Ik ben zelf niet per se bezig met zero waste, maar ik vind duurzaamheid en vooral bewustzijn daarover wel heel interessant en belangrijk. Het is tenslotte een kleine moeite om iets te kopen zonder onnodig plastic, zou je zeggen? Toch zijn winkels die specialiseren in verpakkingsvrij niet alleen zeldzaam, ze zijn ook vrij duur. Ik vroeg mij dus af of je bij een winkel als Lidl ook zou kunnen shoppen zonder onnodig afval te produceren. Daarom vertrok ik naar de Duitse discountsupermarkt om daar eens een beter naar te kijken!
Een noot vooraf
Ik gebruik een vrij grote Lidl om mijn onderzoek te doen, het kan dus zijn dat een kleinere Lidl minder assortiment heeft en daardoor slechter (of juist beter) geschikt is voor een zero waste lifestyle. Ik heb enkel gekeken naar de producten die verpakkingsloos kunnen of waar een duurzamere verpakking mogelijk zou kunnen zijn. Daarom maakte ik tijdens mijn onderzoek onderscheid in plastic, glas, blik en papier om zo gradaties in duurzaamheid te onderscheiden. Ik keek ook enkel naar de verpakking voor de consument. Dus niet de dozen waarin fruit verpakt zat e.d.
Broodafdeling
Bij de Lidl die ik bezocht zit de broodafdeling direct bij de ingang. De meeste broodjes zijn gewoon los te pakken. Als je een eigen (herbruikbare) broodzak meeneemt dan levert dat geen afval op. Helaas hebben de papieren broodzakken wel een doorzichtig deel van plastic, wat de aangeboden verpakking minder duurzaam maakt. Stokbrood zit wel, net als gesneden brood wel gewoon in plastic. Er zijn hier dus genoeg mogelijkheden.
Groente- en fruitafdeling
Veel fruit en groente zit helaas in een plastic verpakking. Bakjes, zakjes, folies en netjes allemaal verdwijnen ze direct in de vuilnisbak. Voor sommige fruitsoorten, zoals appels, kiwi’s, en bananen was er keus tussen verpakte en onverpakte versies. Het viel me op dat juist de fairtrade bananen, die dus eigenlijk ‘betere keus’ zouden moeten zijn, degene zijn met een plastic band eromheen. Deze doet niets anders dan melden dat het om fairtrade gaat, over zinloos plastic gesproken.
Bij groenten was er eigenlijk alleen bij wortels de keus tussen wel of geen verpakking. Anders moet je gewoon kiezen voor de groenten die geen verpakking hebben en de groenten in verpakking links laten liggen.
Uiteindelijk heb ik 49 soorten fruit geteld en daarvan waren er maar 20 verpakkingsvrij. Bij groenten was het 74 soorten waarvan 20 verpakkingsvrij. Jammer maar misschien zijn er andere plekken om verpakkingsvrije groenten te vinden in deze Lidl.
Conserven
Groenten zijn er ook best veel te vinden in pot en blik. Helaas zitten kleine blikjes maïs per 3 met elkaar verbonden door plastic, linzen daarentegen gewoon met karton. Het kan dus wel dus ik hoop dat dit veranderd. Helaas zitten de meeste soepen en sauzen wel in plastic verpakt. Ook kruiden/ specerijen zijn in plastic verpakt of in een gecombineerde verpakking van plastic en glas. Ik heb zelf geprobeerd om de potjes van kruiden/ specerijen te recyclen, maar de plastic doppen slijten vlugger dan de kruiden/ specerijen op gaan en dan sluiten ze niet meer goed. Heel jammer.
Diepvries
Gelukkig zijn er veel groenten in de vriezer te vinden. Kleinere verpakkingen zijn van karton, zonder extra plastic binnen verpakking. Ook de frituursnacks (ook de oven varianten) zijn grotendeels verpakt in karton, zonder extra plastic verpakking. Pizza’s daarentegen hebben wel extra plastic verpakking. Van het vlees en vis uit de diepvries kon ik niet controleren of er plastic omheen zat, maar ik verwacht het wel omdat karton niet genoeg bescherming geeft tegen de invloeden van bevriezing.
