gierige gerda koopzegels
koopzegels

Zijn koopzegels een veilige manier van sparen?

In een tijd waarin we ons allemaal zorgen maken over geld en hoe we alles in de toekomst moeten blijven betalen, staat sparen bij veel mensen hoog op de agenda. En hoe we ons geld wegzetten voor later kan op veel verschillende manieren. Met de hoge rentes die worden beloofd blijven koopzegels, ook voor mij, onverminderd populair. Grote vraag is wel of koopzegels sparen wel een betrouwbare manier van sparen is, dus daar ben ik even ingedoken. 

Het depositogarantiesysteem 

Als je je geld op een bankrekening zet die aangesloten is bij De Nederlandse Bank (DNB), is dit geld beschermd onder het depositogarantiesysteem. Dat zorgt ervoor dat het geld van particulieren wordt beschermd als er iets gebeurt met de instelling, zoals het omvallen van een bank. Dit bedrag is 100.000 euro per persoon en per instelling. Het is goed om te weten dat dit niet geldt voor spaarzegels die je spaart bij supermarkten. Als een supermarkt dus failliet gaat, kun je fluiten naar je centen. 

Toch wel wat regels 

Dat het niet onder het depositogarantiesysteem valt betekent niet dat er geen controle is op de supermarkten. Zij moeten zich wel aan de regels van DNB houden. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je alleen maar koopzegels mag kopen bij je boodschappen en dat je niet meer aan koopzegels mag kopen dan 25 procent van de aankoopwaarde. Dit helpt de klant een beetje te beschermen. Gelukkig kunnen we er wel van uitgaan dat de supermarkten die in Nederland koopzegels aanbieden een goede basis hebben en niet zomaar failliet zullen gaan. Toch is het altijd slim om ook zelf het risico te verlagen. 

Zo verlaag je het risico van koopzegels 

Lever je volle boekjes met koopzegels regelmatig in. Het wordt uiteindelijk toch niet meer waard als het je boekje eenmaal vol is. Je hebt het geld dan in je handen en kunt er iets mee doen waardoor het wél meer waard wordt. Bijvoorbeeld door het op een spaarrekening te zetten die wel onder het depositogarantiestelsel valt en die een lekkere rente geeft, zoals Bunq waar je meer dan 2 procent rente krijgt

Koopzegels is en blijft een interessante en creatieve manier van sparen. Het is goed om stil te staan bij de risico’s, zoals bij alles, maar zeker niet je tegen laten houden. Het is ook belangrijk om koopzegels onderdeel te laten zijn van de plekken waar je spaart, maar ook te zorgen dat je op verschillende manieren vermogen opbouwt. Daar zullen we het later nog weleens over hebben.