal niets en dat is mooi meegenomen.

 12. Er zijn tal van groentes die je uit een restje op kunt laten groeien of telkens kunt plukken of oogsten en dan weer opgroeien. Snijbiet, lente-ui, broccoli.

  Wanneer de groenten uit je moestuin klaar zijn (hoogseizoen), dan zijn ze in de supermarkt op zijn goedkoopst

 13. Wat leuk om te lezen dat je een moestuinbak hebt aangelegd…ook ik heb er dit jaar (mede door de Corono) voor het eerst 1 aangelegd, en wat vind ik het leuk!! Zo de groente uit eigen tuin plukken en dezelfde avond op je bord!

 14. Ik was dus wel vrij laat, daarom duurt mijn eerste oogst nog even. Maar ik ga er zeker van genieten.

  En heb vandaag stiekem al een courgette uit andermans moestuin op. Die was wel heel lekker!

 15. Even een paar bespaartips. Ten eerste, ik wist ook niets van tuinieren en al helemaal niet van moestuinen. Maar ik koop gewoon mijn zaden bij de Lidl, stamslabonen, courgette, pronkbonen, tomaten. Alles komt hier bijna 100% uit.
  Ten tweede, heeft uw gemeentewerf geen compostafhaal? Onze gemeentewerf wel. Die is zelfs gecertificeerd. Wij mengen het met onze vette klei, we wonen in de polder. Ik geef nooit voeding of iets dergelijks. Terwijl eigenlijk compost niet bedoeld is als voeding. Maar als bodemverbeteraar. Het werkt bij ons als een tierelier.
  Ten derde, mijn man en ik maken op nieuwjaarsdag een wandeling met een tas. Overal stokjes van vuurpijlen? Meenemen om de plantjes in het voorjaar op te binden. Voorzaat bakjes kopen, nergens voor nodig, een eierdoos vullen en daarin voorzaaien, werkt net zo goed.
  En laatste tip, wij hebben dan geen kweekbak. We hebben een heel grote tuin, wat een zegen. Tegen een muur tomatenplanten, tussen de planten zonnebloemen. Courgette. Een beetje in de schaduw. Sperziebonen in een perk, dan houden de planten elkaar vast. Die stokjes uit de derde tip, kan je ook goed in de grond steken, met een touw stokken verbinden zodat de planten als ze groter worden, daarop kunnen rusten. Sperziebonen kunnen ook langs de schutting in een rij. Als je niet veel ruimte hebt.
  Waarschijnlijk is niet alles handig, het ligt er heel erg aan hoe groot de tuin is. Maar zo doen wij het dus op de el cheapo methode.?

 16. Leuke tips! Ik denk dat ik volgend jaar ook wel even verder ga vergelijken tussen Lidl en MM zaden. Waar ik kan besparen is het dat waard natuurlijk. Of de gemeente compostafhaal heeft weet ik niet. Maar de grond in mijn bak hoef ik nu dus niet meer te vervangen, wat met andere grond wél moet en daarmee bespaar ik mij inziens ook een hoop. De hulp van de Makkelijke Moestuin app zorgt dat ik alle stappen op het juiste moment doe, zijn organisatie steunen is mij dus ook wat waard.

  Betreft ruimte; we hebben een vrij ruime tuin, met veel zon. Maar daar is voor dit jaar ook alles gezegd omdat de oude bewoner (we zijn hier net heen verhuisd) van rotsen hield. We hebben besloten dat dit eruit gaat (en helaas dan misschien ook de kersenboom omdat we bang zijn voor ondergrondse schade). Volgend jaar kan ik dan bakken maken tegen het schuurtje. Die wilde plannen vertel ik misschien nog wel een keer, want daarbij zijn tips wellicht ook wel heel handig!

 17. Als aanvulling over de Lidl zaden. Er is verschil in gewone zaden en hybride zaden. Hybride zaden zijn bewerkt, de planten geven meestal veel meer vruchten, zijn beter bestand tegen bepaalde weersinvloeden. Bijna alle zaden die ik tegen kom zijn hybride, zowel van de Lidl, als van de duurdere, gerenommeerde merken. Ik had nu een zakje stamslabonen voor 19 ct. Net zo bewerkt als de andere merken. Of je ze bewerkt wil hebben, is een overweging die je zelf moet maken. Ik heb er geen problemen mee. Via internet kan je gewone zaden bestellen. Dan kan je ook zaad winnen, die je bewaard voor het jaar erop. Dan hoef je, als je t goed doet, ze nooit meer te kopen.

 18. Leren is een van de leukste dingen aan een nieuwe hobby. Maar wat je nu schrijft klinkt als Chinees, haha. Zaad van oogst bewaren, ruilen en opnieuw planten wil ik (uiteindelijk) ook zeker gaan doen.

 19. Ik heb mijn knoflook al gerooit die zet je namelijk al half oktober of november aleen France of Hollande Hollande knoflook doet het goed in nederland ik zelf zet altijd olifante knoflook die doet het prima en worden zeer groot . Iedere teen die je zet word een bol . Dus probeer het maar. Teun

 20. Leuk om te doen hoor! En je spaart natuurlijk ook nog eens voedselkilometers – mijn frambozen halen vaak de voordeur niet, ik eet ze als toetje op de bank in de voortuin… En, misschien nog een tip: Ik zag gisteren bij onze Lidl houten makkelijke moestuinbakken te koop staan .

 21. De grond van makkelijke moestuin mix kun je ook zelf maken. Hiervoor haal ik bij de gemeente (gratis) compost. Turf en vermiculiet koop ik. Als je meer bakken wilt vullen, is dit goedkoper. Alles mengen, alles voor 1/3 deel.

 22. Nog een tip: lente uitjes kopen waar nog veel wortels aanzitten (bij de lidl), die ongeveer 2 cm boven de wortels afsnijden, deze in de grond plaatsen ( kan zelfs in een bloempot), water geven en je ziet ze bijna groeien, zo kun je al je geluk heb 5 keer oogsten ( gewoon lente ui afknippen boven het topje). Zaadjes sparen van puntpaprika’s, zaaien en eind mei buiten en bijna elk zaadje komt op, gratis, en als je teveel hebt, drogen in een voedseldroger en maak er je eigen paprikapoeder mee, een geweldige smaakexplosie, zoooo lekker.

Reacties zijn gesloten.