wist je dat telefoon instagram gierige gerda geld boss lady libelle
Bespaartips

Wist je dat… 3 bijzondere weetjes over geld en besparen!

Ik ben dol op nutteloze weetjes. Gewoon van die leuke feitjes waarmee je op een verjaardag nog eens mensen kan imponeren. Ook wat betreft geld, besparen en andere onderwerpen op deze blog zijn er flink wat leuke weetjes, alhoewel ik ze niet altijd ‘nutteloos’ zou noemen. Het is alleen een beetje te weinig informatie om een heel artikel aan te wijden, vandaar dat ik in dit artikel alle leuke weetjes die ik de laatste tijd ben tegengekomen bij elkaar verzamel!

Afronden bij de kassa

Als je contant betaald bij de kassa wordt het bedrag afgerond op 5 of 10 cent. Hierdoor betaal je zowel bij €1,03 als bij €0,97 gewoon met een 1 euro munt. Je zou dus kunnen zeggen dat je bij het eerste bedrag 3 cent winst maakt en bij het tweede bedrag 3 cent verlies. Wat nu als je alle bedragen die eindigen op 3,4,8 of 9 cent per pin betaald en alle bedragen die eindigen op 1,2,6 of 7 cent contant? Ik heb me regelmatig afgevraagd of het veel op zou leveren, gelukkig wist ik daar het antwoord op te vinden in de Quest scheurkalender van dit jaar: “De gemiddelde Nederlander deed in 2016 0,75 tot een betaling per dag, ofwel 274 tot 365 per jaar. Wat leverde je dat op? Afgerond tussen de 1,64 en 2,19 euro per jaar!” Het valt dus reuze mee, maar het zou best een leuk experiment zijn denk je niet?

Ribbels in munten

Nu we het toch over contant geld hebben kan ik meteen door met mijn volgende weetje. Die ribbels in de euromunten zijn er nu vooral om mensen met een visuele beperking te kunnen helpen. Toch zijn de ribbels ooit ontstaan in de tijd dat munten nog van echt zilver en goud waren. Slimme boeven vijlden namelijk kleine beetjes van de munten af, als ze dit maar vaak genoeg deden konden ze weer een nieuwe munt slaan. Om deze fraude te voorkomen werden er ribbeltjes aangebracht op de munten, zo was het meteen te zien als er met een munt geknoeid was.

Oven voorverwarmen

In elk recept waarbij je een oven gebruikt staat dat je deze moet voorverwarmen en de tijden daarvoor verschillen nogal; soms is het 10, soms 15 en heel af en toe zelfs 30 minuten. Met de stijgende energiekosten is het alleen de vraag of het wel echt nodig is en het antwoord is heel simpel; in de meeste gevallen niet. Voorverwarmen van ovens stamt nog uit de tijd dat deze niet electrisch waren en het lang duurde voordat ze gelijkmatig verwarmt waren. De ovens van nu verwarmen wel vlug en gelijkmatig, voorverwarmen is dus nog amper nodig, alleen bij delicate baksels zoals souffles moet je wat voorzichtiger zijn. Wil je trouwens nog extra besparen? Omdat moderne ovens wel heel langzaam afkoelen kun je de oven wel al 10 minuutjes eerder uitzetten. Wederom; kijk wel een beetje uit bij delicate baksels. Nu ik dit weet ga ik er in mijn recepten voortaan rekening mee houden!

Het is een beetje een ander artikel dan normaal, maar ik hoop dat je het leuk vond om te lezen, mocht je nou zelf een weetje of tip hebben dat je met mij wil delen dan mag je deze mailen naar minke@gierigegerda.nl, wie weet kan ik dan nog een keer een deel 2 schrijven!

2 gedachten over “Wist je dat… 3 bijzondere weetjes over geld en besparen!”

  1. Als ik de oven heb gebruikt, laat ik m in de winter altijd open staan. De restwarmte komt dan in huis terecht.

Reacties zijn gesloten.