Weekmenu

Weekmenu #weekzondervlees 2021

Afgelopen week was het de week zonder vlees en ik heb 5 dagen bijgehouden wat ik dan zoal heb gegeten deze week. Tenminste voor mijn avondeten. Overdag was het meestal een broodje met ei, want dat is mijn huidige verslaving. Avondeten vond ik eigenlijk niet lastig, maar ik wilde niet weer in dezelfde sleur vervallen als normaal en een beetje originele recepten delen. Ik denk dat het goed is gelukt, een leuk mengsel van nieuw en oud (de nachoschotel kwam uit de vriezer) en met en zonder vleesvervangers.

Maandag – Wortelstamp met Pulled Oats hachee

Ik had nog Pulled Oats in mijn vriezer liggen en was heel benieuwd hoe dat zou zijn als ‘draadjesvlees’ in een vegetarische hachee. Ik weet uit ervaring dat je de Pulled Oats niet in een vochtige saus kunt laten koken, dus besloot ik een saus apart te maken, op de manier dat mijn moeder dat ook doet, maar dan met runder riblappen als basis. De saus maakte ik door alle ingrediënten die ik normaal gebruik (minus het vlees) samen te voegen. Dat werd wel een rare saus, het was lekker en een goede variant maar niet het succes dat ik gehoopt had.

Dinsdag – Vegetarische cannelloni

Cannelloni ligt al langere tijd in mijn kast, hij is inmiddels ook al even (lees: dik een jaar) over de datum. Gelukkig kan dat geen kwaad bij gedroogde pasta. Het wordt echter wel tijd dat ik het eens ga gebruiken. Daarom besloot ik te gaan voor het recept waarvoor ik de cannelloni ook had gekocht. Met groene linzen in plaats van gehakt en met cottage cheese (die ik nog in huis had) in plaats van ricotta. Het was een beetje een experiment en zeker niet iets wat ik vaker ga maken op deze manier. Maar ik werd wel weer herinnerd aan mijn favoriete maaltje dus ik denk wél dat ik weer eens wat vaker cannelloni ga maken, als je nog een recept hebt dat wél lekker is laat het dan weten op mijn social media!

Woensdag – Vegetarische nachoschotel

Nog een maaltijd met een vleesvervanger, een tijd geleden vond ik namelijk vegetarisch gehakt (de soort die er ‘echt’ uitziet) voor €1,00 in de uitverkoopbak van Jumbo liggen. Hoewel het voor mij geen twijfel was om mee te nemen sloeg die wel toe toen ik het uiteindelijk moest gaan gebruiken. Niet alle vega hamburgers kwamen natuurlijk goed uit de test en ik was ineens super bang om dit ook vies zou zijn. En ik ben eerlijk; je moet het wél verwerken. Niet in een ovenschotel ofzo als ‘bloot’ vlees, dan heeft het een klein raar bijsmaakje, maar in een pasta of zoals vandaag in een nachoschotel merk ik er niks van dat het vega is. Aangevuld met paprika en mais, afgetopt met heerlijke chips en kaas is dit een heerlijke avondmaal. Eentje die je lekker veel vooruit kan maken en in kan vriezen voor een makkelijke maaltijd op drukke avonden. Ennn ik ben vergeten een foto te maken, dus die kun je van je weekmenu-bingokaart afstrepen.

Donderdag – Kapsalon anders

Ik heb ooit eens een Marley Spoon maaltijdbox mogen uitproberen. Hier zaten toen erg lekkere recepten in en eentje heb ik nog vaak nagemaakt. Dat was de basis van dit gerecht, want met borlotti bonen en bloemkool leek me dit een erg goede basis voor een vegetarisch gerecht, bij Marley Spoon zat er echter kip bij. Ik besloot de kruiden wat aan te passen, naar shoarmakruiden en de kip te vervangen door aardappel. Dan krijg je een soort van vegetarische kapsalon. En het was heerlijk! Zeker met knoflooksaus, want eerlijk is eerlijk: het is wel een beetje droog. Ik denk dat ik daarom de volgende keer een lepel crème fraiche door het mengsel van bloemkool en bonen doe voor ik het bovenop de frietjes in het bakje doe. Maar goed, receptontwikkeling gaat niet altijd over één nacht ijs, dus binnenkort zal ik het beter gelukte recept delen!

Vrijdag – Tiktok trending pasta met feta

Vanavond eet ik alleen. Dus kan ik iets maken wat ik al heel lang wil proberen, maar mijn vriend niet. Daarom kies ik voor het trending TikTok recept van de gebakken feta (ik gebruik witte kaas) met tomaat. Al met al kost dit recept met ongeveer €1,25. In de TikTok gebruiken ze een heel blok feta en dat vind ik errug veel. Dus kies ik voor ¼ van een blok, wat ongeveer 50 gram is. Verder gebruik ik 150 gram tomaatjes, olijfolie, 2 kleine teentjes knoflook, peper en zout. Voor de kruiden gebruik ik een potje ovenkruiden van Euroma dat ik al lang heb staan. Ik gebruik mijn Airfryer om de witte kaas te roosteren, terwijl de pasta (100 gram) kookt op het fornuis. Dit doe ik voor 2x 5 minuten, eerst op 180 en daarna op 200 graden. Ik ga heel eerlijk zijn dat ik de hype niet zo snap. Een hap pasta, kaas en tomaat is lekker maar er is teveel kaassaus om altijd alles in 1 hap te hebben. Stel je voor dat je dan een heel blok had gebruikt…

Kaas

Ik heb deze week gewoon kaas gegeten, hoewel kaas vaak niet vegetarisch is vanwege het stremsel dat gebruikt wordt. Gewone kaas is vaak niet vegetarisch, maar mozzarella, witte kaas en halloumi vaak wel. Je kunt makkelijk zien op een label of het vegetarisch is, dan staat er ‘microbieel stremsel’ bij de ingrediënten. Sommige fabrikanten maken het nog makkelijker en gebruiken de term ‘vegetarisch stremsel’. Geen twijfel over mogelijk dan.

Het was weer leuk om een weekje vegetarisch te eten, maar ik ben eigenlijk vooral voor vrij zijn in kiezen wat ik eet. Dat is soms 7 dagen ongemerkt vegetarisch en andere week 5 dagen vlees, maar altijd minder dan 100 gram per dag en gemiddeld kom ik uit op iets vaker vega dan vlees. Maar dat komt ook omdat ik mijn pizza’s bijvoorbeeld (bijna) nooit met vlees eet en daar heb ik elke week toch wel een keer zin in…