moestuin

Wat ik heb geleerd in de moestuin in 2021

Afgelopen jaar was mijn tweede jaar in de moestuin. Ik begon laat en had moeite om afscheid te nemen nadat het seizoen eigenlijk heel succesvol was. Maar ik heb ook echt heel veel geleerd van het doen. Ik ben wel heel eigenwijs, dus ik heb ook veel dingen gedaan die niet volgens de regels zijn. Dit is soms met succes, soms zonder succes gegaan en misschien dat ik dat komend jaar wel nog eens probeer. De dingen die ik heb geleerd zullen mijn moestuinseizoen 2022 in elk geval vast wel makkelijker maken.

Bladgroenten in de moestuinbak

Afgelopen jaar ben ik maar gewoon wat gaan planten in mijn normale tuin, waar tot dat moment eigenlijk alleen gras lag. Ik heb niks gedaan aan voeding of afbakening, gewoon ‘plop’ plantjes erin. Dat heeft niet slecht uitgepakt, maar het tekort aan planning was niet altijd handig. Daarnaast zijn bladgroenten vooral ook heel handig om gewoon vanuit een bak te kunnen oogsten. Daarom gaan alle sla-soorten, maar ook snijbiet en bijvoorbeeld winter postelein volgend jaar in de bak op poten. Plantjes die meer ruimte, tijd of hoogte nodig hebben gaan in de volle grond.

Zorgen voor een goede bodem

Afgelopen jaar heb ik niets gedaan om mijn bodem te voeden en ik was best verrast over hoe goed alle groenten het nog hebben gedaan. Het is zelfs niet helemaal zeker dat de bodem de reden was dat niet alle planten optimaal hebben gepresteerd. Een aantal van de mislukkelingen zaaide ik namelijk laat of kocht ik (te laat?) als plantje in een tuincentrum. Dus ook daar ga ik gewoon wat aan doen, maar ook mijn bodem ga ik aanpakken. In de bak heb ik trouwens ‘gewoon’ Makkelijke Moestuin mix en die blijf ik daar ook ‘gewoon’ gebruiken. Voor in de andere 90 vakken wordt dat alleen een beetje te kostbaar.

Eigenwijs zijn is oké

Leuk, die data en zaai instructies op de zaadzakjes maar soms is het gewoon wel wat waard om te experimenteren. Ik had dit jaar ook echt niks te verliezen en experimenteren was heerlijk. Zo heb ik nog best even kunnen genieten van mooie komkommerplantjes, hoewel de oogst niet meer om naar huis te schrijven was heeft het me wel vertrouwen gegeven voor volend jaar. Inmiddels heb ik ook de Zaaiagenda van Hans van Eekelen, die erg goed bevalt om te kijken wat ik nog kan neerzetten. Daarom kan ik zelfs voor volgend jaar nog wat beter inschatten wat ik wanneer kan zaaien en wat ik dan niet meer moet doen.

Ik kan makkelijk nog dingen laten staan tot in december

Ik heb de meeste van de groenten die klaar waren om geoogst te worden al eind oktober/ begin november uit de grond gehaald. Bang voor de eerste nachtvorst en dat mijn groenten kapot zouden gaan. Maar inmiddels staan er nog best wel wat groenten in mijn tuin. In de bak staat nog wat sla en in de tuin staat nog spitskool die ik te laat heb gezaaid en dus niet meer is volgroeid, maar ik laat het staan tot het eetbaar is of dood gaat. Inmiddels weet ik dat veel plantjes meer kunnen hebben dan ik dacht. En ik heb nu de luxe om dit uit te proberen, maar volgend jaar ga ik wel echt langer door.

Vooral planten wat ik graag eet

Het is heel leuk om allerlei plantjes in je moestuin te zetten, maar de dingen die ik het meest eet zullen toch de meeste ruimte in moeten gaan nemen. De andere dingen, die ik vooral graag wil proberen, zullen minder ruimte krijgen. Nou moet ik zeggen dat ik sowieso niet vlug iets zou zaaien wat ik niet lust, maar iets wat ik niet ken wil ik nog wel eens graag proberen. En natuurlijk is het belangrijk om een goede keus te maken in plantjes die veel opbrengst per m2 geven. Ik zou heel graag mais planten, maar per plant heb je op hoge uitzondering na maar een kolf. Dat terwijl ze wel 40 bij 40 centimeter nodig hebben. Niet zo’n hoge opbrengst dus. Dat moet ik goed plannen, net als dat ik dus goed moet nadenken over wanneer ik alles kan oogsten. Het is helemaal niet handig als alle groenten in één keer klaar zijn. Ookal kan ik veel groenten wecken, fermenteren of drogen, vers is het allerlekkerst.

Ik heb heel veel geleerd dit jaar en niet alleen van het moestuinieren zelf. Ik heb ook veel geleerd van de Moestuin Advies podcast, de YouTube video’s die ik heb gekeken en de vele boeken die ik heb gelezen. En komend moestuinseizoen hoop ik nog heel erg veel meer bij te gaan leren.