budget

Dit is wat ik heb uitgegeven aan boodschappen in het eerste half jaar van 2024

Afgelopen half jaar heb ik mijn uitgaven nauwkeurig bijgehouden. Alle uitgaven, kortingen en cashbacks heb ik opgeschreven. Na een half jaar is het slim om even te kijken wat ik allemaal heb uitgegeven, zo weet ik voor de tweede helft van het jaar of ik niet teveel heb uitgegeven.

Dit heb ik uitgegeven aan boodschappen in de eerste helft van 2024

Ik heb vaker verteld dat ik geen precies week- of maandbudget heb, maar een budget maak voor een heel jaar. Voor 2024 is dit; 1820 euro, wat uiteindelijk neerkomt op 35 euro per week. Dat is ruim genomen, want als alleenstaande is het leven toch wel een beetje duurder dan dat je met een gezin bent. Dat heb ik in dit artikel wel laten zien. In de eerste zes maanden van 2024 heb ik 930 euro uitgegeven. Dit komt gemiddeld neer op (ongeveer) 36 euro per week dus net iets meer dan ik heb gebudgetteerd.

Over het algemeen zijn januari en februari de duurste maanden van een jaar en zijn juli en augustus de goedkoopste. We hebben de duurste maanden dus al gehad en de goedkoopste maanden moeten we nog krijgen! Ik ben daarom wel heel erg benieuwd wat de tweede helft van het jaar gaat brengen.

Dit heb ik gespaard aan koopzegels in de eerste helft van 2024

Ik heb in die eerste zes maanden van het jaar zeker 44,90 euro aan koopzegels gespaard, bij Albert Heijn. Wat dat is bij Jumbo weet ik niet, maar daar heb ik in elk geval 32,70 euro staan. Dat moet ik heel vlug maar eens uit laten betalen want bij Jumbo heb je al na 25 zegels je kaart vol.

Dit is hoeveel korting ik kreeg de eerste helft van 2024

Voor mij is korting meestal niet een ‘gewone’ aanbieding uit de folder, niet dat ik daar geen gebruik van maak. Toch is hoge korting veel vaker datumkorting, dus korting omdat een versproduct bijna over de datum is en anders weggegooid moet worden. Ook kan het zijn dat ik gebruik maak van korting omdat een product uit het assortiment gaat, van verpakking veranderd of alleen maar tijdelijk verkocht werd en over is. Dat kan ook zorgen voor flinke kortingen. Daarnaast zijn ook in de uitverkoop bij sommige winkels hoge kortingen te krijgen op producten die ik onder boodschappen schaar, maar wel houdbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke producten of persoonlijke verzorging. In de eerste zes maanden van 2024 heb ik al 490 euro bespaard aan kortingen alleen.

Dit is hoeveel ik terugkreeg dankzij cashbacks in de eerste helft van 2024

Naast de kortingen op producten bespaar ik ook echt wel veel door cashbacks. In de eerste maanden van 2024 hebben een aantal cashbacks ook meer geld terug opgeleverd dan ze gekost hebben, ook dankzij het kunnen combineren van korting in de winkel met cashback. In totaal heb ik 180 euro aan cashback gekregen in de eerste zes maanden van het jaar. Dit waren wel vooral heel veel menstruatie en incontinentieproducten. Deze hou ik niet allemaal zelf, want ik gebruik zelf menstruatieondergoed, maar ik haal het wel telkens zodat ik het naar een deelkastje kan brengen. Zo kunnen mensen die geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen het toch gebruiken. Maar er zijn ook cashbacks waarvan ik wel heel blij ben om ze zelf te gebruiken, denk aan; Swiffer, shampoo en Rivella.

Wat had ik uitgegeven zonder de korting

Laat ik eerlijk zijn dat ik normaal niet alles had gekocht wat ik nu met cashback heb gekregen. Maar stel dat ik alles wat ik nu heb gekocht ook zou hebben gekocht, maar dan voor de normale prijs. Dan zou ik bijna 1600 euro kwijt zijn geweest aan boodschappen, in het eerste half jaar van 2024. Dat is meer dan 60 euro per week. Voor mij alleen!

Wat is mijn budget voor de tweede helft van 2024?

Voor de tweede helft van 2024 heb ik nu nog 890 euro over, dit is ongeveer 34 euro per week. Zoals andere jaren verwacht ik eigenlijk dat ik hier wel onder zal blijven, de zomermaanden zijn altijd redelijk goedkoop en ik verwacht in de tweede helft van het jaar geen enorme aankopen te moeten doen. Toch ga ik mijn budget niet naar beneden bijstellen, we gaan gewoon zien hoe het gaat en Mijn voorraad is immers nog goed gevuld. Ik ben wel heel erg benieuwd naar de aanbiedingen van september, volg me zeker op social media als je ook benieuwd bent of die acties de acties van januari gaan evenaren.

Fijn om te zien dat ik, ondanks de dure maanden aan het begin van het jaar, dat ik gewoon redelijk binnen budget ben gebleven. Komende maanden zullen we ook zien hoe het gaat, maar ik ben niet bang dat ik over mijn budget zal gaan.