Er is nog heel veel te winnen voor Lidl om te zorgen dat er minder (niet herbruikbare) verpakkingen in de winkel komen. Toch denk ik dat als je een beetje bewust shopt dat je je onnodige afval hier al een heel eind kan doen verminderen. Grootste winst is te halen op producten die al wel in kartonnen verpakkingen zitten, maar toch nog een plastic onderdeel hebben. Zoals de waspoeder, waarbij de verpakking karton is en het hengsel plastic en pasta’s in karton met een plastic ‘raampje’ om te zien welke pasta er in zit.
Het was heel interessant om eens met andere ogen te shoppen en ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe de vergelijking is met andere supermarkten. Dus ik zal de komende tijd eens vaker met andere ogen mijn boodschappen gaan doen, en dan ook bij andere Nederlandse supermarkten.
Ben jij bewust bezig om je (plastic) afval te verminderen?
Wat een goed artikel. Ik had laatst een gesprek met een andere klant bij de kassa van de Lidl over alle plastic rondom de artikelen die we op de band hadden liggen. Het lijkt wel steeds meer te worden ipv minder. Goed om hier eens goed over na te denken en kijken wat je zelf hieraan kunt doen.
Ja, ik boodschap bewust. Ik koop geen wasmiddel, ik maak het zelf, scheelt veel karton en plastic.
Kruiden koop ik bij de toko (grotere hoeveelheid en goedkoper, vaak wel in plastic zakje) en doe ik thuis in kruidenpotjes. Brood maak ik zelf, en als ik eens brood koop dan heb ik mijn eigen broodzak mee. Losse thee ipv theezakjes.
Soms verander ik van merk omdat het product een verpakking heeft die beter recyclebaar is, bv de mayo in een glazen pot ipv in een plastic verpakking. Vlees koop ik bij de boer, daar ligt het in plastic geseald in de vriezer(dat betekent dus geen kartonnen verpakking extra eromheen)
Goed dat je hier bij stilstaat! Hoe minder verpakking, hoe beter maar als je tussen papier of plastic moet kiezen is dat lastig, want helaas is papier niet automatisch beter dan plastic: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieuvriendelijke-verpakking-kiezen/
Ik vind het lastig! Ik ben me ervan bewust, maar het valt nog niet mee om minder afval te produceren tot dusver.
Interessant! Ik heb juist het idee dat ik bij de Lidl meer groenten zonder verpakking kan krijgen dan bij de Plus. Aubergines bijvoorbeeld, die zitten bij de “luxere” supermarkten standaard in plastic volgens mij.
Soms is het ingewikkeld. Ik kreeg een tijdschrift in de bus wat in plastic verpakt was. Er stond een logo met blaadjes op dus ik ging op zoek op internet. Het bleek om plantaardig plastic te gaan. Gek genoeg mocht het niet in de GFT-kliko en ook niet in de plastic-kliko; het moest bij het restafval…
Wij hadden enige tijd geleden een spiksplinternieuwe Lidl in het dorp. Het viel me na een paar weken boodschappen doen op dat op de paprika na alle groenten in plastic verpakt zaten. Ik heb Lidl hier toen over gemaild, en kreeg als antwoord dat de groente zo langer houdbaar zijn (en dat is indirect ook goed voor het milieu) en dat ze altijd bezig zijn om hun verpakkingen te verduurzamen.
Dat plastic verpakkingen verspilling tegen gaan is in sommige gevallen zeker waar. Net als dat het voor sommige groenten en fruit gewoon niet anders kan. Maar dat is voor genoeg verpakkingen ook gewoon onzin. Bijvoorbeeld die band om de bananen en de netjes van citrusvruchten.